TOTALNI RASPAD HNL-a: Ovo su prvi znakovi propasti Lige, a gotovo ih je nemoguće izbjeći!

Facebook

Taman što smo navikli gledati jedan dobar, kvalitetan i konkurentan nogomet u HNL-u sve bi se moglo vratiti na staro.

Još prošle sezone svjedočili smo blagom porastu konkurentnosti u Hrvatskoj nogometnoj ligi, a ove sezone to je kulminiralo na još veću razinu. Rijeka se uz pomoć Volpija uzdigla iz pepela i postala nevjerojatno opasna konkurencija Dinamu koji je do tada gazio kroz ligu, kao što bi Mamić rekao, kao kroz plitak potok. Hajduk je primio jaku injekciju mladosti, proigrali su Balić, Vlašić, razbranio se Kalinić, Sušić je izrastao u dobrog playmakera. Split je uz pomoć Žužula počeo dovoditi sve bolje igrače pa je u jednom trenu čak dogurao do kvalifikacija za Euro ligu. Ne zaboravimo i najpoznatiju podružnicu Dinama, Lokomotivu koja uredno odrađuje dobar posao s Dinamovim igračima na posudbi i svojevrsna je plutajuća mina u HNL-u. Također valja pridodati i Inter koji ove sezone ima najboljeg strijelca lige Nestorovskog.

Sve u svemu shvatili ste kako nam je Liga napokon postala zanimljivija. Nažalost, tribine to ne pokazuju barem ne kod nekih, ali za to su zaslužni šefovi nekih klubova, no, nećemo o njima sada. Kako svim lijepim pričama kad tad dođe kraj tako se sve više čini kako će uskoro doći i kraj HNL-a kakvog smo taman navikli gledati. Razlog tomu je baš ta nagla eksplozija dobre, konkurentne igre i velikog broja talenata koji su u toj cijeloj situaciji isplivali na površinu. Istina HNL je ojačao, ali paralelno s njim ojačali su i igrači, a kada iznjedrite toliko dobrih imena pola Europe počne vam kucati na vrata i mahati s basnoslovnim multimilijunskim ponudama.

Upravo to bi se moglo dogoditi i klubovima u HNL-u, a vjerojatno se već i počelo. Dinamo je na meti europskih velikana već godinama i iz njega masovno odlaze sve velike zvijezde i to u rekordnom roku od pola sezone otkako su procvali, ali Modri imaju jednu od ponajboljih omladinskih škola pa im i nije toliki problem pokrpati rupe nastale prodajom igrača. No, ostali klubovi nemaju. Hajduk svake dvije, tri godine izbaci jednog kvalitetnog igrača, Rijeka isto tako, a ostali klubovi isključivo ovise o dobroj volji igrača koji odluče ostati u klubu i ne otići u redove Dinama, Rijeke ili Hajduka.

No, kako je popularnost hrvatskih klubova proteklih godinu, dvije porasla igrače su počeli loviti i strani klubovi pa tako sada na vrate Rijeke kucaju Talijani i traže Močinića, a čini se kako bi i Radošević mogao nazad u matični klub Napoli, tu su još i Lešković, Balaj i Bezjak. Hajduku prijeti gubitak Kalinića, kao i Vlašića, Balića i Sušića. Dinamov popis mogućih transfera je podeblji, a odlaskom jedinog dobrog desnog beka, Pinta, vidimo kako se egzodus sprema. Ćorić, Pjaca, Brekalo, Hodžić i još nekolicina vrlo su tražena roba na tržištu, a stranci već stoje u redu kako bi ih što prije doveli u svoje redove.

Sve ovo u principu znači kako se cijela Liga polako vraća na staro, masovni odlasci talenata ne mogu se zaustaviti jer pola njih je već na vratima reprezentacije, a plaće koje im mogu ponuditi svi klubovi osim Dinama su jednostavno premale, a i sami igrači vjerojatno smatraju kako je bolje što prije početi graditi karijeru u ligama petice nego u HNL-u, ma koliko on bio jak. Stoga bi logično bilo zaključiti kako bi već sljedeće sezone, ukoliko se ne dogodi još jedan “baby boom”, mogli gledati puno slabiji nogomet no, što smo ga do sada gledali.

>>> DINAMO DOGODINE OSTAJE BEZ POLA MOMČADI: Nevjerojatno je tko bi sve mogao napustiti Maksimir (FOTO)

>>> Povijest se ponavlja: MAMIĆA BI ZBOG OVOG MOGAO LUPITI INFARKT!

>>> PRIJETI LI DINAMU EGZODUS? Snovi se rasplinuli u hipu


Komentari