Zdravko Mamić spreman je svjedočiti u “Aferi SMS”

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

‘Afera SMS’ za sada je u fazi stagnacije, informatičar Franjo Varga, koji je uhićen zbog lažiranja SMS-poruka, trenutno je u istražnom zatvoru i štrajka glađu, dok je Blažu Curiću, čovjeku koji je Vargi dojavio da mu se sprema racija i da obriše baze podataka, produžen pritvor za još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Ipak, Nova TV tvrdi kako su se na popisu svjedoka u ovoj aferi našla četiri imena, ali za sada su samo dva poznata svima. Prvi je Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i kum Blaža Curića, a drugi je Zdravko Mamić, bivši izvršni predsjednik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem koje ga pak nepravomoćno tereti za izvlačenje 116 milijuna kuna, a koji se trenutno nalazi u BiHn gdje izbjegava zatvorsku kaznu od šest i pol godina.

Brkić je za Dnevnik Nove TV kazao kako još nije dobio poziv za svjedočenje.

“Ako i dobijem poziv od nadležnih državnih tijela, odazvat ću se i ispuniti svoju dužnost, kao i svaki drugi građanin”, rekao je Brkić.

Odazvat će se i Mamić, koji je prije nekoliko mjeseci  mahao ispisima sms-poruka kojima je dokazivao da je bivši glavni držvni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega pripremao politički progon, a za koje se ispostavilo da ih je krivotvorio glavnoosumnjičeni Varga, bivši MUP-ov informatičar.

Mamić je potvrdio da je spreman svjedočiti, a njegov odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je na koje načine bi to bilo izvedivo s obzirom da Mamić trenutno ne boravi na prostoru Republike Hrvatske. Tri su načina, kazao je odvjetnik.

“Jedno je putem Ministarstava pravosuđa, drugo je diplomatskim putem, a tek treće je putem međunarodne policije, dakle, Interpola”, pojasnio je Miljević koji očekuje da će se u postupku utvrđivati i jesu li SMS-ovi bili lažni ili autentični.

“O terminima je li nešto vjerodostojno ili ne moći će se pravno govoriti tek nakon što se poduzmu radnje koje su potrebne a to je u ovom slučaju informatičko vještačenje koje nije gotovo”, kazao je Mamićev odvjetnik Miljević.

Piše Bruno Herljević


Komentari