SVI BRUJE O NAJNOVIJEM PRIOPĆENJU NAVIJAČA: Izgleda kao djelo Zdravka Mamića, pročitajte i shvatit ćete zašto

Facebook

Nakon Mamićeva “urbi et orbi” izlaganja u udarnim televizijskim terminima, oglasili su se i HNS-ovi navijači, “Uvijek vjerni” s priopćenjem koje izgleda kao da ga je pisao Mamić osobno.

Prvi dopredsjednik Saveza i savjetnik Dinama, Zdravko Mamić, prije nekoliko dana je, u vrijeme svoje “velike turneje” u udarnim terminima dnevnika triju najgledanijih televizija, uz puno drame i samo njemu svojstvenih floskula, “nabacio” priču kako će na Rujevici, odnosno, na pripremnoj utakmici sa San Marinom, navijači poduzeti sve da Hrvatska opet bude kažnjena.

Podsjetimo, Savez je nedavno kaženjen s novih 150 tisuća franaka zbog skandiranja ustaških povika na prijateljskom utakmicama s Izraelom u Osijeku i Mađarskom u Budimpešti. Uz novčanu kaznu reprezentacija je dobila i kaznu od dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, što znači da će na utakmicama, protiv Turske u rujnu i protiv Islanda u studenom, vladati tišina. Iz Saveza su prošloga tjedna kazali kako su će uložiti žalbu.

“Uvijek vjerni” poslali priopćenje, pisao ga Zdravko Mamić?

Nakon Mamićeva “urbi et orbi” izlaganja u udarnim terminima, oglasili su se i HNS-ovi navijači, “Uvijek vjerni”, udruga koja je prošle godine u listopadu sklopila ugovor sa Savezom na tri godine kako bi osnažila podršku s tribina. Iz Udruge su poslali priopćenje u kojem izražavaju svoj stav vezan za ustaške poklike, huligane i kazne, no, njihovo priopćenje, kada se malo bolje pročita, izgleda kao da ga je pisao sam Zdravko Mamić.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Floskule poput, “sabotaže reprezentacije”, “ogorčenosti, zabrinutosti, nezadovoljstva”, “samo je nama stalo do reprezentacije, “sveta nogometna reprezentacija“, “taoci društva koje ne voli Hrvatsku”, “zarobljenici huligana”, “ne vole Hrvatsku, reprezentaciju, naše društvo i naše vrijednosti”, “bludni politikanti”, “love u mutnom”, neodoljivo podsjećaju na one floskule koje je Mamić koristio na svojim slavnim medijskim konfnerencijama u vrijeme kada je bio izvršni predsjednik Dinama. Samo što se u Mamićevim govorima umjesto reprezentacije spominjao Dinamo.

U ovome trenutku masivan je raskol među navijačima, velik dio njih bojkotira utakmice zbog netrpeljivosti sa Savezom, Šukerom, Mamićem, a dio njih prema viđenju “Uvijek vjernih”, Mamića i Saveza, svim silama trudi uništiti sve što je Hrvatsko skandiranjem ustaških pokliča i izazivanjem nereda, dok se onaj treći dio navijača kojemu je ponajviše stalo do nogometa našao između dvije vatre. U principu nekima ovo priopćenje, napisano u Mamićevu stilu, neće predstavljati mnogo, ali onaj dio navijača koji bojkotira Mamića, Šukera, Savez i reprezentaciju, mogao bi shvatiti ovo “pismo navijača” i kao svojevrsnu provokaciju.

Priopćenje “Uvijek vjernih” prenosimo u cijelosti:

 

Ogorčeni i zabrinuti, članovi Kluba navijača Uvijek vjerni iskazuju veliku zabrinutost i nezadovoljstvo povodom posljednjih događaja koji su kulminirali još jednom drastičnom kaznom našoj nogometnoj reprezentaciji.

Ne shvaćajući porive da se svojim uzvicima očito namjerno sabotira reprezentacija, kao što ne shvaćamo nerazumljivu i destruktivnu podijeljenost na “ove” i “one”, ili na “sjever” i “jug” odgovorno tvrdimo da je problem s kojim se suočavamo ne samo nogometni ili navijački!

Problem koji tako teško opterećuje našu svetu hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne mogu rješiti ni navijači ma koliko se trudili, ni nogometaši, očito dosad nisu mogli ili htjeli niti političke elite. Ispada pritom da je do reprezentacije malo kome stalo.

FACEBOOK
FACEBOOK

E, pa nama je stalo. I te kako! Uoči europske smotre na kojoj će biti mnogo naših navijača i najveći dio članstva “Uvijek vjerni” – ovakva kazna djeluje i otriježnjujuće i upozoravajuće. Hrvatskoj reprezentaciji se može dogoditi da kao zarobljenik nekoliko huligana bude čak i izbačena s prvenstva u Francuskoj. Kazna koju je reprezentacija zadobila oštro je upozorenje.

Društvo se dosad uopće nije sustavno suočavalo s ovim problemom, koji nije ni nogometni, ni sigurnosni, već upravo – društveni! S ovakvim niskim udarom prema reprezentaciji koje uz politiku društvo ne sankcionira čime smo praktički svi taoci onih kojima do Hrvatske uopće nije stalo.

Kao što nisu navijači iscrtali nacistički simbol na poljudskom stadionu, a što su bludni politikanti koristili da bi se ocrnili baš navijači, tako ni pokliči kojima upropaštavamo hrvatsku reprezentaciju nisu djelo navijača nego onih koji “love u mutnom”. I jednostavno ne vole Hrvatsku, reprezentaciju, naše društvo i naše vrijednosti”.


Komentari