Skupština HNS-a: Šuker premoćno dobio potporu za novi mandat!

foto: HNS

Završena je izborna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Davor Šuker ponovno izabran za predsjednika.

Ono što se i očekivalo, Davor Šuker, koji je bio jedini kandidat za predsjednika HNS-a, ponovno je dobio četverogodišnji mandat i to uvjerljivom podrškom. Naime, ne računajući 3 predstavnika iz Dalmacije koji su napustili skupštinu te 5 koji se uopće nisu pojavili, od 51 glasa Šukeru je povjerenje dalo njih 47, trojica su bila suzdržana, a samo je Dario Šimić glasao protiv Šukera, dok je Damir Mišković bio suzdržan.

Premoćna pobjeda Šukera samo je pokazala da i u slučaju da je Šimić bio protukandidat ne bi imao šanse, jer vjerna glasačka baza ostala je odana Šukeru, naravno prvenstveno zbog vlastitih interesa. Jak nogometni lobi, ova skupština je najbolje pokazala, neće moći ni u budućnosti razbiti nitko, pa se izjave Darija Šimića kako je ovo tek početak borbe za vlast u HNS čine, nažalost, kao isprazna obećanja.

Skupština je počela prijedlogom Ante Vučemilovića-Šimunovića da se na dnevni red uvrsti usvajanje i razmatranje pročišćenog poslovnika Hrvatskog nogometnog saveza, što je zapravo bio znak da se današnja Skupština uskladi s poslovnikom o radu Skupštine, kako je propisano Zakonom o sportu. Oporba je smatrala kako je HNS trebao ranije, a ne danas na početku skupštine uskladiti svoj Statut s poslovnikom o radu Skupštine, no Skupština se ipak održala.

Zanimljivo, na Skupštini su se pojavili predsjednik Njemačkog nogometnog saveza i dopredsjednik UEFA-e Reinhard Grindel i brojni gosti iz UEFA-e.

UŽIVO:

13:40 Jedini koji je glasao protiv izbora Šukera bio je Dario Šimić, koji je na Skupštinu došao kao predstavnik sindikata nogometaša HUNS.

13:35 Nakon objavljenih rezultata u kojima je premoćno dobio potporu, Davor Šuker održao je pobjednički govor:

“Hvala prijateljima koji su kad smo igrali na travnjaku naučili osnove timskog rada. Želim vam pomoći od one baze i svega što HNS može napraviti. Želio bih se zahvaliti i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Želim i svim budućim kandidatima da po Statutu skupe onoliko koliko je po Statusu potrebno. HNS nije samo Rijeka, Dinamo već i niželigaši, nogometna baza. Treba vremena, iskustva i treba raditi na praksi. Hvala i želim vas što više vidjeti u Rusiji. Da vam bude sretan Božić i da se što više družimo, od Kalinjingrada do Rostova.”

13:30 Uslijedilo je glasovanje za jedinog kandidata. Davor Šuker dobio je potporu 47 skupštinara, 3 su bila suzdržana, a 1 protiv. Podsjetimo, 4 skupštinara iz Dalmacije su napustili Skupštinu prije početka, a četvero ih se uopće nije pojavilo.

13:25 Na red je došao i Davor Šuker:

”Naša snaga je u zajednici, poštivanju nogometnih vrijednosti, dugoročnom planiranju te kvalitetnom upravljanju. Stoga i imamo program za naredno razdoblje kroz koje smo sačuvali naš nogomet od devastacije koja je pogodila naš sport. Mediji i javnost bave se vrhom piramide, seniorskom reprezentacijom i vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, ali svatko tko se bavi nogometom zna da je tajna uspjeha u onim malim ljudima. Savez ne može financijski pomoći svih 1.600 klubova, ali naš nogometni sustav dobro funkcionira.

Moj program je nastavak programa kojeg bi mnogi drugi željeli kopirati. To je politika kontinuiteta. Tajna uspjeha svakog programa su ljudi, a zbog toga sam i uvjeren da će u nogometu biti bolje iz dana u dan. Poznajem ljude koji žive uz svoje klubove iz dana u dan. Težak je to i mukotrpan posao pa čak i omalovažan od strane dijela medija. No, svi koji djelujemo u sportu znamo da nogomet nagradi sve one koji uspješno i marljivo rade. Na nama je da nastavimo marljivo i vrijedno raditi na nogometu putem kojeg činimo veliku i lijepu promidžbu naše Hrvatske.”

13:19 Predsjednik NS Splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg potvrdio je kako se neće kandidirati za člana Izvršnog odbora HNS-a. Skupštinu je napustio i Jure Bosančić, prvi čovjek NK Dugopolje i jedan od dvojice skupštinara koji predstavljaju 2. HNL.

13:09 Sada je za govornicu izašao predsjednik uprave Hajduka Ivan Kos:

”Na tragu ovog što su kolege Marasović i Erceg rekli, mi ne možemo prihvatiti izmjenu i dopunu dnevnog reda. Poslovnik i Izborna Skupština su sazvani prema starom poslovniku. Kao što smo vidjeli, u izmjeni dnevnog reda se danas želi izmijeniti poslovnik. Puno toga smo pripremili za raspravu, puno smo puta pozivali na dijalog i razgovor. Vi gospodine Šuker znate kako je to prošlo, nažalost i po nas i po Hajduk. Ova Izborna Skupština je ilegalna, da ne koristim dublje riječi, stoga ne možemo u njoj sudjelovati.”

Nakon rečenog, predstavnici Hajduka i NS Splitsko-dalmatinske županije napustili su skupštinu.

22.12.2017., Zagreb - Izborna skupstina HNS-a u hotelu Sheraton. Ivan Kos i Marko Erceg. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
22.12.2017., Zagreb – Izborna skupstina HNS-a u hotelu Sheraton. Ivan Kos i Marko Erceg.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

13:00 Za riječ se javio predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg.

”Uvaženi gosti, poštovani zastupnici, ja sam Marko Erceg, predsjednik sam Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije. Moja primjedba je sljedeća: Skupština je sazvana po starom poslovniku, ne može se održati i neka se održi nova.”

Prijedlog je odmah išao na glasovanje, ali je jednoglasno odbijen.

“Kao predsjednik NS-a splitsko-dalmatinske županije mogu pričati o maćehinskom odnosu HNS-a prema Dalmaciji. Mi u 2017. godini od krovne kuće hrvatskog nogometa nije dobio niti jednu jedinu kunu. U tom kontekstu je posebno uvredljivo.”

12:50 Za govornicu je stao predstavnik Hajduka Slaven Marasović, no počeo je kritizirati HNS, nakon čega mu je isključen mikrofon, a Vrbanović ga upozorava da se drži dnevnog reda!

“Ja sam Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Svi znamo da se nogomet od prvih početaka do današnjeg stanja razvijao zahvaljujući svojoj atraktivnosti. Uz razvoj nogometne igre razvijalo se i kao krpelj sve negativno se prilijepilo”, uspio je kazati Marasović prije nego što mu je mikrofon ugašen.

“Tražimo raspuštanje ove nelegalne Skupštine. Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa”, kazao je još u žestokom govoru Marasović.

12:45 Nazočnima se obratio Reinhard Grindel, dopredsjednik UEFA-e i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza.

“Prenosim vam najsrdačnije pozdrave UEFA-e i njezina predsjednika Aleksandra Čeferina i želim sve najbolje ovoj skupštini. Kad sam ženi rekao da prije Božića idem na još dva dana u Zagrebu, kazala je – mora da imaš neki dobar razlog za to. A taj razlog je da moj posjet treba reći kako mi u UEFA-i imamo vrlo veliko jedinstvo i iskazujemo golemo poštovanje prema rezultatima svakog saveza. Jedinstvo u UEFA-i znači da pod vodstvom Čeferina ne postoje skupine koje se međusobno svađaju, zapad protiv istoka, veliki protiv manjih saveza. Jaka UEFA pretpostavlja da svi surađujemo i brinemo se za razvoj nogometa.”
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Komentari

loading...