Blistav osmijeh: Donosimo 4 prirodne metode za bijele zube

Les Jay

Vodite računa o higijeni svojih zuba, redovito ih četkate 10-15 minuta barem dva puta dnevno, posjećujete stomatologa nekoliko puta godišnje, no zubi su vam i dalje žuti i zbog toga se rijetko smijete otvorenih ustiju? Znate li da konzumiranje određenih užitaka, kao što su svima znane cigarete, ali i neke namirnice, itekako utječu na prirodnu bjelinu zuba i svježinu usne šupljine, piše ordinacija.hr. Evo nekih poznatih i manje poznatih ‘krivaca’ koji svakodnevno ‘prijete’ vašem čarobno bijelom osmijehu:

Kava i cigarete

Jutro vam je nezamisljivo bez tople i mirisne šalice kave? Užitak u laganom ispijanju ovog čarobnog jutarnjeg razbuđivača svakodnevno potamnjuje zube, čini ih žutima i stvara tvrdokorne mrlje na njima. Ako ste uz to i pušač, tragovi na vašim zubima bit će još izraženiji.

Vino i limunada

Sastavni dio crnog vina je tanin, pigment koji utječe na promjenu boje zuba i potamnjuje ih, bilo da je riječ o konzumaciji jedne ili više čaša ovog napitka. Oprez stoga nije na odmet! Za ljetnih vrućina, mnogi će umjesto alkoholnih posegnuti za kakvim prirodnim bezalkoholnim osvježenjem, recimo limunadom. No jeste li znali da i ovo piće u sebi krije opasnost? Manje je znano no limunada, zbog kiselina i šećera koje sadrži, utječe na sigurno propadanje zubne cakline. Stoga nakon konzumacije ovog prirodnog napitka, svakako operite ili barem isperite zube vodom.

Začini i umaci

Curry je začin intenzivno tamno žute boje koja će se odraziti i na bjelinu vaših zuba. Preporuka je odmah nakon konzumacije oprati zube ili tijekom obroka piti puno vode. Zubna caklina je osjetljiva na tamne boje. Kiselina rajčice uzrokuje pak ”otvaranje” pora zuba, a takva je caklina sklona upijanju boja i vaše zube čini žutima.

Bez obzira na svakodnevnu konzumaciju jela, pića i ostalih užitaka koji utječu na zdravlje i ljepotu naših zuba, ordinacija. hr donosi i četiri učinkovita prirodna satojka za izbjeljivanje zuba i svježinu usne šupljine.

Pasta od sode bikarbone i limunovog soka

Soda bikarbona nije agresivna i uz malo vaše upornosti očistit će mrlje sa zuba i izbijeliti ih. Rezultati će svakako biti bolji u kombinaciji s limunskom kiselinom. Pripravak ne ostavljajte dugo na zubima jer kiseline iz ovih namirnica mogu oštetiti površinski sloj cakline.

Jagoda i sol

Obzirom da su jagode pune vitamina C, na ovaj način očistit ćete plak koji se nakupio na zubima. Jagode također sadrže i jabučnu kiselinu koja je odlična za čišćenje mrlja. Sol će u ovoj kombinaciji služiti kao abrazivno sredstvo i doslovno će sastrugati mrlje. Jagode vilicom pretvorite u kašu i dodajte prstohvat soli. Nakon pranja, dobro isperite usnu šupljinu.

Kokosovo ulje

Savjetuje se mućkanje ulja u ustima 20-ak minuta na prazan želudac. Postupak ne ostavlja gorak okus u ustima i djeluje opuštajuće. Kokosovo ulje također izbjeljuje zube i štiti desni. Ulje se ne guta već ispljune, a usta je nakon tretmana potrebno dobro isprati vodom.

Kurkuma

Ovo je potpuno prirodno sredstvo izbjeljivanja zubi, ne sadrži nikakve supstance koje bi mogle naštetiti vašoj caklini, pa je stoga možete koristiti svakog dana i nakon samo desetak dana trebali biste primijetiti promjene. Malo praha kurkume potrebno je nanijeti četkicom direktno na zube, ostaviti par minuta da djeluje i potom oprati zube uobičajenom tehnikom.

 


Komentari