(VIDEO I FOTO) Obilježen rođendan Dražena Petrovića: Njegova ljubav prema košarci bila je nestvarna

Foto: Screenshot

Na današnji dan prije 55 godina u Šibeniku je rođen košarkaški Mozart Dražen Petrović. Šibenski mali, kako mu tepaju njegovi sugrađani, za svoj je Šibenik uvijek govorio da mu je prva ljubav koja se nikad ne zaboravlja. Dražen je jedan od najvećih šutera svih vremena i jedan od najvećih hrvatskih sportaša uopće.

Svoj veliki talent pokazivao je već sa 16 godina kad je zaigrao za prvu momčad Šibenke, s kojom je na kraju osvojio i naslov prvaka bivše države 1983.godine u legendarnom finalu protiv Bosne kad je sa samo 18 godina na svojim nejakim plećima ubacio dva slobodna bacanja za pobjedu. Šibenka, Cibona, Real Madrid, Portland Trail Blazersi i New Jersey Netsi klupski je dio Draženove karijere. No ono što je ga zasigurno činilo najradosnijim je igranje za Hrvatsku košarkašku reprezentaciju.

Dražen je svoju nemilosrdnost i košarkašku genijalnost pokazivao iz dana na parketu. Nemilosrdno je zatrpavao koš protivnika, a svoju najveću utakmicu po broju postignutih koševa odigrao je u dresu Cibone kada je protiv Olimpije u pobjedi 158:77 ubacio nestvarnih 112 koševa, pritom ubacivši 10 trica. Najveću mu je radost unatoč svim trofejima pričinjavalo igranje za Hrvatsku tek mladu i stvorenu državu a koja se u to vrijeme našla pod teških ratnih vihorom i agresijom. Koliko ga je taj ratna psihoza i stradanja pogodila, jer u njoj se našao i njegov rodni Šibenik iskazao je kad je zajedno sa svojim velikim prijateljem i suigračem Stojkom Vrankovićem štrajkao glađu ispred zgrade UN-a u New York time pokazujući svijetu što se to događa u njegovoj voljenoj Hrvatskoj. Želio je poručiti svijetu u kakvom se ratnom stanju i agresiji tek rođena Hrvatska nalazi.

Nezaboravno je naravno ostalo i legendarno finale olimpijskog košarkaškog turnira u Barceloni 1992. godine, kad je Dražen u finalu predvodio hrvatski Dream Team protiv jedinog i neponovljivog “Dream Teama” predvođenog Michaelom Jordanom. Amerikanci su naravno uzeli zlato no hrvatsko je srebro bilo gotovo kao zlato.

Uzeo je olimpijsko srebro s Hrvatskom u Barceloni, dva puta je osvojio Euroligu s Cibonom, bio najbolji strijelac gotovo u svim natjecanjima u kojima je igrao, izabran je u treću petorku NBA lige, iako europske igrače u to vrijeme tamo u najmanju ruku nisu cijenili, njegovu ‘trojku’ Netsi su umirovili, izabran je u košarkašku Kuću slavnih, čime je potvrdio svoju besmrtnost.  Otvorio je put svim budućim Europljanima u NBA.

Jutros se u Šibeniku na Baldekinu kod njegovog spomenika i igrališta svečano obilježio 55 rođendan “šibenskog malog”.

Dražen Petrović je iza sebe ostavio nestvarnu ljubav prema košarci, koja će se, kaže njegov prvi trener Miro Kotarac, teško ikad više ponoviti.

“Tko je mogao sanjati da se taj dan rodila jedna nemjerljiva košarkaška zvijezda koja je prerasla ne samo Šibenik nego Hrvatsku i Europu. Poznajem ga od njegove sedme godine, zahvaljujući bratu Aci koji je bio moj učenik. Dražen je stalno bio sa svojim bratom u dvorani. Njegov tehnički košarkaški napredak je bio toliko vidljiv da nije mogao proći nezamijećeno. Šteta što Biserka nije rodila još četiri, pet sinova, uvjeren sam da bi svi bili košarkaški velikani. Kod Dražena se sve spojilo, košarka kao zanat, odgoj, ulica, škola i njegovi kognitivni faktori, sve je to Dražen. I ja tvrdim da, gledajući ove nove generacije, više nema Dražena, neponovljiv je”, rekao je Kotarac, prvi trener Dražena Petrovića, povodom obilježavanja 55. rođendana košarkaške legende u njegovom rodnom gradu Šibeniku.

Baldekin je danas bio prepun djece, a nema djeteta koje nije čulo za Dražena. U Šibeniku on još živi i još dugo će se pamtiti ‘naš Mali’. A naši maleni vrtićanci svi redom znaju gdje je Dražen započeo svoje prve košarkaške korake.

“Ja znam tko je Dražen, on je nosio broj 4 i igrao je u Šibeniku, ali ja ću ipak trenirati nogomet”, rekao je budući nogometaš Lovre koji je sa svojom sportskom grupom iz dječjeg vrtića “Šibenska maslina” došao na obilježavanje rođendana. David, njegov prijatelj iz vrtića, rekao je da je danas  Draženov rođendan i da će on kao i Dražen trenirati košarku.

“Zadatak nas starijih je očuvati spomen, ime i sjećanje na sve ono što je Dražen napravio. Ovakvi dani bude emocije i grad nikad neće zaboraviti svoga Dražena. Dogodine grad kreće u obnovu ovog spomena na Dražena, ovog igrališta, ovdje na Baldekinu. Dražen je iznad svega bio čovjek, domoljub, koji nikad bez obzira gdje igrao, nije nikad zaboravio svoj grad”, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Njegov uspon je bila odlika njegovog rada, upornosti, shvaćanja, tvrdi Miro Kotarac.

“Zvijezda vodilja bio je njegov stariji brat Aco. Već sa sedam godina je bio u kontaktu s prvom košarkaškom ekipom zahvaljujući svom starijem bratu. Iz dana u dan je bilo divota gledati kako to dijete savladava košarkaške korake s lakoćom. Dražena nisu voljeli samo oni koji su protiv njega igrali i koje je pobjeđivao. Bio je jedan od najcjenjenijih i najpoštovanijih igrača”, zaključio je Draženov prvi trener Miro Kotarac.

Rođendan košarkškog Mozarta obilježen je i u Zagrebu, u prostorijama Muzeja Dražena Petrovića, a kojem je uz brojne uzvanike nazočio i američki veleposlanik u RH Robert W.Kohorst.

Gepostet von ŠibenikIN am Dienstag, 22. Oktober 2019


Komentari