JEDINSTVENO UMJETNIČKO DJELO POVODOM EURA 2016.: Zvonko Bilandžić u pijesku napravio pravo čudo (FOTO)

Jedinstveni Zvonko Bilandžić odao je počast Vatrenima.

Svestrani umjetnik koji izrađuje skulpture od pijeska nije propustio priliku da podrži naše nogometaše na Euru. Učinio je to u Splitu na jedinstven način uz podršku veterana Domovinskog rata kao i umjetnika branitelja.

“Samo sam htio podržati naše “Vatrene” na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Ova skulptura je stela pronađena u Gardunu pored Trilja i predstavlja dijete koje drži loptu. Smatra se da je stela stara preko 2000 god.”, kazao nam je Zvonko kojemu je ovo peta skulptura po redu. Inače razveseli svoje sugrađane ovakvim djelima.

Dječak s loptom priznat i od FIFE

On je napravio repliku sedmogodišnjeg dječaka Gaja Laberija Valensa. U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Laberija starog 7 godina koji u ruci drži loptu. Lopta je sastavljena od 28 šesterokutnih dijelova i najvjerojatnije je bila šivana od komadića kože. Nadgrobna ploča je danas uzidana u kuću u Sinju. Lopta u dječakovoj ruci neodoljivo podsjeća na današnju nogometnu loptu te je i Međunarodni nogometni savez FIFA 1969. godine priznao ovaj spomenik kao prvi spomen igranja nogometa u svijetu.

13390986_1033540620064924_619300423_n

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Spomenik je visok 113 centimetara, širok je 46 centimetara i izrađen je od vapnenca.[/box]

Rijetki znaju da je kolijevka nogometa u triljskom naselju Gardun, sjedištu 7. rimske legije Tiluriju. Nogomet se, i prema tvrdnjama FIFA-e, u Tiluriju igrao prije 2000 godina.

Za to senzacionalno otkriće zaslužan je sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić (1917. – 1982.) koji je pola života posvetio dokazivanju da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, što mu je priznala i FIFA. Naslovnica biltena svjetske nogometne organizacije FIFA-e News broj 71 iz 1969. godine, koji je objavljivan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, posvećena je arheološkom nalazu iz Trilja i radu Bepa Britvića.

FIFA je i službeno potvrdila vjerodostojnost Britvićeva senzacionalnog otkrića nudeći mu pomoć i potičući ga na daljnja istraživanja o nepoznatoj povijesti nogometne igre. Poslije objave o biltenu FIFA-e, o senzaciji u nogometnom svijetu iz doline Cetine u to su vrijeme pisale brojne svjetske novine. Tko je na Gardunu pronašao stelu s dječakom koji u ruci drži kuglu sastavljenu od mrežasto ukrašenih šesterokuta, nije poznato.

13393468_1033533580065628_785585697_n

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Osim arheološkog spomenika prerano preminulom rimskom dječaku, izvjesno sinu pripadnika 7. legije, o Cetinskoj krajini kao kolijevci u međuvremenu modernizirane najpopularnije igre na svijetu svjedoči i usmena predaja koja se nije ugasila više od dva milenija. Po toj predaji pranogomet su izumili starosjedioci Delmati, koji su loptu najprije napravili od mjehura ubijenog junca[/box].

Isto tako se ne može pouzdano utvrditi kada je stela ugrađena na pročelje kuće u Vrličkoj ulici, gdje se i sada nalazi. Vlasnik kuće Romano Perković 2006. godine je kao 96-godišnjak, sa svojom kćeri Helenkom, izjavio za Slobodnu Dalmaciju da je njegov predak Marin Perković kupio već izgrađenu kuću od braće Buljan 1870. godine te da je na njezinu pročelju stela Gaja Laberija već bila ugrađena.

>>>BIOGRAFIJA OVOG ČOVJEKA RUŠI SVE PREDRASUDE! Ovaj svestrani Dalmatinac Božu Petrova smatra ‘vanserijskim’ likom


Komentari