Sudska vještakinja: Zoran Mamić vratio je pozajmice Dinamu prije izdavanja poreznog rješenja

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

 U nastavku suđenja bivšem čelniku “Dinama” Zdravku Mamiću i ostalim okrivljenicima na osječkom Županijskom sudu knjigovodstvena vještakinja Ksenija Špoljarić u dopuni svoga nalaza u ponedjeljak je ustvrdila da je trećeokrivljeni Zoran Mamić klubu vratio pozajmice, u iznosu od 21 milijun kuna, prije nego što je prvostupanjsko porezno tijelo izdalo rješenje o plaćanju poreza na nevraćene pozajmice. 

U svom iskazu vještakinja je navela kako je uvidom u poslovne knjige zaključila da je Zoran Mamić pozajmice od “Dinama”, u iznosima od 16 i 5 milijuna kuna, proknjižio na svoj žiro-račun.

Iako je, prema stavu prvostupanjskog poreznog tijela postojala obveza plaćanja poreza i prireza na dohodak na pozajmice koje nisu bile vraćene, prema odluci drugostupanjskog tijela te obveze nije bilo iz razloga što iste nisu bile dospjele u analiziranom razdoblju, kazala je Špoljarić.

Dodala je da je Zoran Mamić navedene pozajmice “Dinamu” vratio 7. i  8. ožujka 2011. prije nego što je nadležno prvostupanjsko porezno tijelo izdalo rješenje o plaćanju poreza na nevraćene pozajmice, a “Dinamo” je Zoranu Mamiću ispostavio račune i za ugovorenu kamatu, u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna kuna, pri čemu su svi računi plaćeni zaključno do 5. rujna 2011. godine.

Modriću i Lovrenu nije obračunat prirez?

Vještakinja je utvrdila da NK “Dinamo” pri isplati drugog dohotka igračima Luki Modriću i Dejanu Lovrenu, s naslova njihova dijela transfernog obeštećenja, nije obračunao prirez poreza na dohodak, jer ih je klub tretirao kao nerezidente.

Pojašnjavajući Modrićev status vještakinja je kazala kako Modrić, u analizirano vrijeme, nije bio stanovnik RH, već je bio porezni obveznik u Engleskoj, gdje je igrao nogomet, a da Porezna uprava nije imala primjedbi na činjenicu da ga je klub tada tretirao kao nerezidenta.

Obrana je uložila primjedbu smatrajući da se pri izradi nalaza vještakinja nije koristila odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a suđenje se nastavlja 15. siječnja iduće godine.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru “Dinama” Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK “Dinamo”, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.


Komentari