Znanstvenici po prvi put povezali ljudski mozak s internetom

depositphotos

Znanstvenici sa Sveučilišta Wits povezali su mozak izravno s internetom.

Podaci iz ovog projekta mogli bi pomoći u razvoju sljedećeg koraka strojnog učenja i sučelja mozak-računalo.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Wits u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici postigli su revoluciju u polju biomedicinskog inženjeringa. Po prvi put ikad, objavljeno je u časopisu Medical Express, znanstvenici su osmislili način povezivanja ljudskog mozga s internetom u stvarnom vremenu. Projekt je nazvan „Brainternet“ i u osnovi pretvara mozak u „čvor interneta stvari (Internet of Things, IoT) na World Wide Webu“.

Projekt radi uzimanjem EEG signala moždanih valova koje očitava uređaj Emotiv EEG spojen na glavu korisnika. Signali se tada prenose u malo računalo Raspberry Pi veličine kreditne kartice, koje zatim uživo prenosi podatke u aplikacijsko programsko sučelje (API) i prikazuje ih na otvorenoj internet stranici gdje svatko može pogledati aktivnost. Adam Pantanowitz, predavač na Školi električnog i informacijskog inženjeringa Wits i nadglednik projekta, rekao je:

„Brainternet je nova granica u moždano-računalnim sustavima sučelja. Postoji nedostatak lako razumljivih podataka o načinima na koje ljudski mozak obrađuje informaciju. Brainternet nastoji pojednostavniti razumijevanje vlastitog mozga i mozgova drugih ljudi. Njemu to uspijeva kroz neprekidno praćenje moždane aktivnosti, kao i omogućavanjem neke interaktivnosti.

Izvor: Geek.hr

 

 


Komentari