Novi stadion u Zagrebu trebao bi biti gotov za tri godine? Evo kako bi mogao izgledati, ali i koštati

Stadion Maksimir (FOTO: Damir Krajac / CROPIX)

Nakon što je jedan od najboljih hrvatskih nogometaša, Luka Modrić, poručio da ‘bi bilo lijepo da se naprave bolji stadioni u Hrvatskoj’, o tome su razgovarali i predstavnici Grada Zagreba, Dinama i HNS-a.

Tema središnje HRT-ove emisije Stadion bila je izgradnja novog stadiona u Zagrebu.

“Vrijeme je da se krene u realizaciju novog stadiona. Intenzivirali smo prošle godine razgovore s nogometnim klubom Dinamom koji je korisnik stadiona. Ove godine smo u trećem mjesecu dobili odluku skupštine Dinama u kojoj je jasno izraženo da žele novi stadion, na mjestu postojećeg stadiona. To jest da se postojeći stadion ukloni. Govorimo isključivo o lokaciji Maksimir-Svetice, kompleksu s maksimirskim perivojem na sjeveru, Svetice kao sportsko-rekreativni centar, vezanih uz stadion Maksimir i stadion Hitrec-Kacian u neposrednoj blizini”, kazao je Ravnatelj zavoda za prostojno uređenje grada Zagreba, Ivica Rovis.

Član uprave Dinama Krešimir Antolić rekao je da se još ‘nije dogodio ni zaplet, a kamoli rasplet’.

“Nije se još dogodio ni zaplet, a kamoli rasplet. Unazad godinu i pol dana razgovaramo s jedinim mogućim partnerom – Gradom Zagrebom. U kolovozu prošle godine smo predali projekt na 70 stranica kako mi mislimo da bi to trebalo izgledati. To je stadion četvrte kategorije, za otprilike 28 do 30.000 mjesta. I sada čekamo da vidimo kakav model izgradnje, odnosno financiranja će odabrati Grad Zagreb. I koja će uloga Dinama biti”, kazao je Antolić.

Procjena je da bi cijeli projekt mogao biti gotov u tri godine. Dinamo bi za vrijeme gradnje novog stadiona europske utakmice mogao igrati u Osijeku ili Rijeci, ili na stadionu u Kranjčevićevoj.

“Dostavljen nam je programski zadatak što se tiče samih potreba nogometnog kluba Dinama, i standardi Uefe, Fife i HNS-a, koje smo ugradili u program za provedbu javnog natječaja za odabir tog urbanističko-arhitektonskog rješenja samog stadiona i cijelog kompleksa. On je dovršen upravo ovih dana. Daljnja procedura je takva da gradonačelnik utvrdi ovaj program za natječaj i nakon toga se raspisuje natječaj koji traje kako provoditelj odredi. Sama procedura nije vezana uz lokalne izbore, sama procedura potpisivanja natječaja će vjerujem ići do kraja godine, i nakon toga se provodi javni natječaj za odabir samog provoditelja i nakon toga će se raspisati natječaj. Minimalni rok za provođenje natječaja je 60 dana, vjerujem da će s obzirom na kompleksnost biti i u 90 dana”, kazao je Rovis.

Foto: HRT

Izvršni direktor HNS-a, Marijan Kustić, želi da se što prije krene u taj projekt.

“Moramo imati bolje i kvalitetnije stadione, zalažemo se za to, ali zadržat ćemo se toga da reprezentacija igra na stadionima diljem Hrvatske. Maksimir jednostavno više nije adekvatan stadion. Apsolutno ćemo participirati i sudjelovati gdje god se gradi stadion. Gdje god Hrvatska igra, a to je sutra na Poljudu, to je nacionalni stadion. Od vlasnika svega toga, a to je Grad Zagreb, je da pokrene taj projekt i donese određene odluke koje su potrebne da se to pokrene. Apeliram da krenemo što prije s time”, kazao je Kustić.

Arhitekt Otto Barić smatra da novi stadion mora biti na staroj lokaciji.

“To je uvijek bilo zamišljeno kao jedan veliki sportski centar. Ima dovoljno terena s pravilnom namjenom i u korektnom vlasništvu koji omogućavaju da se tamo napravi pravi sportski centar, a centar tog sportskog centra bi bio stadion. Takav se stadion izgradi za otprilike 18 mjeseci, treba neka priprema, rekao bih da tri godine jedan kompletan ciklus. Financijski stadion za 35.000 mjesta do maksimalno 50 milijuna eura”, rekao je.


Komentari