SENZACIJA U HNL-u! Uvode novost koja će nepovratno promijeniti hrvatski nogomet

Facebook/ • 1. HNL •

Sljedeća sezona HNL-a bit će, u pravom smislu riječi, revolucionarna. Naime, u hrvatski nogomet stiže VAR tehnologija, koja bi se mogla početi koristiti već ove sezone na nekim utakmicama. Delegacije FIFA-e i IFABA-e, tijela zaduženih za određivanje pravila u nogometu, sastat će se u Zagrebu 17. siječnja te će HNS dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a.

Troškovi ovog noviteta kreću se od milijun do milijun i pol dolara, a HNS se prijavio za FIFA Forward program, koji može pokriti i do 80 posto tih troškova. Ostatak bi platio HNS, dok bi klubovi samo trebali osigurati prostoriju u svrhu VAR-a.

Pri tome klubovi moraju paziti na sigurnost jer su se huliganski napadi na VAR suce već događali.

Svaki stadion morat će imati posebnu licencu za VAR od FIFA-e te će svi klubovi morati dati suglasnost da se uvođenje VAR-a uvede u propozicije natjecanja. Hrvatski suci morat će na edukaciju u siječnju, a sudačka komisija navodno ima listu od 20 sudaca koji će proći obuku.

Suci na terenu moraju proći samo nekoliko točaka, dok VAR suci moraju na kompletnu edukaciju, koja se sastoji od sedam koraka. Obuka je nužna kako ne bi došlo do kaosa zbog nepravilnog korištenja VAR-a.

VAR bi ove sezone mogao biti testiran u finalu Kupa ili nekom ligaškom susretu ako se uspije okupiti educirani VAR tim.


Komentari