Cro Cop: ‘Uzimao sam HORMON RASTA KAKO BI SPASIO RAME’

Facebook

“Evo, prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam valjda borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću”, kazao je Cro Cop.

Mirko Filipović oglasio se na svom Facebook profilu povodom možebitne suspenzije koja mu prijeti od USADA-e (Američka anti-dopinška agencija). Na službenim stranicama UFC-a, svega dva dana nakon što je obznanio kako prekida karijeru zbog rizika od težeg ozljeđivanja, izašla je obavijest kako Mirku prijeti suspenzija zbog korištenja zabranjenih supstancija.

Mirko je u svom pismu otkrio kako je koristio hormon rasta kako bi mu rame što brže zacijelilo te kako bi to mogao biti uzrok pada na doping testu jer je hormon rasta na popisu nedzovljenih sredstava. Mirko tvrdi kako je to bio jedini način da u kratkom vremenskom roku oporavi rame i spasi borbu, te kako je to bio potez očajnika. No, Mirko tvrdi da je i prije nego što mu je doping kontrola pokucala na vrata, obavijestio UFC da je koristio hormon raste u te svrhe.

Kako je koristio male količine hormona, Mirko nije siguran da će se u nalazima išta naći, ali svjestan je da su pravila rigorozna.

Pročitajte Mirkovo pismo u cijelosti:

“Evo, prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam valjda borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću. Evo o čemu se zapravo radi. UFC je potpisao ugovor s USADA-om, američkom antidopinškom agencijom koja će provoditi i koja odnedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik, kao i svi borci, specificirati gdje sam i kada tijekom priprema radi dolaska njihovih ljudi na testiranje. Kad su počeli problemi s ramenom, s obzirom na to da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvne plazme koje sam dobivao izravno u rame, a usto sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacijeljivanja.

Hormon rasta na popisu je zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom, nažalost, jedini je lijek za rame višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata. Nakon 6 dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta, jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu jer ako budem morao otkazati borbu radi ramena, znao sam da je to kraj. Već je prošlo 8 mjeseci od zadnje borbe, a ja u ovim godinama čekati ne mogu novih 5, 6 mjeseci do iduće borbe.

Niti su nalazi testiranja gotovi, niti sam siguran da će išta naći jer sam to uzeo svega nekoliko dana samo da spasim borbu i rame. Oni su nekakvu suspenziju odrezali i to samo zato jer sam im sam rekao o čemu je riječ, a koja nema nikakvog smisla jer sam se povukao i to radi ozljeda po cijelom tijelu. Kruna je bila ozljeda ramena.

Glupo je uopće spominjati da taj hormon samo tijelo luči i da se neka povišena razina može detektirati do 10-ak dana i da bi na borbi bio čist. Niti mi to poboljšava performanse u bilo kojem obliku, kao što to rade testosteron i razni steroidi i anabolici, ali takva su pravila. Još u petak sam molio da ne otkazuju borbu i da želim nastupiti nakon toliko muke i truda tokom priprema te da ću otići na saslušanje u agenciju i reći o čemu se radi. Rekao sam neka provedu testiranja uoči i nakon borbe i sve će biti OK , 5 puta sam do sada samo u UFC-u testiran, zadnji puta prije i nakon zadnje borbe sa Gonzagom. I naravno da je uvijek sve bilo OK. 

Subotnji trening mi je bio zadnji u ovim pripremama i tu je rame otišlo do kraja, magnet ponovljeni u ponedjeljak pokazao je rupture mišića, oštećenje tetive i puno rame tekućine . I tu sam prelomio i tu večer donio odluku da nemam snage više boriti se sa ozljedama i objavio prekid karijere. I to je to. Ovo prozivanje i suspenzije stvarno nemaju smisla. Iako moram reći da razumijem UFC i da se žele ograditi. Sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva tj. doping, a to veze sa vezom nema. Ali što je, tu je, ne dao Bog većeg zla”, napisao je na svom Facebook profilu Mirko Filipović.

>>> ŠOKANTNO: UFC suspendirao Mirka Filipovića

>>> ODLAZAK LEGENDE: Nepoznati detalji iz života Mirka Filipovića (VIDEO)


Komentari