ČUDNOVATI FURY VRATIO BOKSU ŠTO JE DAVNO IZGUBIO: Započela renesansa teške kategorije (VIDEO)

Foto: Facebook

Dolaskom Tysona Furyja i rušenjem Vladimira Klička počinje jedna nova era koja bi mogla vratiti staru slavu teškašima. Nećemo kazati da je Fury maestralan borac i tehnički savršen te da je zato pobijedio. Upravo suprotno, on je donio nešto što je u prošlosti obilježavalo ovaj sport.

Sinoć je završila era boksača koji je obilježio sumrak teške kategorije u boksu. Zašto kažemo sumrak, pa zato što u proteklih desetak godina teška kategorija nije izbacila ništa zanimljivije od Vladimira Klička. Daleko od toga da on nije veliki boksač, atleta i ikona, ali ne može se mjeriti s boksačima iz 90-ih, 80-ih, 70-ih i da ne nabrajamo, koji su bili puno srčaniji i tehnički bolje potkovaniji nego Kličko. Odlaskom Lenoxa Lewisa završila je era osebujnih boksača u teškoj kategoriji koja je do tada bila krunska kategorija ovog sporta, a počela je era defenzivnog i pomalno nezanimljivog boksa. Počela se zanemarivati tehnika i napad, a ojačavati obrana, snaga i taktiziranje što drastično mijenja dinamiku boskačkih mečeva. Uspjevali su boksači tipa Valuev koji su bili fizički superiorniji, ali tehnički slabiji. No, da ne ulazimo u dubioze, poanta je da se teška kategorija budi iz zimskog sna.

Dolaskom Tysona Furyja i rušenjem Vladimira Klička počinje jedna nova era koja bi mogla vratiti staru slavu teškašima. Nećemo kazati da je Fury maestralan borac i tehnički savršen te da je zato pobijedio. Upravo suprotno, on je donio nešto što je u prošlosti obilježavalo ovaj sport. On je vratio unikatni stil borbe to jest jedinstveni način boksanja. Ovih godina nagledali smo se uglavnom boksača koji se striktno drže pravilne boksačke tehnike ili pak o njoj nemaju prevelika saznanja, ali su samo gorostasi pa ih je teško srušiti. Fury je sinoć vratio nadu u ovu kategoriju. Čovjek je gorostas, ima raspon ruku kao krila “jumbo jeta”, težak je 112 kilograma, a visok 206 cm, no prema njegovu stilu borbe rekli biste da je promašio kategoriju.

Već dosta dugo nismo vidjeli boksača u teškoj koji toliko koristi eskivaže, a baš su mu te eskivaže i dobar osjećaj za distancu sinoć donijele cijeli asortiman teškaških verzija (WBA, WBO, IBF, IBO). Naprosto je bilo nevjerojatno gledati kako takav div toliko dobro koristi svoju muskulaturu i s lakoćom izbjegava sve udarce, a s druge strane pokazao je kako je u izvrsnoj kondiciji jer je “plesao” gotovo svih 12 rundi.

Kličko bez rješenja 

Kličko za to nije imao rješenja jer se s takvim stilom borbe u kombinaciji s visinom i fizičkom premoći, još nije susreo. Do sada su mu dolazili uglavnom manje pokretni boksači spremni za eksplozivnu razmjenu udaraca i unaprijed se znalo što se od njih može očekivati i kada, pa je Kličko, kao boksački štreber s lakoćom odrađivao te borbe. Sve do sinoć kada je naletio na plutajuću minu, a baš je tako Fury djelovao u ringu. Kreće se uokolo nervoznim, ali promišljenim pokretima i ne daje niti sekunde vremena Kličku da nacilja za direkt ili kroše, a onda eksplodira nekim aperkatom ili direktom preko ruke. Već sam stil da se bori spuštenih ruku, Kličku je zadavao muke jer su mu stalno dolijetali udarci odozdo koje je teže vidjeti.

Iskreno, malo tko je očekivao išta od Furyja. Borac je do sada široj publici bio nepoznat, malo se znalo o njegovu stilu borbe, znalo se jedino da je lajav i da voli provocirati, a takvi nisu dobro prolazili u teškoj kategoriji proteklih 10-ak godina. No, lakonogi Fury sinoć je mnoge ostavio razjapljenih usta, njegov stil pomalo podsjeća na one iz 70-ih, 80-ih godina, puno se kreće, eskivira i ono najvažnije nepredvidiv je.

Jasno je bilo već u drugoj, trećoj rundi kako Kličko ne zna što će, kako se malo prepao kada je vidio kako mu direkt baš neće proći kod Furyja, a u bliskoj borbi bio bi gotov za par sekundi. Na distanci je gubio jer Fury ima puno bolji osjećaj za istu i stalno ga je držao na pristojnom odstojanju na kojem Kličko nije mogao uputiti nit jedan opasan udarac, a da se pritom ne otvori. Gubio je i u klinču iz kojeg je Fury u nekoliko navrata lansirao aperkate i na izlasku iz klinča krošee. No, najviše bodova izgubio je na brzini. Gotovo je nevjerojatno reći kako je gorostas kao Fury dominirao mečom samo zbog brzine, ali jest što je Kličko na kraju meča i priznao.

Svi ljubitelji boksa nakon ovog meča postavili su si nekoliko pitanja. Što sad? Hoće li Kličko vratiti pojaseve u revanšu? Vraća li se teška kategorija kakvu smo nekad gledali? Hoće li Fury sada dominirati teškom kao Vladimir? Realno gledajući ovo bi mogao biti veliki “comeback” teške kategorije, ali njome neće vladati Fury, barem ne ovako dugo kao Kličko. No, to je izvrsno za ovaj sport jer se u zraku ponovno osjeti miris kompetitivnosti i šansa da teška kategorija doživi preporod. Naravno, Furyju tek sada slijedi pravi izazov jer će se kad tad dogoditi borba s Anthonyjem Joshuom kojeg mnogi nazivaju novim Mikeom Tysonom, a tu je i Povetkin koji je poprilično kvalitetan borac, pa će svakako biti zanimljivo vidjeti kako će se novi prvak nositi s njima jer i oni, kao i Fury imaju jedinstven stil borbe.

Mnogi pričaju kako je jučerašnji meč bio pomalo dosadan i kako ga se neće pamtiti dugo. No, trebalo bi baš biti suprotno jer je jučerašnji meč možda zaslužan za novu renesansu teške kategorije i početak jedne nove, uzbudljivije ere.

https://www.youtube.com/watch?v=sZuc8xhhzkc


Komentari