O OVOM ĆE SE PRIČATI! Braća Sinković osvojila još jedno zlato i napravila nešto što nitko u povijesti veslanja nije

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački veslači, braća Martin i Valent Sinković, opravdali su svoju ulogu favorita i osvojili zlato u dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju. Time su ušli u povijest jer nitko prije njih nije osvojio tri olimpijske medalje zaredom u tri različite discipline, i dva zlata u nizu.

Sinkovići su pobijedili ostavivši iza sebe na drugom mjestu posadu Rumunjske te na trećem posadu Danske.

Vrijeme pobjednika bilo je 6:15.29, Rumunjska je završila utrku na 6:16.58, a Danska koja je napravila veliko iznenađenje na 6:19.88.

Od samog početka utrke Martin i Valent Sinković pokazali su konkurenciji da ih zanima jedino zlato i strahovitim ritmom pomeli su rivale.

Braća Sinković u svom su stilu krenuli jako sa starta i odmah zasjeli na čelo. Nakon 500 metara imali su 1.16 sekundi prednosti ispred drugih Danaca, a više od dvije sekunde od ostale četiri posade. Na polovici utrke Sinkovići su već bili dužinu čamca ispred prvih pratitelja Rumunja i Danaca, a tu su prednost držali sve do posljednjih 200-tinjak metara.

U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti. Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

Treća je ovo olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te zlata u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016.

Sinkovićima je ovo treća olimpijska medalja, a druga zlatna. U Londonu 2012. su osvojili srebrnu medalju u četvercu na pariće (s Damirom Martinom i Davidom Šainom), a u Riju 2016. uzeli su zlato u dvojcu na pariće.

Braća Sinković u Londonu 2012. bila su dio srebrnog četverca, nakon čega su se izdvojili i počeli dominirati u dvojcu na pariće, u kojem su osvojili zlato u Riju. Potom su promijenili disciplinu i postali dvojac bez kormilara, nastavili sa starim navikama, a kruna te dominacije stigla je u Tokiju.

Braća Sinković su do novog trijumfa stigli uvjerljivim pobjedama u sva svoja tri nastupa u Tokiju, počeli su u subotu u kvalifikacijama, nastavili u srijedu u polufinalu, a posao okončali u četvrtak u finalu.

Sve je počelo 2008.

Uspješna priča braće Sinković započela je još 2008. godine kada su osvojili srebro u dvojcu na pariće na svjetskom prvenstvu za mlađe seniore, ubrzo potom s Damirom Martinom i Davidom Šainom formirali su se u četverac na pariće koji je već 2010. godine osvojio svjetski naslov na Novom Zelandu. Na OI u Londonu 2012. bolja je bila njemačka posada, no četverac je 2013. u Južnoj Koreji stigao do još jednog zlata nakon kojega je došlo do razlaza te su braća Sinković pod vodstvom trenera Nikole Bralića karijeru nastavili u dvojcu na pariće.

Pokazalo se to kao dobitan potez jer su u novoj disciplini Sinkovići bili nepobjedivi, osvojili su svjetske naslove 2014. u Amsterdamu i 2015. u Aiguebeletteu, a vrhunac su ostvarili na Igrama u Riju kada su stigli i do olimpijskog naslova. Tijekom tri godine provedene u toj disciplini Sinkovići su postali i prvi dvojac na pariće koji je uspio stazu od 2000 metara svladati za manje od šest minuta.

Tri olimpijske medalje u tri različite discipline

Željni novih izazova, od 2017. godine Sinkovići su odlučili promijeniti disciplinu te dva vesla zamijeniti jednim. Na SP u američkoj Sarasoti u toj prvoj godini u dvojcu stigli su do srebra zaostavši za talijanskom kombinacijom 34 stotinke, no u Plovdivu 2018. te Ottensheimu 2019. vratili su se na svjetski vrh i u trećoj različitoj disciplini, a tomu su pridodali i europske naslove u Glasgowu (2018), Luzernu (2021) te Vareseu (2021), dok su jedini poraz doživjeli na EP u Poznanu lani kada su ih svladali Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa. Međutim, u Tokiju su Sinkovići pokazali kako su bolji i od odličnih Rumunja.

Komentari