SVI BI TREBALI ZAHVALITI OVOM NAVIJAČU: ISIS je mala beba naspram huliganske elite iz cijele Europe!

Christian Hartmann

Euro u Francuskoj očito je kulminat sve huliganštine koja se nije provela na elitnim natjecanjima proteklih godina.

Nogomet na Europskom prvenstvu definitivno nije razočarao. Do sada smo gledali mahom kvalitetna izdanja svih sudionika, vidjeli smo kako i s “malim” reprezentacijama kao što su Rumunji, Albanci, Irci pa eto i Česi – nema šale, a vidjeli smo i nekoliko vrsnih golova uključujući i onaj Luke Modrića iz velike pobjede nad Turskom. Složit ćete se, prvenstvo je i više nego kvalitetno, no to se očito može reći samo za situaciju na nogometnim travnjacima.

Sve ono što okružuje tu zelenu površinu, na kojoj najbolje reprezentacije Europe pokušavaju doći do naslova prvaka, jest kaos. Već godinama, točnije već nekoliko europskih i svjetskih prvenstava, pošteđeni smo huliganskih nedjela, tučnjava, prebijanja, bacanja stolaca, rasizma, stampeda, cipelarenja, demoliranja gradova ili bolje rečeno svega što se nađe u vidokrugu, no, Euro u Francuskoj očito je kulminat sve huliganštine koja se nije provela na elitnim natjecanjima proteklih godina. Već danima svjedočimo divljaštvu Engleza, Rusa, Ukrajinaca, Poljaka pa čak i Nijemaca, Mađara i domaćeg stanovništva koji bjesomučno gaze jedni po drugima i svoja “remekdjela” ponosno objavljuju svijetu.

Facebook
Facebook

Odavno se znalo da će nastati kaos

Od ruskih “gerilaca” koji u taktičkim formacijama napadaju po zabačenim ulicama sve što ne govori ruski, a kako smo već pisali, imaju namjeru krenuti i na Hrvate pa sve do Engleza koji rasističkim provokacijama upućenim prema arapskom stanovništvu izazivaju bijes kod gotovo svih navijačkih skupina. No, nije problem samo u navijačima, velik problem leži i u onima koji to dozvoljavaju, odnosno, ne kontroliraju. Još uoči prvenstva, na generalnoj probi (utakmica PSG – Marseille), pokazalo se kako će na ulicama i stadionima biti kaotično.

I tada je kao i sada na prvenstvu u nekoliko navrata došlo do stampeda na stadionu, ulice su i tada vrvile nervoznim navijačima, palile su se baklje i koristila pirotehnika na stadionu, na ulicama su se stvarale velike gužve u kojima su gotovo stradale žene i djeca. O tome se vrlo malo pisalo, a sada imamo prilike vidjeti i zašto. Osiguranje na utakmicama i na ulicama ne da je loše, nego je očajno. Eto primjera baš na utakmici Hrvatske i Turske. Kao što smo imali prilike vidjeti na proslavu pogotka utrčao je hrvatski navijač i zajedno s igračima neometano slavio.

Postupak bi se trebao voditi protiv organizatora

Naravno, UEFA je zbog toga pokrenula postupak protiv Saveza, ali postupak bi se zapravo trebao voditi protiv organizatora. Zamislite samo da je taj navijač bio naoružan ili pak neki psihički nestabilan fanatik koji je igračima mogao napraviti puno gore stvari od poljupca i zagrljaja. Najgore od svega, zamislite da je bio terorist! Gdje je tu osiguranje i tko to čuva navijače od huligana?  

Pa kao što smo imali prilike vidjeti na utakmici Engleske i Rusije kada je nastala tučnjava na tribinama, bijesne navijače razdvajali su redari. Iako je oko stadiona postavljen strog nadzor i do ulaska na tribine trebate valjda proći nekoliko kontrola koje se mogu odužiti i po nekoliko sati, na samim tribinama je čini se džungla. Bolja situacija nije ni na ulicama. Dobro je ako se nalazite u blizini stadiona, ali čim se udaljite, na meti ste huligana koji su zavladali Francuskom.

Uoči prvenstva svi su strepili od napada ISIS-a, no, kako se pokazalo ISIS vam ni ne treba kada vam u zemlju uđe huliganska elita iz cijele Europe.

Od kažnjavanja Saveza nema koristi

Na kraju bi se svi trebali zapitati, voljeli mi Čačića ili ne, slagali se mi sa vodstvom Saveza, odnosno, Mamićem, Šukerom i kompanijom, zašto se kažnjavaju Savezi i zašto se stigmatiziraju svi navijači zbog nekolicine huligana? Zašto se drakonskim kaznama sankcioniraju ustanove koje zapravo ne mogu imati ikakvu kontrolu i nadzor nad onim što se događa u glavama nekolicine huligana? Zašto se u ovome slučaju ne kazni samo organizator prvenstva i zašto neki spominju kažnjavanje i izbacivanje momčadi iz prvenstva zbog divljaštva na ulicama?

U svakom slučaju, naglasak valja staviti kako je sav kaos nastao na Europskom prvenstvu velikim dijelom produkt loše organizacije. Hoće li se to na kraju adekvatno sankcionirati ili će se i dalje samo kažnjavati pojedini Savezi zbog ispada ljudi koji zapravo nisu došli gledati nogomet već se iživljavati nad “suparničkim” huliganima, to ćemo tek vidjeti, ali očito je kako kažnjavanje Saveza ne daje nikakvog ploda.

>>> AKO PLANIRATE NA EURO, OVO MORATE VIDJETI: Nastao stampedo, palile se baklje, gorio stadion…(VIDEO)

>>> O NJEMU BRUJI CIJELI SVIJET: Oglasio se navijač koji je uletio na teren i zagrlio Modrića (FOTO)

>>> RUSKI HULIGANI OTKRILI BOLESNE PLANOVE: ‘Englezi su pijani, stari i debeli. Mi hoćemo Hrvate!’


Komentari