(VIDEO) Ovo je 10 Dinamovih utakmica u Europi kojih se svaki BBB mora sjećati

Svi koji su rođenih 80-ih godina prošlog stoljeća ili ranije moraju se sjećati ovih utakmica u kojima je Dinamo pobjeđivao u Europi, a oni mlađi svakako trebaju naučiti o kojim utakmicama je riječ. Utakmice su poredane kronološki od starijih do danas, uz napomenu da smo u obzir uzimali utakmice od stjecanja hrvatske nezavisnosti pa ćemo osvajanje Kupa velesajamskih gradova spomenuti u ovom uvodu.

TOP 10 Dinamovih pobjedničkih utakmica u Europi:

1. Dinamo – Partizan 5-0 (1997./1998.)

Sigurno najslađa pobjeda Dinama, koji je pod tadašnjim nazivom Croatia u prvom pretkolu Lige prvaka izbacila beogradsku momčad. Prvu utakmicu Dinamo je u Beogradu izgubio 1-0, a u uzvratu je pred prepunim Maksimirom Dinamo slavio s 5-0. Bila je utakmica za pamćenje koja i danas izaziva pozitivna sjećanja. Po 2 gola postigli su Igor Cvitanović i Silvio Marić, a jedan je zabio Mark Viduka.

2. Grasshoppers – Dinamo 0-5 (1997./1998.)

Nakon što je Dinamo razbio Partizan u sljedećem pretkolu Lige prvaka nesretno i uz sudačku krađu je ispao od Newcastla u produžetku. Nakon toga su Modri prebačenu u Kup UEFA gdje su u 1. kolu odigrali još jednu utakmicu za pamćenje. Nakon utakmice u Zagrebu i nevjerojatnih 8 golova (4-4), u uzvratu je Dinamo sa 5-0 razbio Grasshoppers. Igor Cvitanović zabio je hat-trick, a dva gola s bijele točke postigao je Prosinečki.

3. Dinamo – Celtic 3-0 (1998./1999.)

Dinamo (Croatia) se u kvalifikacije za Ligu prvaka uključio u tada zadnjem, 2. pretkolu prije ulaska u skupine. U prvoj utakmici poražen je od Celtica 1-0, da bi u uzvratu u Zagrebu Prosinečki s 2 gola i Marić s jednim odveli Modre u skupine.

4. Dinamo – Porto 3-1 (1998./1999.)

Nakon izbacivanja Celtica Modri su krenuli loše u skupini Lige prvaka. Prvi su kod kuće odigrali 0-0 s Ajaxom, zatim su poraženi 2-0 u gostima kod Olympiakosa, a u 3. kolu 3-0 u gostima kod Porta. No, u 4. kolu Modri su se osvetili portugalskom velikanu i slavili s 3-1. Golove za Dinamo postigli su Mikić, Rukavina i Mujčin, a za Porto Jardel.

5. Ajax – Dinamo 0-1 (1998./1999.)

Jedna od najvećih pobjeda Dinama u gostima u povijesti europskih natjecanja dogodila se u 5. kolu iste te godine na gostovanju kod Ajaxa. Junak pobjede bio je Josip Šimić, koji je u igru ušao u 54. minuti, a u 67. sada već čuvenim lobom prebacio Edwina van der Sara. Nažalost, u zadnjem kolu Dinamo je remizirao na Maksimiru s Olympiakosom 1-1 te nije prošao u nokaut fazu Lige prvaka, iako je bio drugi na ljestvici. Te sezone dalje je išao samo prvi…

6. Ajax – Dinamo 2-3 (2007./2008.)

Dugih 8 godina trebalo je Dinamu da odigra novu vrhunsku utakmicu i opet je to bilo protiv Ajaxa. Za to su zaslužne nove, mlade snage, Modrić i Mandžukić. U prvoj utakmici 1. kola Kupa UEFA naš klub poražen je na Maksimiru od Ajaxa 1-0, da bi u uzvratu golom Modrića iz jedanaesterca rezultat nakon 90 minuta bio poravnat. Tada je uslijedio Mandžin show i njegova 2 gola za vodstvo 3-0, a Ajax je golovima Huntelaara smanjio na konačnih, ali i nedovoljnih 3-2. Dinamo je tom pobjedom ušao u skupine Kupa UEFA-e, a Zdravko Mamić odradio svoj poznati striptiz u zračnoj luci Pleso na povratku.

7. Dinamo – Villarreal 2-0 (2010./2011.)

Novu veliku utakmicu Dinamo je odigrao 3 godine kasnije, nakon niza slabijih rezultata u Europi Modri su pod palicom Vahe Halilhodžića svladali španjolskog favorita u Europskoj ligi, s time da je to bila i najbolja utakmica Brazilca Sammira u Modrom dresu. ‘Filho’ je asistirao Rukavini za prvi, a Ibanez njemu za drugi gol.

8. Dinamo – Ludogorec 3-2 (2012./2013.)

Samo ćemo reći – Domagoj Vida. U drugom pretkolu Lige prvaka Dinamo je odigrao 1-1 u gostima protiv bugarske momčadi, a do 97. minute na Maksimiru je bilo 2-2. Tim rezultatom prošli bi gosti, koji su zasluženo kažnjeni jer su cijelo drugo poluvrijeme zadržavali igru i valjali se na terenu. I onda se ukazao Domagaoj Vida, u 98. minuti zabio je za prolaz i neviđenu erupciju na tribinama.

9. Dinamo – Celtic 4-3 (2014./2015.)

Iako po važnosti ne spada u neke izrazito bitne utakmice jer je Dinamo već znao da ne prolazi skupinu Europske lige, pobjeda od 4-3 zbog golijade svakako zaslužuje da uđe u ovaj izbor, pogotovo što je Dinamo na ovoj utakmici vodio 1-0, pa gubio 2-1, pa vodio 4-2, i onda za kraj Pivarić autogolom postavio konačnih 4-3. Utakmica će ostati zabilježena po hat-tricku Marka Pjace.

10. Dinamo – Arsenal 2-1 (2015./16.)

Dinamo je ušao u skupine Lige prvaka i u prvom kolu na Maksimiru je dočekao londonski Arsenal. Modri su odigrali taktičku jako dobru utakmicu i uspjeli su iznenaditi Wengera i društvo. Prvo je sreća pomazila Pivarića za vodstvo, zatim je Junior Fernandes glavom povisio na 2-0, da bi hrvatski krvnik Theo Walcott odmah nakon ulaska s klupe smanjio na konačnih 2-1. Dinamo je upisao veliku pobjedu, ali i 5 poraza nakon toga u skupini Lige prvaka.


Komentari