Tomislav Svetina u Ministarstvu: Kreće Dinamova privatizacija, konačna otimačina ili šansa navijačima?

Foto: GNK Dinamo

Direktor Dinama Tomislav Svetina potvrdio je kako će se danas sastati s Povjerenstvom za profesionalni sport pri MZOS-u te da očekuje potvrdu Elaborata kojim se Dinamu daje zeleno svjetlo za privatizaciju. 

Bez pitanja o mišljenju navijača Dinamo bi konačno, gotovo 2 godine nakon najave, trebao krenuti u privatizaciju, potvrdio je direktor kluba Tomislav Svetina u razgovoru za Jutarnji list. Danas se Dinamovo izaslanstvo sastaje s Povjerenstvom ministarstva koje će donijeti odluku jesu li izmjene Elaborata koje su zatražene napravljene, odnosno je li konačno dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Svetina nije htio potvrditi špekulacije kako je trenutna vrijednost Dinama 200 milijuna kuna (cca 26 mil. eura), ali je poručio kako će redoslijed kupovanja dionica biti isti, odnosno da će prvenstvo kupnje prvo imati Grad Zagreb, nakon toga članovi kluba u jednakom omjeru, zatim u trećem krugu članovi koji su upisali dionice te u posljednjem, ako preostane išta od dionica, pravo će imati svi.

I dok navijači Dinama godinama zazivaju izbore po načelu “jedan član jedan glas”, Dinamo bez njihovog pristanka i pitanja mišljenja ide u proces preoblikovanja iz udruge u trgovačko društvo.

“Ako se pojave ljudi, osobe ili pojedinac koji zadovolje traženu cijenu, ići ćemo u postupak preoblikovanja”, tvrdi Svetina koji navijačima poručuje da želi s njima razgovarati kako bi vidio koje se stvari mogu promijeniti, korigirati, unaprijediti.

“Svakako je potrebno organizirati okrugle stolove i neformalne razgovore sa svim strukturama navijača i prijateljima kluba da bismo pronašli neko rješenje i stvorili pozitivnu atmosferu”.

Nastupa li konačna otimačina?

Hoće li privatizacija biti konačni čin otimačine kluba od strane pojedinaca ili će navijači dobrom organizacijom pronaći investitora ili u nekom manje realnom scenariju sami skupiti preko 100 milijuna kuna kako bi imali većinski paket dionica ostaje za vidjeti.

Dotad, Svetina poziva čelnike Grada Zagreba da ulože još dodatno novca u maksimirski stadion, koji je već do sada progutao više od 800 milijuna kuna. Cilj je prekriti krovom zapadnu i sjevernu tribinu kako bi navijači imali veći komfor na stadionu, a to bi stajalo dodatnih 280 milijuna kuna. Dakle, 80 milijuna kuna više nego što je sadašnja procijenjena vrijednost kluba. Umjesto ulaganja u stadion, Grad bi tako mogao i kupiti klub i postaviti novu Upravu, recimo prema željama navijača, naravno ako bi želio, no sumnjamo da ćemo vidjeti taj scenarij…

 

Komentari