“U Međugorju sam, ovo su budalaštine” rekao je Zdravko Mamić

Foto: YouTube/ TV1

Vijest da je Zdravko Mamić navodno pobjegao iz Međugorja u Ujedinjene Arapske Emirate poprilično je glasno odjeknula u Hrvatskoj.

Informacija se proširila dan nakon što je javnost doznala da bi ga BiH mogla izručiti Hrvatskoj jer je Vrhovni sud uvažio žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za njega. Zbog toga se u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima proširila vijest da je po Mamića došao brat Zoran i da su zajedno otišli u UAE, koji nema ugovor o izručenju s Hrvatskom.

Mnogi su pomislili da je scenarij realan jer je Mamić dan prije presude na Županijskom sudu u Osijeku pobjegao u BiH kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, međutim sada to nije bio slučaj.

Odvjetnika braće Mamić Veljko Miljević, rekao je RTL-u da se u srijedu ujutro čuo s Mamićem i daje ovaj bio u Vili Regina u Međugorju, ali nije mogao potvrditi je li otišao za UAE.

Međutim nešto kasnije Dnevni Avaz je došao do Mamića koji je potvrdio da se i dalje nalazi u Međugorju.

“Nije to točno, evo me u Međugorju, nigdje nisam pobjegao. Točno je samo da je moj brat Zoran bio kod mene u posjeti i vratio se u Emirate, gdje i radi”, rekao je Mamić za Avaz napomenuvši kako su napisi budalaštine.

Podsjećamo, osječki Županijski sud će 30. studenog ponovno odlučivati o prijedlogu Uskoka da se bivšem čelniku NK “Dinama” Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor u slučaju druge optužnice za izvlačenje novca iz toga kluba, doznaje se na Županijskom sudu.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Uskoka te ukinuo raniju odluku osječkog Županijskog suda, iz srpnja ove godine, da se Mamiću ne odredi istražni zatvor, iz razloga jer protiv okrivljenika već postoji odluka o određivanju istražnog zatvora, u prvom postupku vođenom na tom sudu, odnosno zbog stava da protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta.

Nakon odluke Vrhovnog suda nova sjednica optužnog vijeća za odlučivanje o istražnom zatvoru u predmetu protiv okrivljenog Zdravka Mamića i ostalih održat će se 30. studenog u 10,00 sati, izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

Izvori bliski istrazi nagađaju da će u slučaju da sud ovoga puta odredi istražni zatvor Mamiću, Hrvatska moći zatražiti njegovo izručenje, budući je riječ o slučaju koji je uslijedio nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o izručenju s Bosnom i Hercegovinom.

Mamić je u lipnju nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je otišao u Bosnu i Hercegovinu te danas živi u Međugorju. Iako je za njim raspisana tjeralica, izručenje Hrvatskoj je izbjegao zahvaljujući činjenici da je rođen u BiH pa po toj osnovi ima i državljanstvo te zemlje koja ga trenutačno štiti od zatvora.

Drugom optužnicom, koja još nije potvrđena, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Piše Bruno Herljević


Komentari