MAMIĆ SKOVAO PLAN ZA PRIVATIZACIJU ‘SVETINJE’: Čeka se još procjena prave vrijednosti kluba!

Facebook

Ako je Mamić dobro pustio korijenje u Dinamu, HNS-u, a i šire, može se reći da si je utabao teren za najveći pothvat u svojoj karijeri.

Već neko vrijeme slušamo kako Dinamo ide u ruke privatnika, vodstvo kluba spremilo je svu potrebnu dokumentaciju, a još se samo čekalo da revizori PWC-a procijene pravu vrijednost kluba. Na posljednjoj skupštini Dinama napokon su objelodanili kako “ponos našega grada” vrijedi 200 milijuna kuna. No, tu nešto opako nije na mjestu.

Ne treba otići daleko u prošlost i prisjetiti se privatizacija susjednih nam ligaških klubova Hajduka i Rijeke. Nedvojbeno je kako oba kluba imaju bogatu povijest i renomirani su klubovi i u regiji, pa i u Europi. No, Hajduk je vrijedio 68 milijuna eura više nego Dinamo, a sad se mi svi pitamo kako je to moguće.

OK, treba znati kako se vrijednost igrača ne računa kod revizije pa ta priča odmah otpada, a što se sve računa pojasnio je direktor Dinama Tomislav Svetina. “Cijena kluba određuje se na osnovi revizorskog izvješća, u koje ulaze vrijednost imovine, aktiva, pasiva, brend, prava i obveze prema zaposlenicima, dobavljačima. U cijenu ne ulazi vrijednost igrača, ali ulaze prava i obveze prema igračima. Također, u cijenu ne ulazi stadion, koji je u vlasništvu grada, ali ulazi pravo na korištenje”, riječi Svetine prenio je prije nekoliko dana Večernji.

Pomno razrađeni plan

Kako je Mamić u XY navrata tvrdio da je Dinamo “najprofitabilnija tvrtka u Hrvatskoj”, kako zapošljava na stotine ljudi, kako svi dobivaju plaće redovno, a o brendu zvanom Dinamo da i ne pričamo, tako situacija s Hajdukom postaje malo konfuzna. Zašto? Pa zato što to što je to što je Mamić tvrdio zapravo i istinito. Dinamo uistinu jest najveći hrvatski nogometni brend, a i zapošljava i isplaćuje plaće redovno (do sad se nitko nije žalio), dok se za Hajduk ne može reći isto jer i dan danas, nakon privatizacije ne plivaju u mirnim vodama. Pitamo se sad kako je moguće da tako nestabilan klub sa, bez uvrede, skromnom imovinom i neuređenim odnosima unutar kluba, vrijedi više od kluba koji svake godine igra europski nogomet, prvak je lige već deset godina, a i financijski je vrlo situiran?

Malo smo “baltazarovski” mućnuli glavom i dosjetili se. Iako je svako malo u Remetincu i bori se sa “nepravednim” sistemom, Mamić je vjerojatno odavno mislio o privatizaciji “prćije”. Kako bi bilo malo čudno da baš on “istovari” 200 milijuna kuna za klub, možda se Mamić dosjetio jednog lukavijeg plana. Spustiti cijenu Dinama što je niže moguće i dati ga u “dobre ruke”. Naravno ta opcija ne isključuje njega iz priče jer bi se i on nekako uključio u vlasnički paket, a kako to za sada ostaje misterija.

Kako je Mamić dobro pustio korijenje u Dinamu, HNS-u, a i šire, može se reći da si je utabao teren za najveći pothvat u svojoj karijeri, naravno, najveći iza ovog zbog kojeg sada vodi pravnu bitku, a to je službeno preuzimanje trona u “prćiji”. Sve i da završi u zatvoru, a poznavajući naše pravosuđe vjerojatno će dobiti neku uvjetnu kaznu, Mamić će se sigurno pobrinuti da njegov Dinamo kupi i vodi netko “poznat”, ipak sad ga možete kupiti za “bagatelu”, a on bi ga kasnije tako i tako vodio s neke visoke pozicije jer bi mu taj netko rado ustupio radno mjesto zbog svih dobrih djela koje je učinio za svoj klub.

Naravno, ovo su samo mogućnosti i špekulacije, ali kako smo sada malo bolje, intimnije, upoznali Mamića i njegove zakulisne igre, nekako se i ovo čini realnim.

Komentari