Zašto Mamić forsira Eduarda, a najbolji mladi vratar u Hrvatskoj je tek treća opcija?

Facebook

Nevjerojatna je činjenica da AC Milan koji igra jednu od najjačih liga u Europi, Serie A, bez problema može na vrata staviti 17-godišnjeg Gianluigija Donnarummu, a Dinamo ne može 18-godišnjeg Šempera.

Dinamo je nedvojbeno jedan vrlo specifičan klub s poprilično neobičnom politikom. Nećemo ovoga puta razglabati o onom poslovnom segmentu, već o onom koja se dotiče selekcije igrača. Svima je već poznato kako je odnedavno, na opće iznenađenje sviju, najavljeno da će Dinamo svoju budućnost graditi na mladim igračima. Klub je trenutno vrlo dobro opskrbljen kvalitetnim mladim igračima, pa je logično bilo od Mamića da iskoristi priliku i najavi kako će se A momčad pojačati klupskim pogonom umjesto strancima, kao što su to do sada činili. No, ta politika, se očigledno ne provodi. Brekala nema ni na vidiku prve momčadi, kao ni Solde, More, Lovrena, Benkovića, Šempera, a rezultati i igra su i više nego neuvjerljivi.

Dobro, mora se priznati kako je teško za očekivati da će Mamić izbaciti Pjacu, Ćorića, Hodžića, Juniora ili Sigalija kako bi uvrstio nekog od spomenutih klinaca jer baš ta petorka nosi Dinamo u nastavku sezone. No, apsolutno je nejasno ili bolje rečeno nelogično, Mamićevo forsiranje vratara Eduarda. Čovjek nam je demonstrirao svoje amaterske pogreške još prošle jeseni u Ligi prvaka primivši gol iz mrtvog kuta u odlučujućoj utakmici protiv Olympiacosa, na Maksimiru. To je bila samo jedna u nizu početničkih pogrešaka vratara Eduarda na koju se zažmirilo.

Kap koja je trebala preliti čašu

Primao je u međuvremenu svakakvih golova, ali onaj iz 27. kola protiv Lokomotive bila je stvarno kap koja je prelila čašu. Eduardo je napravio kiks kakav se ne viđa ni na amaterskim utakmicama. Cekici je trebao izvesti slobodni udarac s kojih 20-ak metara iskosa s lijeve strane, Eduardo je gurnuo Pjacu van iz živog zida da mu ne zaklanja kut, no, Cekici je odapeo u kut koji je trebao pokrivati Eduardo i to po liniji baš gdje je trebao stajati Pjaca. Vratar se preuranjeno zaletio u drugi kut i krivo procijenio Cekicija, a ovaj je to pametno iskoristio.

Nakon takvog primljenog pogotka, svatko se ima pravo zapitati zašto je još uvijek na golu Dinama? Pokušao ga je Mamić opravdati nakon utakmice kazavši kako svatko ima pravo na pogrešku, no, Eduardo baš voli kiksati u kritičnim trenutcima za klub. Kako Modri više nemaju pravo na loš rezultat, svaka pogreška obrane ili golmana trebala bi se strogo kažnjavati, a ovakva pogreška zaslužuje barem kritiku, ako ne i udaljavanje s vrata prve momčadi.

Šemper tek treća opcija?

Mamić je valjda kako bi zadovoljio pravdu i kritičare tada najavio kako će za sljedeću utakmicu, utakmicu Kupa protiv Hajduka, na vratima biti pričuvni vratar, Antonijo Ježina, ali kako i dalje vjeruje Eduardu i kako će on i dalje biti prvi vratar kluba. No, jedna je stvar nejasna. Zašto se uporno forsiraju Eduardo i Ježina, a u klubu sjedi najperspektivniji mladi vratar u Hrvatskoj, ako ne i šire, Adrian Šemper.

Nevjerojatno je da, recimo, AC Milan koji igra jednu od najjačih liga u Europi, Serie A, bez problema može na vrata staviti 17-godišnjeg Gianluigija Donnarummu, a Dinamo ne može 18-godišnjeg Šempera. Govorimo o Milanu, klubu koji svake prijestupne godine dozvoli nekome “klincu” ulazak u prvu momčad, a dozvolili su ulazak Donnarummi na jednu od najvažnijih pozicija. Zapitajmo se zašto onda i za koga to Mamić čuva Šempera?

Mladić je već u nekoliko navrata pokazao kako je spreman zaigrati za A momčad, a čak i neki vrhunski stručnjaci, kao Otto Barić, potvrdili su kako je Šemper spreman za preuzimanje vrata seniora. Spomenimo i kako Šemper već ima dobro popunjen rezime sjajnim nastupima na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu i na utakmicama Juniorske lige prvaka u kojima je izluđivao Bayern, Arsenal, Anderlecht i druge europske velikane.

Ono što bi se na koncu moglo dogoditi, a najvjerojatnije i hoće, jest činjenica da će netko doći po mladog vratara, a onda će naglo nastati panika i pljuštat će osude kako je mogao tako rano otići iz kluba. Bolje prilike za instalaciju Šempera u prvu momčad od ove nema. Dinamo više ne igra u elitnim natjecanjima, već se samo bori za naslov prvaka i to protiv momčadi barem dvostruko slabijih od sebe. Pruži li Mamić Šemperu sada priliku, do početka sljedeće sezone Dinamo bi mogao imati vrhunskog mladog vratara u odličnoj formi. No, trener ipak ne misli tako jer prednost još uvijek imaju Eduardo i Ježina.


Komentari