ONI SU PRVI HRVATSKI KEČERI: Kaskaderi, glumci i sportaši, no prvenstveno zabavljači (VIDEO)

Profesionalni wrestling spoj je sporta i umjetnosti, čija se radnja prenosi u ringu putem unaprijed isplaniranih borbi. Profesionalni wrestling ima i svoju priču te je vrlo sličan kazališnoj predstavi.

Predstavljamo vam upravo takvu organizaciju koja spaja umjetnost i sport, a čije će vas borbe istovremeno zabaviti i iznenaditi – Prvi hrvatski kečeri – iz perspektive začetnika Antonija Ilića.

Kečeri su kaskaderi, glumci, sportaši, no prvenstveno zabavljači. Izraz kečeri nastao je od izvorne riječi catch as catch can koja u slobodnom prijevodu znači uhvati kako možeš ili ukratko “Kečeri – Hvatači”. Hvatači, odnosno hvatanje i bacanje protivnika postalo je tako glavna asocijacija na ovu vrstu svjetski poznate atrakcije koja je nastala početkom 19. stoljeća.

Ljudi, kada im netko kaže da je kečer, prvo pomisle na otkačene osobe, kreativne i šarene kostime i najčešće nabildane muškarce, ali i žene. Vizualno bi ga, kaže Antonio, vjerojatno opisali kao klasičnog preformatora, ali i kao kreativnu i zanimljivu osobu.

prvi-hrvatski-keceri2

Od puke zabave do ozbiljne organizacije

Prvi hrvatski kečeri nastali su još 2005. godine kada se društvo u jednom malenom selu po imenu Kamenac u Baranji po prvi puta okupilo i počelo organizirati svoje kečerske borbe za prijatelje, a naknadno i za gledatelje. Prvenstvena ideja bila je zabava, što je sa godinama preraslo u ozbiljno društvo, ali i još ozbiljniju organizaciju koja se danas bavi planiranjem, organiziranjem, pa i samom izvedbom samostalnih nastupa.

Na ideju o okupljanju društva ljubitelja kečera došli su Laslo Novak i naš sugovornik – Antonio Ilić. Antonio je upoznavanjem Lasla Novaka došao do spoznaje da u Hrvatskoj još uvijek nema niti jedne kečerske organizacije koja bi se bavila organiziranjem kečerskih nastupa. Obojica su tada bili još uvijek maloljetni dječaci iz obitelji slabijeg socijalnog statusa i da bi se bavili kečerima, bili su prisiljeni krenuti u samostalno sastavljanje dvorišnog ringa u kojem bi naknadno mogli održavati svoje samostalne i samouke kečerske borbe.

Zanimljive, kreativne i ponekad brutalne borbe

Svaka borba popraćena je zanimljivim i vrlo kreativnim pričama koje daju dodatan naboj. Osim toga, odjeću svaki kečer kupuje ili kreira samostalno.

Gledatelje najviše fascinira, uplaši ili, možda najbolje rečeno, iznenadi dobro tempirano iznenađenje i dobro osmišljena radnja borbe, govori nam Antonio, koja je puna atraktivnih, ali i brutalnih poteza koja uz to mora biti popraćena kreativnom i zanimljivom pričom, pa tako i karizmatičnim kečerom.

“Naše kečerske borbe najčešće su vrlo jednostavne i pri sastavljanju takvih borbi zapravo nema nikakvih teškoća u pripremi, a ni pretjerane brutalnosti na sceni. Naravno, postoje i one koje su brutalnije i koje spadaju svakako i u mnogo opasnije kada je u pitanju kreiranje iste. One se rade po posebnom principu i za njih se odvaja i više vremena za samu pripremu. Takve borbe moraju biti popraćene zanimljivom i odgovarajućom pričom kako bi borba bila još zanimljivija“, kaže idejni začetnik Prvih hrvatskih kečera.

prvi-hrvatski-keceri6

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Organizacija trenutno broji preko 20 članova, a svoje treninge održavaju na zagrebačkim Ravnicama u Šeferovoj 4 tri puta tjedno. U kečere se može prijaviti svaka osoba koja prvenstveno ima želju zabavljati gledatelje, koja ima najmanje 16 godina i minimalno iskustvo u akrobatici i glumi. Treninzi se sastoje od uvježbavanja osnovnih kečerskih poteza i pokreta u ringu, osnovnih dramskih i glumačkih sposobnosti i općih priprema za javni nastup.[/box]

Aktivni su samo u Zagrebu – zasad!

Njihova je organizacija trenutno aktivna samo u Zagrebu, a kečeri u Hrvatskoj trenutno rade samo za sitnije honorare, no organizacijski se ovo postepeno sve više pretvara i u ozbiljan posao.

“Proširenje organizacije po pitanju održavanja redovnih treninga trenutno nije u planu jer za to nemamo sredstava. Održavanje javnih nastupa planira se diljem cijelog Balkana na koji se i bazira naš rad. Dosad smo održavali nastupe u Zagrebu, Rijeci i Osijeku”, dodaje naš sugovornik.

Surađivali su i s Mađarima, no u pregovorima su i s mnogim organizacijama u Europi koje planiraju ugostiti prvom prilikom.

prvi-hrvatski-keceri3

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Uzori su svakom kečeru drugačiji, no njihov je prvenstveni cilj originalnost. Najpoznatiji hrvatski kečer svih vremena je Josip Nikolai Peruzović, poznatiji pod umjetničkim imenom “Nikolaj Volkoff”. Osim što je najpoznatiji, on je i jedini kečer sa ovih prostora koji je ušao u kečersku kuću slavnih.[/box]

Iako su rijetka pojava, djevojke-kečerice prava su atrakcija

Djevojke se, kaže Antonio, još uvijek, nažalost, ne priključuju društvu koliko muškarci, no vjeruju da će se s vremenom uz sve ostalo razviti i taj dio programa.

Djevojke-kečerice su svakako još jedna dodatna i veoma zanimljiva atrakcija. U našoj organizaciji dosad smo imali samo jedan meč kečerica. Gledatelji su meč kečerica gledali sa oduševljenjem i prvom prilikom održat će se i sljedeći”, nada se Antonio.

‘Želimo da uživaju i kečeri i publika!’

Njihov je krajnji cilj samoodrživi organizacijski sistem koji bi trebao trajati i biti postavljen tako da bude dostupan svima, i da kečeri i gledatelji podjednako uživaju!

“Naša prvobitna ideja je zapravo ostvarena stvaranjem tradicionalnih i kontinuiranih kečerskih nastupa u Hrvatskoj sa kreativnim i originalnim kečerima. U nastavku rada želja nam je da našu scenu predstavimo još većem broju gledatelja putem svog televizijskog kečerskog programa za koji bismo najviše željeli da s vremenom bude gledaniji. Paralelno s tim željeli bismo i na javnim nastupima postići još bolju popraćenost”, zaključuje naš sugovornik.

Kečerske borbe odvijaju se trenutno u Klubu Močvara u Zagrebu, stoga ne propustite doživjeti ih pred sobom!


Komentari