SLAVEN BILIĆ kao Mourinhov NASLJEDNIK?

Facebook

Je li moguće ili ne, prosudite sami.

Ovo nije najava menadžerskog transfera niti prenošenje vijesti iz stranih medija, već čista pretpostavka na temelju informacija iz povijesti poslovne politike Chelsea. Krenut ćemo nekim redom navoditi moguće razloge zbog kojih bi Slaven Bilić mogao preuzeti menadžersku palicu Chelseaja i na koncu ponuditi odgovor može li se to uistinu i ostvariti.

Dobar poslovni odnos s West Hamom

Unatoč gradskom rivalstvu, klub sa Stamford Bridgea ima uspostavljenu dobru poslovnu politiku s Čekičarima. Povijest trgovine im doduše ne seže dosta daleko, pa ćemo se mi osvrnuti na noviju povijest, to jest onu u kojima akteri priče aktivno sudjeluju u nogometnom svijetu. West Ham je prodajom Franka Lamparda još davne 2001. otvorio suradnju s Chelseajem, tada mlada zvijezda West Hama neočekivano je preselila u centar Londona i to za 16 milijuna eura. Čekičari dugo godina nisu imali nogometne potencijale, sve do Joea Colea. Momak s neortodoksnim stilom igre za Premiership, pomalo je driblingom sličio na Brazilca, brz je bio kao kakav Argentinac ili Španjolac, a pregled igre mu je bio kao u talijanskog veznjaka. Abramovič nije dugo čekao i Cole je završio na Stamfordu (9.9 mil. eura). U paketu s njim otišao je i Glen Johnson (8.3 mil. eura), tada jedan od najperspektivnijih desnih bekova na Otoku. Da skratimo priču West Ham je svoje najbolje izdanke slao u Chelsea, a za uzvrat bi dobivali tu i tamo kojeg prosječno kvalitetnog igrača, tipa Benayoun, Carlton Cole, ove sezone to je Victor Moses. Sezone 2010/2011. West Ham je vodio Avram Grant, koji je trenirao Chelsea dvije sezone ranije.

Bilićevi rezultati

Drugi svojevrsni razlog za dovođenje Bilića su naravno njegovi rezultati. Osim što je bio relativno uspješan kao izbornik Hrvatske, pokazao se i u Lokomotivu, Bešiktašu, a sada radi čudesa s West Hamom. U prvih devet kola Premiershipa, Slaven je skalpirao Manchester City, Arsenal i Liverpool, a trenutno je na četvrtom mjestu lige i to sa momčadi u kojoj je najveća zvijezda Dimitri Payet, do prošle sezone većini nepoznat francuski igrač. Nastavi li tako upast će u oko Abramoviču koji ima nekakvu vrstu fetiša na mlade i uspješne menadžere.

Politika mladih menadžera

Baš takvi menadžeri sljedeća su pretpostavka zašto bi Bilić mogao na Stamford. Rijetko gledamo kako mladi menadžeri rade odlične rezultate s prosječno kvalitetnim ekipama ili momčadima u usponu. Abramovič baš voli takve menadžere, sjetimo se prvog dolaska Mourinha u Chelsea, bio je mlad s malo iskustva i jednim velikim trofejem. Potom Andre Villas-Boas, gotovo ista stvar, isti klub kao Mourinho, ali nije osvojio Ligu prvaka, već Europsku ligu. Dodajmo tu i Roberta Di Mattea koji je služio kao asistent Villas-Boasu, da bi nakon neslavne vladavine Portugalca, preuzeo klub i vodio ga do naslova Lige prvaka. Di Matteov rezime do tada se sastojao jedino od uvođena WBA u Premier ligu.

Isplativost i klimav stolac

Posljednja pretpostavka temelji se na klimavoj stolici Mourinha i deficitu slobodnih kvalitetnih menadžera s dobrim poznavanjem engleskog nogometa. “Posebni” se ove sezone više bavi medijima i izaziva skandale nego što vodi svoju momčad. Od ekscesa s vrijeđanjem Eve Carnerio, do konstantnih rotacija u momčadi, svaljivanja krivnje na igrače, na koncu rezultati govore sve. Chelsea je trenutno 11. u prvenstvu, a ove sezone gubili su uglavnom od “underdogova” kao što su Southampton, Everton, Crystal Palace. Kako Abramovič neuspjehe trpi koliko i strogi profesor neposlušnog učenika, Mourinhu se na zimu možda smiješi otkaz. Problem je u tome što otkaz “Posebnome” košta oko 50 milijuna eura, a nova meta za sada je Diego Simeone koji je ljetos potpisao novi ugovor za Atletico do 2020., a godišnja plaća mu je nešto više od 6 milijuna eura. Samim time i otkupna klauzula penje se na oko 20 milijuna eura, a valja uzeti u obzir kako Cholo nema ni igračkog ni menadžerskog iskustva s engleskim nogometom. S druge strane puno jeftinija akvizicija bio bi Slaven Bilić koji ima ugovor od tri godine na otprilike 4 milijuna eura po sezoni, što bi značilo, želi li ga Abramovič na zimu, oko 10-12 milijuna eura odštete, a pokuša li na ljeto iznos će se kretati oko 8 milijuna eura. Uz relativno razuman otkup ugovora napomenimo da Bilić izvrsno poznaje temelje otočkog nogometa gdje je proveo najbolje dane u igračkoj karijeri, a sada proživljava renesansu u menadžerskoj.

Kada se ove činjenice dobro sagledaju, mogućnost da Bilić naslijedi Mourinha ne čine se baš tako nerealnim, zar ne?

>>>ANALIZA: Primjenjuje li HNS Bilićevu teoriju LOKOMOTIVA i VAGONA?

>>>Bilić otkrio FORMULU uspješnog slaganja REPREZENTACIJE

>>>TKO JOŠ MARI ZA NAVIJAČE? Zadnji je bio Slaven Bilić, a ‘prćija’ se samo širi


Komentari