Oršić i Majer slomili Hajduk! Dinamo osvojio velike bodove na domaćem terenu

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Najveći derbi dva žestoka suparnika u HNL-u u tijeku je na zagrebačkom Makskimiru. S početkom u 17.00 sati susreli su se Dinamo i Hajduk u zaostatku iz 13. kola.

Konačan rezultat vatrene utakmice bio je 3:1 za Dinamo.

Počela je utakmica u sumrak u sunčanom, ali prohladnom danu u Zagrebu, bez gledatelja na Maksimiru. Za početak, Bruno Petković dobio je priznanje s dresom s brojem 100 na leđima, za nagradu za svoj 100. nastup za Dinamo proteklog vikenda protiv Gorice.

Hajduk je sjajno započeo veliku utakmicu. Jradi je ‘zakuhao’ akciju pred golom Dinama, dodao je Caktašu koji se oslobodio Moharramija, pucao je i već ‘slomio’ Livakovića, ali lopta je pogodila stativu. No, ubrzo nakon toga Hajduk je došao do vodstva. Vušković je bio najviši i najspretniji nakon centaršuta s lijeve strane, glavom je zabio za 1:0 za goste u šestoj minuti!

brzo nakon toga pregledavala se snimka poslije duela u kaznenom prostoru u kojem su bili Simić i Majer, Dinamo je tražio penal, ali sudac Zebec je nakon pregleda odlučio da tu nije bilo prekršaja. U 11. minuti Plavi su imali i gol koji nije bio priznat. Petković je zabio s ruba 16-erca, ali u ranijem dijelu te akcije Gavranović je bio u zaleđu pa sucima nije bilo teško odlučiti da ostaje 1:0 za Bijele.

U 14. minuti Simić je bio u novom duelu pred golom Hajduka, ovog puta s Petkovićem, činilo se da je bilo kontakta dok je Dinamov napadač u skoku probao doći do lopte, ali u toj situaciji prošlo je bez pregleda snimke za mogući penal za Plave.

Dinamo je brzopotezno stigao do potpunog preokreta! Plave su razveselile dvije majstorije Mislava Oršića – prvo je u 16. minuti s 20-ak metara prekrasno i neobranjivo naciljao Hajdukov gol za 1:1, a potom je u 18. nakon akcije u kojoj je povukao sam pogodio za vodstvo domaćih od 2:1.

Bilo je jako sadržajno u prvih 20 minuta. Plavi su se brzo podignuli nakon što ih je Hajduk na početku iznenadio svojim golom, a s tim pritiskom izveli su preokret poslije kojeg se utakmica malo primirila.

U 29. minuti Ivanušec je probao ‘zakuhati’ novu opasnost pred golom splitskih Bijelih, pobjegao je i poslao prizemnu loptu koja je bila prejaka za suigrače, no pokazalo se da je prije toga ipak bio u zaleđu. Ivanušec je ubrzo potom ozlijeđen šepajući izašao s terena, a Zoran Mamić je zbog toga morao uvesti Kristijana Jakića u igru u 33. minuti. To je već druga izmjena koju je obavio Mamić, nakon što je Dino Perić ušao umjesto Moharramija.

U 45. minuti ponovno je bilo ‘vatre’ pred golom Hajduka. Opasnost za goste stigla je u Dinamovoj akciji po desnoj strani, no Todorović je bio na pravom mjestu za Bijele, izbio je loptu i time je otklonio prijetnju Plavih. Pri kraju poluvremena Hajdukovu akciju je ubacivanjem u kazneni prostor probao nastaviti Čolina, ali bio je blokiran. Poslije četiri minute nadoknade, prvi dio utakmice s puno uzbuđenja završen je s 2:1 u korist domaćina.

Drugo poluvrijeme počinje s izmjenama na obje strane. U Dinamu su ušli Franjić i Kastrati, vani su Theophile-Catherine i Gavranović, dok je u dresu Hajduka na terenu sada Dolček, a izašao je Jradi, jedini igrač sa žutim kartonom u prvih 45 minuta. Na početku drugog dijela Franjić je već dobio žuti karton.

Hajduk je poslije tog Franjićevog prekršaja imao svoju novu veliku prijetnju. Ubacio je Atanasov, a nakon prebacivanja lopte glavom, Umut Nayir je nogom iz blizine pogodio prečku. U 51. minuti je jako opasan bio i Jakoliš. Pucao je glavom nakon ubacivanja s desne strane, bilo je blizu, ali otišlo je pokraj Dinamovog gola.

Umut Nayir je u 59. minuti zamalo iskoristio pogrešku i zbunjenost u obrani Plavih, došao je do lopte i pucao, ali nije otišlo u okvir gola. Prijetnje Hajduka nastavile su se i u 63. minuti, kada je Livaković imao pune ruke posla i uspio je obraniti opasan pokušaj Dolčeka.

Dinamo je u narednih 10 minuta uspio suzbiti prijetnje Hajduka koje su stizale u ranijem dijelu drugog poluvremena. Na ulasku u posljednjih 15 minuta ovog uzbudljivog susreta na semaforu je i dalje 2:1 za Plave.

U 80. minuti Hajduk je dobio novu šansu nakon prekršaja Perića na Diamantakosu na ulasku u 16-erac, zbog čega je Perić dobio i žuti karton. Mijo Caktaš probao je iz slobodnog udarca sa 17-18 metara, ali nije bio precizan, otišlo je izvan okvira gola.

Dinamo je tijekom drugog poluvremena teško dolazio do daha, ali to se promijenilo u 83. minuti – golom za 3:1! Na završetku akcije koju je inicirao stalno opasni Oršić, Lovro Majer reagirao je jako atraktivno i ‘poluškaricama’ iz blizine doveo je Plave na prag pobjede.

Hajduk je u 88. minuti imao novu šansu iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, pucao je Atanasov, a Livaković je to skrenuo u korner. Bilo je jako opasno, Bijeli će moći žaliti zbog šansi koje nisu iskoristili u drugom poluvremenu.

Treneri Zoran Mamić i Paolo Tramezzani krenuli su u derbi s ovim momčadima:

SASTAV DINAMA: Livaković, Moharrami (od 17′ Perić), Theophile-Catherine, Gvardiol, Lauritsen, Ademi, Ivanušec (od 33′ Jakić), Majer, Oršić, Gavranović, Petković.

SASTAV HAJDUKA: Kalinić, Todorović, Vušković, Simić, Čolina, Jradi, Jurić, Atanasov, Jakoliš, Umut Nayir, Caktaš

Utakmica na Maksimiru je drugi od četiri ovosezonska najveća hrvatska derbija u prvenstvu. Prvi dvoboj bio je odigran 12. rujna u četvrtom kolu na Poljudu, kada je Dinamo slavio s 2:1.


Komentari