Nova smjena na Maksimiru? Jurčević odlazi, a evo tko bi mogao postati trener Dinama

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prije nekoliko dana nogometnim se kuloarima zakotrljala priča kako su u Dinamu nezadovoljni učinkom Nikole Jurčevića, koji je momčad preuzeo u ožujku. Istina, legendarni Jura je preuzeo klub u velikoj krizi, momčad mu je desetkovana ozljedama krucijalnih igrača poput More i Olma koji su nosili momčad u Cvitanovićevoj eri, piše Dnevno. Jurčević je vodio Dinamo u svega devet utakmica i istina, nije baš oduševio, ali kažemo, kako bi i mogao.

Nerealno je očekivati da će Jurčević, koji je dobro potkovan i školovan strateg, uspjeti usred sezone preporoditi Dinamo koji su godinama sustavno uništavali čelnici lošom klupskom politikom. Poliranje najvećih zvijezda za prodaju i totalno odstupanje od taktičkog razvoja momčadi te potpuno oslanjanje na individualnu kvalitetu igrača, uzelo je svoj danak. Hajduk, Rijeka, pa čak i Osijek i Lokomotiva, imaju drastično napredniji taktički sustav od Dinamova, a ne govorimo ovdje o nekoj izvanserijskoj taktici niti o nečem spektakularnom već o osnovnim obrambenim i  napadačkim mehanizmima. Dinamo čak niti to nema.

Tako se više ne može

Problem je nastao jer je u Dinamu uvriježena praksa odmah udariti po treneru čim krenu loši rezultati i onda se dogodi to da Dinamo u jednoj sezoni, kao što je ova, promjeni tri trenera. Izuzetak je bio Zoran Mamić, ali je i dobar primjer jer kod njega su postojali mehanizmi i konkretna taktika, ali samo zato što je bio dovoljno dugo na klupi Dinama da ih sisetmatski implementira u momčad.

Nakon Mamića pokušavali su ‘ad hoc’ pokrpati rupe, Kranjčar, Petev, Cvitanović i sada Jurčević, one ‘caretakere’ ne računamo. Niti jedan nije dobio cijelu sezonu ili dvije da pokuša stvoriti neku koherentnu i smislenu igru, a glava im je na panju bila već nakon prvih posrtaja. Tako se ne može, to će u Dinamu kad-tad morati prihvatiti.

Ipak, opet se vrti priča kako Dinamo traži novog trenera. Prije nekoliko dana spominjao se srpski strateg Vladimir Ivić, inače bivši trener PAOK-a, koji je navodno želja Uprave, ali ta se informacija činila dosta nerealnom. No, tko zna, možda je cilj te informacije da malo destabilizira već ionako kaotično stanje u Dinamu.

Bivši izbornik?!

No, pojavilo se još jedno ime, ono bivšeg izbornika Hrvatske, Ante Čačića. Otkako je dobio otkaz u reprezentaciji, Čačića baš i nema na nogometnoj sceni, ali eto prilike. Jurčević vjerojatno neće otići prije kraja sezone i utakmice finala Kupa protiv Hajduka, ali opet, ne bi bilo prvi put da ode trener koji je uzeo naslov prvaka prije početka nove sezone.

Treba na umu imati i činjenicu da je Čačić, kako je sam kazao, Mamićev čovjek, dok je s Jurčevićem u prošlosti već imao nekih prepirki. Čačić je također već vodio Dinamo i osvojio je Kup i prvenstvo, a izborničko iskustvo ipak mu je stvorilo neki dodatni renome.

Nisu treneri krivi

Jedna stvar je ipak vrlo važna, tko god bude trener Dinama, bilo da je riječ o Jurčeviću, Čačiću, pa i tom Iviću, a to je da mu se pruži poptuna podrška i daju odrješene ruke da stvori momčad pa makar ju stvarao dvije sezone. ‘Ad hoc’ riješenja za Dinamo, nažalost, ne postoje.

Proces oporavka bit će dug i katkada možda neugodan te financijski ‘bolan’, ali ako u Dinamu žele momčad koja može napasti plasman u Ligu prvaka, onda će morati promjeniti klupsku politiku jer HNL je iz sezone u sezonu sve jači, a to je najbolje vidljivo u tekućoj sezoni u kojoj je Dinamo dva puta gubio od Lokomotive, svoje filijale protiv koje je inače na početku sezone upisivao 12 bodova.

Stižu neka nova, teška vremena za Dinamo, a dojma smo da za to nisu krivi treneri…

Autor: Bruno Herljević

Komentari