CEDEVITASICE ODUZIMAJU DAH: Saznajte tko su najatraktivnije navijačice u Zagrebu! (FOTO)

Facebook

Zaljubljenicima u košarku ove su dame itekako poznate, a svojim izvedbama već jedno desetljeće bodre košarkaše i uveseljavaju publiku.

Zbog Cedevitasica publika ne uživa samo u partiji između košarkaša Cedevite i njihovih protivnika. One su “trešnjica na vrhu sladoleda” koja svojim nastupom ispuni dvoranu i zagrije publiku čak i kad košarkaši nemaju baš najbolji dan. Ivana Novković i Marija Erdelić nekoć su bile Cedevitasice, dok je Jelena Peles još uvijek aktivna cheerlidersica, a one čine dio izvrsnog navijačkog tima koji je zaslužan za sve plesne točke i vratolomije koje vidimo na terenu. Tako smo iz prve ruke doznali sve o ovoj aktivnosti koja zadivljuje mnoge.

12341169_208670776132934_6954229956946428920_n

Košarkaški Klub Cedevita 2005. godine kupio je klub Hiron Botinec i tako krenuo u stvaranje nove budućnosti, a one su od samih začetaka kluba bile prisutne. Djevojke kažu kako su se uz razvoj kluba i one razvijale te su tako postale inovativnije i bolje.

“Navijačice smo isključivo za Cedevitu i pratimo ih već cijelo jedno desetljeće”, kažu nam Ivana i Marija koje vode treninge, puštaju glazbu i organiziraju sve detalje koje publika vidi na terenu.

Publika je “luda” za bacanjima i špagama

Navijačice su same zaslužne za svo kreativno blještavilo, plesne točke i sportske oprave koje viđamo u njihovim nastupima.

“Inspiriramo se gledajući druge, ponajviše američke navijačice, a najbitnije nam je da je odjeća uz atraktivnost i neizbježne šljokice udobna”, kažu naše sugovornice i nadodaju kako odjeću većinom šivaju kod krojačica za plesne timove. Naglasile su kako je također bitno pratiti boje kluba, a uz tenisice plesne točke izvode i u štiklama.

Koreografije su se od začetaka dosta promijenile, postale su dinamičnije i brže a one se trude biti zanimljive i drugačije.

“Koreografija mora biti kratka, žestoka i atraktivna”, kaže Ivana i nastavlja kako to postižu kombiniranjem plesova od hip hopa, jazza, latino pokreta pa sve do akrobatike i teatralnosti.

12308439_208674459465899_8574664185077010722_n

Sve su djevojke složno potvrdile kako publika najviše “poludi” kada izvode točke bacanja i špage, za njih uvijek dobiju najjači pljesak i ovacije. Fascinantno je kako ih mi vidimo samo tih  60-ak sekundi i nerijetko nam izgledaju poput dobro uvježbanog stroja, no iza toga stoje sati i sati napornog treninga i uvježbavanja.

Iako je sport poprilično brz i ima akrobatske elemente djevojke kažu kako ozlijede nisu toliko učestale. Marija je djevojkama jedne prilike pala kod izvođenja okretaja, no kaže kako nije bilo strašno koliko je izgledalo nekome tko gleda. Ponekad zadobiju ozlijede mišića, a bude padova i istegnuća, no one kažu kako je to sastavni dio sporta.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Za svaku utakmicu imaju pripremljeno 13 koreografija, a na terenu bude 15 ljudi.[/box]

 

“Trenira se četiri puta tjedno u manjoj dvorani na Velesajmu i uvijek imamo spremno po 13 koreografija te za svaki nastup dodajemo nešto novo”, kaže Marija koja je tek nedavno napustila plesni parket. Djevojke su naglasile i kako ne žele ponavljati koreografije jer ih publika prati i pamti točke. Prije utakmice dođu na generalnu probu te pripreme frizuru i šminku, koja se toliko ne vidi ali je ipak bitna.

Svaka ima svoj poseban stil te si međusobno sugeriraju i nadograđuju jedna drugu. Žele da sve izgleda dobro, sinkronizirano i dinamično, a bitan faktor je i napraviti nešto što publika ne očekuje te ih tako iznova iznenaditi.

Tko su muški članovi?

Nismo mogli ne primjetiti četiri dečka koji skupa s curama izvode atraktivne vratolomije, pa su nam one pojasnile kako zajedno treniraju.

12345615_208671799466165_498819684313186636_n

“Njih četvorica su brakedanceri i s nama su na svakoj euroligaškoj utakmici, zajedno treniramo i uvelike nam pomažu prilikom dizanja i skokova”, kazale su djevojke i nadodale kako su zahvaljujući njima izvele mnoge zahtjevnije poteze.

Bile su u borbi za nastup na Final Fouru

U sportskom cheerleadingu što se tiče Hrvatske gotovo da nemaju konkurencije, a ta vijest ih žalosti jer, kažu, voljele bi imati zdravu konkurenciju.

Van Lijepe naše sudjelovale su na nekoliko natjecanja u Španjolskoj i na Ibizi. Svakkao valjka spomenuti kako su na web stranici Eurolige, odabrane uz plesačice Albe, Lokomotiv Kubana i Žalgiris,gdje su se probile među top četiri plesna skupina od kojih su finalistice nastupale tijekom Final foura Eurolige u Londonu. Atraktivne Cedevitasice u trećem su krugu glasovanja dobile čak 46,5 % glasova, u konkurenciji 14 klubova iz Europe, a jedine su pozvane na natjecanje iz regije ABA lige.

Neizbježne predrasude i neugodna iskustva

Ove djevojke unatoč nekim stereotipima, koje mnogi imaju zahvaljujući američkim filmovima, nisu samo zgodne lutkice. One su istinski zaljubljene u ono što rade, većina ih studira ili se aktivno bavi sportom. Njeguju prijateljsku atmosferu i sportski duh te uživaju u bodrenju svog kluba.

Jelena, Dora, Martina i Margerita dio su sadašnje postave Cedevitasica s kojima sam imala priliku razgovarati netom nakon treninga. Ove četiri djevojke studiraju na Kineziologiji, Filozofskom, a sve su i po nekoliko sezona članice kluba. Vedre i pozitivne kažu kako jako vole navijati i poticati publiku da čini isto.

“Volimo klub i želimo bilo kakvu reakciju publike, samo da ih potaknemo na rekaciju!”, složne su djevojke kojima teško pada kada njihov tim gubi, no i tada zadržavaju osmijeh te od srca uzdignute glave navijaju jer nije kraj dok se ne čuje zadnji zvižduk.

12310595_208674136132598_4923930816775525329_n

Na povike i neugodna iskustva samo su se slatko nasmijale i rekle kako se to zna dogoditi, no ne zamjeraju publici i u većini slučajeva su u pozitivnom kontekstu te navijački nastrojeni. Kazale su i kako ih publika redovito prati te čak primjeti ako neka izostane.

Neki znatiželjnici sigurno se pitaju postoje li romanse između visokih košarkaša i ovako atraktivnih djevojaka. Na taj upit djevojke su rekle kako se znaju i međusobno pozdravljaju, ali uz uzajmne simpatije ipak zadržavaju profesionalnost.

Što čini jednu Cedevitasicu?

Kroz sezone se postava mijenja većinom zbog drugih životnih obaveza, no nije nije rijetko da cure ostanu plesati po pet ili više godina. Ako želite postati dio njihova tima morate imati 18 godina i biti ritmična.

“Bitno je da djevojke imaju poseban žar i energiju, dok je plesno iskustvo poželjno no nije ipak nije presudno”, prisjetile su se situacija kad im dođu djevojke koje nemaju plesnog iskustva, ali imaju ritma, srčanosti i energije te prođu audiciju. Naglasile su kako je osmijeh obavezan, a govor tijela se također posebno vježba. Treninzi su intenzivni pa se očekuje da budete u formi.

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Mi zaista iskreno i istinski volimo Cedevitu, od samih početaka smo tu, imamo puno utakmica u nogama i želimo taj osjećaj i ljubav usaditi novim djevojkama.” [/box]

Djevojke kažu kako su uz sport ipak jedan veliki obiteljski tim, uvijek su tu jedna za drugu i zajedno pokušavaju podići puliku. “Jednostavno vam se to uvuče pod kožu, ja sam došla s prijateljicom prije osam godina i ostala plesati”, kaže Marija, a pridružuje joj se i Ivana koja se uz bogato iskustvo cheerladinga može pohvaliti i dugogodišnjim stažom košarkaškog suca te je tako zgodno uklopila svoju strast prema oba sporta.

Ovim srčanim i lijepim damama, zbog kojih netremice gledamo u teren i čije koreografije nas ostavljaju bez daha, želimo puno otplesanih točaka praćenih ovacijama!

 


Komentari