Zbog POLICIJSKE BRUTALNOSTI država mora isplatiti navijača 17 tisuća kuna

hr.wikipedia.org

Zbog pretrpljenog straha, ozljeda i duševnih boli, koje je pretrpio navijač Davor Rašić 21. ožujka 1999. godine nakon utakmice Dinama i Hajduka, Općinski građanski sud u Zagrebu donio je u ponedjeljak nepravomoćnu presudu prema kojoj država treba isplatiti 17.000 kuna. Ozljede su bile uzrokovane policijskom primjenom nedopuštenih sredstava prinude.

U sudskom postupku je utvrđeno da je policija prilikom Rašićeva privođenja zbog paljenja bengalske baklje na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona postupila suprotno zakonu jer nije bilo razloga za uporabu fizičke sile. Prema iskazu Davora Rašića, na utakmici je bio u većem društvu Dinamovih navijača kada su u poluvremenu intervenirali policajci i samo njega izvukli iz cijele grupe, bacili ga na pod, izudarali nogama i pendrecima, te ga odveli u “slijepi hodnik”, a nakon smirivanja nereda u policijsku stanicu.

U neredima na toj utakmici na sjevernoj tribini palile su se bengalske baklje, bilo je sporadičnih tučnjava, a tijekom postupka navodilo se da je povod za policijsku intervenciju bila i pjesma kojom se vrijeđalo pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, piše Index.hr

Naime, Rašiću je tijekom privođenja bio slomljen nos, a prema sudskoj presudi trpio je neugodnosti u vezi liječenja zbog hospitalizacije, obavljanja pretraga i kontrola, te je pretrpio tzv. primarni i umjereni do jaki oscilirajući i povremeni strah. Njegovo ozljeđivanje u policijskoj intervenciji dovelo je do, kako se navodi u presudi, trajnog smanjenja životne aktivnosti u omjeru od pet posto.

 


Komentari

loading...
-->