Srpski odvjetnici o splitskoj šestorci koja se tukla s Grobarima: ‘Neće još dugo biti u zatvoru’

Prema izjavama srpskih odvjetnika, Splićani koji su sudjelovali u tučnjavi s Grobarima neće se dugo zadržati u zatvoru. 

Četiri od šest pritvorenih Splićana u Beogradu angažirali su tamošnji odvjetnički ured Đorđa Kalanja. Taj ured zastupa interese Damira Tovarovića (37), Jakova Podruga (23), Hrvoja Bakovića (31) i Ante Firića (26), dok preostala dvojica Splićana, Stjepan Mihovilović (30) i Ivan Mišković (18) imaju odvjetnike koje su im angažirale obitelji.

Odvjetnički ured Kalanj jedan je od najrenomiranijih, a Slobodna Dalmacija piše kako je četvorka do njega došla preko dobrih veza splitskih odvjetničkih krugova s beogradskim. Naime, na Županijskom sudu u Splitu u tijeku su tri velika slučaja protiv optuženika za ratne zločine: Dragana Vasiljkovića, Borislava Đukića i Pavla Pantića. Te optuženike formalno može zastupati samo odvjetnik s dozvolom za rad u Hrvatskoj, što ne sprječava poznata odvjetnička imena iz Srbije da sudjeluju u postupcima kao savjetnici i dolaze na glavne rasprave u Split. Upravo zbog toga su za uhićene Splićane izabrani beogradski odvjetnici s iskustvom u kaznenom pravu.

Iako odvjetnik Kalanj nije htio komentirati kada će na slobodu njegovi klijenti, tajni izvor iz pravnih krugova smatra da će Splićani brzo izaći iz zatvora.

“Ovdje se odvjetnici doslovno tuku da zastupaju vaše Hrvate. Osim medijske eksponiranosti slučaja, razlog tome je što nema pravih dokaza protiv Splićana. Ni jedan svjedok još ne postoji u spisu, a istraga je u fazi da će snimke sukoba biti predane odvjetnicima koji zastupaju Splićane. Kad oni raščlane što se na njima zapravo vidi, od ove najteže kvalifikacije za 12 godina zatvora neće ostati takoreći ništa. Policija i tužiteljstvo imat će sreće ako im opstane postupak za sudjelovanje u tučnjavi, pogotovo jer su najgore prošli Hrvati, a nitko još nije prijavljen za nanošenje ozljeda njima”.

“A pismo koje je navodno nađeno u hotelskoj sobi, u kojem onaj mladić priznaje da se idu tući, neću niti komentirati jer je to trenutno glavni razlog ismijavanja dokaznog materijala”, dodao je izvor Slobodne.

 

Komentari