FILIP HRGOVIĆ NOKAUTOM DO JOŠ JEDNOG ZLATA: Turnir ipak obilježila jedna nesvakidašnja odluka! (FOTO)

Facebook

“Gotovo 30 godina sam u boksu i nisam još čuo da se nagrada za najboljeg boksača cijelog turnira daje poraženom u finalu”, naglasio je hrvatski izbornik Leonard Pijetraj.

Hrvatska boksačka reprezentacija, a među njima i trojica predstavnika BK Leonardo, vraća se s 43. Chemiepokala u njemačkom gradu Halleu s tri medalje. Baš i kao prošlog mjeseca u Debrecenu, najbolji hrvatski superteškaš, Zagrepčanin, Filip Hrgović osvojio je zlato, srebrom se okitio naš poluteškaški olimpijac Hrvoje Sep, a u debitantskom nastupu za reprezentaciju broncu je zaslužio teškaš Alen Babić. U Halleu je boksao i hrvatski prvak u velter kategoriji (-69 kg) iz BK Gladijator Marko Zeljko, koji je u četvrtfinalu bodovno izgubio od srebrnog Nijemca Arajika Marutjana.

Hrgović je do još jednog trofeja stigao u šampionskom stilu. U finalnom dvoboju tehničkim nokautom u trećoj rundi pobijedio je Rusa Andreja Afonina. Prethodno je ruski superteškaš dvaput bio u nokdaunu, a teško da bi dočekao kraj borbe na nogama da ringovni sudac nije prekinuo meč. Zanimljivo je da se Afonin može pohvaliti senzacionalnom četvrtfinalnom pobjedom nokautom u prvoj rundi nad njemačkm olimpijcem i bivšim AIBA Pro Boxing prvakom Erikom Pfeiferom.

“Nisam baš bio zadovoljan polufinalnim dvobojem i bodovnom pobjedom protiv Jordanca Lashaisha. Međutim, u finalu je bilo kudikamo bolje. Čini se da me bolji suparnici tjeraju da i sam budem bolji. S ruskim superteškašima inače imam lijepa iskustva, Afonin se dobro uklopio u taj trend” rekao je 23-godišnji hrvatski šampion.

Facebook
Facebook

Sep unatoč porazu najbolji boksač turnira!

Sasvim blizu zlatne medalje bio je i zagrebački boksač, Hrvoje Sep, ali bodovni su suci podijeljenom odlukom u izvanrednom finalnom dvoboju prednost dali njemačkom poluteškašu Sergeu Michelu. Potom se dogodio povijesni presedan i svojevrsno priznanje organizatora da suci nisu bili u pravu, jer Sep je kao poraženi, pored desetorice prvaka po kategorijama, dobio nagradu za najboljeg boksača turnira.

Konačno, hrvatskom prvaku u teškoj kategoriji Alenu Babiću u Halleu je pripala bronca i to nakon sasvim izjednačene polufinalne borbe, vjerojatno najspektakularnije na cijelom turniru, protiv Rusa Sadama Magomedova. Iskusni ruski boksač pobijedio je podijeljenom odlukom sudaca (*28:28, 28:29, 30:27), ponajprije zahvaljujući iskustvu. Magomedov, naime, iza sebe ima više od 200 mečeva, dok ih 25-godišnji Babić nije skupio ni 40, a na Chemiepokalu prvi je put nastupio na međunarodnoj sceni.

“Napravili smo dobar posao na jednom od najcijenjenih europskih turnira u Halleu. Hrgović je u finalu boksao izvanredno, a Sep i Babić zaslužili su više. Gotovo 30 godina sam u boksu i nisam još čuo da se nagrada za najboljeg boksača cijelog turnira daje poraženom u finalu. Jasno je, dakle, tko je zapravo pobijedio u poluteškaškom finalu. U svakom slučaju, Sep i Hrgović su u dobroj formi četiri mjeseca prije Olimpijskih igara, a ostala šestorica hrvatskih prvaka imaju još samo koji tjedan priprema za europski kvalifikacijski turnir u turskom Samsunu”, naglasio je hrvatski izbornik Leonard Pijetraj.


Komentari