Šuker na iznenađenje svih objavio izbore, a evo što kaže na to Dario Šimić

foto HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Premda se činilo kako ove godine neće biti izbora za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), predsjednik Saveza Davor Šuker je na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora sazvao izbornu sjednicu Skupštine HNS-a koja će biti održana 22. prosinca.

Prije samo nekoliko dana izvršni direktor HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS) Damir Vrbanović je kazao kako ove godine neće biti izbora za novog predsjednika HNS-a, već se se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a, međutim dogodio se obrat.

Šuker je izvijestio Izvršni odbor kako je sazvao izbornu sjednicu, a potom je Izvršni odbor sadašnjem predsjedniku pružio jednoglasnu podršku za kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Zasad jedini Šukerov protukandidat, Dario Šimić, ubrzo se oglasio, poručivši preko medija da je očito riječ o tome da Šuker i društvo žele što prije osigurati mandat bez da se protukandidatima omogući da opširno predstave svoj program.

“Na izbore sam spreman. Kandidaturu sam najavio, imam pripremljen program, imam pripremljen tim, imam podršku nogometne i šire javnosti. Ne mogu ni zamisliti da bi ljudi iz nogometa htjeli nastavak dosadašnje politike HNS-a. Hrvatski nogomet zaslužuje novi početak i potpunu depolitizaciju. Samo tako možemo vratiti povjerenje u hrvatski nogomet i krenuti naprijed,” kazao je Šimić koji očito počinje shvaćati da će baš kao i kad se borio za pravedniji Dinamo, i ovaj put biti poražen, nažalost.

Uz Šimića i Davora Šukera, kao kandidat za predsjednika HNS-a spominje se i Marijan Kustić (42). Kustić je HDZ-ov saborski zastupnik, predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije i dosadašnji član Izvršnog odbora HNS-a. Kustić je svoju funkciju u HNS-u stavio u mirovanje zbog odredbi Zakona o sportu, a koji se tiču preklapanja političkih i sportskih funkcija, odnosno sukoba interesa kao i nekolicina ostalih članova IO-a.

Međutim, kandidata mogu biti samo dva. Naime, status HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dana prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata.

Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa. 

 

Komentari