IVICA FRANJKO OTKRIVA TAJNU SVAKOG SKIJAŠA! Ovo radite ako želite da vaša oprema traje dulje

press

Ivica Franjko, bivši pomoćni trener i serviser Ivice Kostelića, otkriva kako da vaša skijaška oprema ostane u što boljem stanju, čak i nakon nekoliko sezona.

“Nakon skijanja skije je preporučljivo što prije servisirati, a to znači prvo popraviti kliznu podlogu od oštećenja i premazati je voskom predviđenim za mazanje skija te nabrusiti rubnike. Treba prekontrolirati i vezove te snagu veza. DIN skalu potrebno je spustiti na minimum, kako bi i opruge ostale opuštene tih nekoliko mjeseci kad se skije ne koriste u ljetnim i jesenskim mjesecima. Tako pripremljene skije preporučljivo je staviti na suho mjesto, bez većih oscilacija u temperaturi. Podrum i vlažne prostorije svakako treba izbjegavati jer vlaga može dovesti do korozije i oksidacije metalnih dijelova”, govori Ivica Franjko za 24 sata.

“Povratkom sa skijanja nije dobro voziti skije nezaštićene na krovu automobila jer su tijekom vožnje skije izložene velikoj količini soli koja se nalazi na cestama i podiže se u atmosferu tijekom vožnje automobilom (pogotovo na brzim cestama i autoputevima). Sol koja je ostala na rubnicima vrlo brzo će napraviti debelu naslagu hrđe koju ćemo kasnije vrlo teško skinuti. Sol će imati i loš utjecaj na opruge u samim vezovima”, objašnjava Franjko.

Pancerice, skijaške “cipele”, nakon svakog skijaškog dana treba dobro posušiti. Ne ostavljajte ih otkopčanima, jer će se deformirati.

“Najbolje ih je čuvati tako da se zategnu sve kopče na pancerici na najmanju snagu (najveći volumen) kako ne bi kroz godinu izgubile oblik i formu modela skijaške cipele. Mnogi modeli pancerica imaju unutrašnju cipelu napravljenu od specijalnog materijala koji je oblikovan prema stopalu pa ih nikako nemojte ostaviti s izgužvanim unutarnjim dijelom ili ulošcima ispod samog stopala jer će vas ti dijelovi smetati i žuljati tijekom svakog sljedećeg skijanja. Kao i skije, najbolje ih je držati u toplim i suhim prostorijama”, objašnjava ski serviser.

 


Komentari