ON JE POKORIO NSK! Završen veliki šahovski turnir u Hrvatskoj, već poznato kada se vrhunski šahisti opet vraćaju u Zagreb

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Četiri dana Croatia Grand Chess Toura (Rapid & Blitz) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu zaključeno je s devet kola u brzopoteznom BLITZ šahu.

Ukupni pobjednik 2. Croatia Grand Chess Toura je Francuz Maxime Vachier-Lagrave koji je sjajno igrao BLITZ turnir u subotu i nedjelju i poništio prednost Iana Nepomniachtchija, najboljeg u RAPID turniru.

Francuz je pak i maestralno pobijedio i u  brzopoteznom šahu. U subotu je ostvario pet pobjeda, tri remija i samo jedan poraz dok je u nedjelju dodao četiri pobjede i pet remija i osigurao konačni trijumf od devet BLITZ pobjeda u 18 kola!

Hrvatski tandem Garry KasparovIvan Šarić (koji je odigrao RAPID turnir) na kraju je sa 12,5 bodova završio na devetom mjestu.

S druge strane, fantastični su bili i bivši svjetski prvak, Indijac Viswanathan Anand koji je u BLITZ turniru osvojio 12 bodova i ukupno drugo mjesto u konačnom poretku, ali i Rus Ian Nepomniachtchi, službeni izazivač svjetskog prvaka, najbolji u RAPID turniru i do nedjelje ukupno vodeći s pola boda prednosti, završnog dana zaredao je s četiri poraza koji su ga na kraju spustili na podjelu četvrtog mjesta.

Najbolji od najboljih

Najbolji šahist u povijesti i pokretač Grand Chess Toura, Garry Kasparov, koji je napravio izuzetak i prvi put nakon dugogodišnje mirovine zaigrao turnir s najboljim svjetskim igračima, posljednjeg dana uložio je maksimalni napor kako bi preokrenuo negativnu seriju od subote kada je u devet kola upisao remi i osam poraza. Uspio se dignuti i ponovo pokazati  najveću klasu i nevjerojatnu energiju za igranjem – u nedjelju je u devet partija upisao pobjedu i tri remija.

Garry je krenuo ratnički u nedjeljni dio BLITZ turnira i odmah u prvom kolu upisao prvu pobjedu nad mladim Nizozemcem Jordenom Van Foreestom (22). U sljedećih pet kola ponovo nije mogao uhvatiti ritam – borio se žestoko na ploči, riskirao, ulazio “boksački”, otvorenog garda u sve mečeve, no mladi lavovi, najjači svjetski velemajstori u top-igračkoj formi kažnjavali su svaki krivi korak i lovili ga u zamku padanja sata – redom Rus Grischuk, Poljak Duda, Ukrajnac Korobov, Azerbajdžanac Mamedyarov, kao i velemajstor iz “stare garde”, Indijac Anand.

U sedmom kolu Garry je unatoč borbi sa sekundama uspio izvući remi protiv mladog Nizozemca Girija (26), a onda ga je cajtnot koštao poraza od vodećeg Francuza Lagravea.
U posljednjem kolu odigrao je remi za kraj s izazivačem svjetskog prvaka Nepomniachtchijem i tako je najveći šahist svih vremena završio turnir u Zagrebu sa dva i pol boda, što je zapravo na granici pothvata za jednog “šahovskog umirovljenika” u konkurenciji elitnih i utreniranih igrača.

Za Hrvatsku i iz mirovine

Nastup Garryja Kasparova, najdugovječnijeg šahovskog kralja, neovisno o rezultatu, svakako je najveći dobitak CROATIA GRAND CHESS TOURA, jer ostat će zapamćeno da je Kasparov kao hrvatski državljanin izabrao Zagreb kako bi nakratko izašao iz igračke mirovine i odigrao turnir najviše svjetske kategorije, ističu s turnira te otkrivaju kako će Zagreb biti i domaćin treće CROATIA GRAND CHESS TOUR po istom RAPID 6 BLITZ formatu i to od 19. do 26. srpnja 2022. godine.

Komentari