ŠOKANTNO! Zdravko Mamić mogao bi biti izručen Hrvatskoj?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši čelnik Dinama i HNS-a, Zdravko Mamić, ipak bi mogao uskoro biti izručen Hrvatskoj, ali ne zbog prve optužnice za koju je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, već zbog izvlačenja 200 milijuna kuna iz Dinama, za što ga tereti USKOK u drugoj optužnici.

Naime, kako se doznaje sa Županijskog suda u Osijeku, vrhovni sud ukinuo je odluku Optužnog vijeća kojom je Zdravku Mamiću određen istražni zatvor. Optužno će vijeće sada ponovno zasjedati i donijeti novu odluku o istražnom zatvoru za Mamića.

Vrhovni sud odbio je i žalbe odvjetnika koji su se žalili na nezakonito prikupljene dokaze u novoj optužnici protiv Mamića.

U ovom slučaju postoji mogućnost da Mamić ipak bude izručen Hrvatskoj ako mu osječki sud odredi istražni zatvor. Naime, u tom bi slučaju bilo moguće da se aktivira ugovor koji Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju vezano uz izručenja jer je se u drugoj optužnici Mamića tereti i za organizirani kriminal i korupciju, a prema ugovoru BiH mora izručiti bjegunca Hrvatskoj, dok za prijašnji slučaj to nije važilo jer je Mamić djela za koja ga terete napravio prije potpisivanja ugovora 2012. godine.

Piše Bruno Herljević


Komentari