S igračima iz najboljih europskih klubova NAŠA REPREZENTACIJA se ponaša kao na rekreaciji!

Facebook / Hrvatska nogometna reprezentacija

Ozbiljan, težak, a možda i koban poraz doživjela je hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskom ogledu protiv Norveške u Oslu. Norvežani su protiv Kovačevih trupa slavili s dva gola Bergeta 2-0 (0-0) i tako preskočili našu reprezentaciju na drugom mjestu ljestvice što znači da bi  takav poredak mogao ostati i do kraja. I tada bi Hrvatska kao trećeplasirana išla u dodatne kvalifikacije…

A još samo tri dana prije, uoči gostovanja u Azerbajdžanu Hrvatska je slovila kao prvoplasirana u skupini kao siguran sudionik europske smotre dogodine u Francuskoj. No, od šest mogućih bodova Hrvatska je osvojila samo jedan. U dvije grozne partije jedva da se uputio koji udarac  prema suparničkim vratima.

U dvoboju protiv Norveške naši su nogometaši opet izgledali indisponirano, mlitavo i sporo.  Posebno je razočaravajuć nastup bio Mandžukića koji je kod 0-0 imao izglede situacije, sve ih je promašio. Momčad koja u svojim redovima ima igrače iz najboljih europskih klubova, Hrvatska, djeluje u zadnje vrijeme kao skupina neutreniranih veteranskih nogometaša koji ne igraju ni za rezultat, ni za dojam, nego tek toliko da se rekreiraju!

U prvome dijelu naša reprezentacija  je prvu pravu prigodu napravila tek u 44. minuti, Ćorluka je glavom proigrao Mandžukića koji i nije loše tukao, no norveški vratar je bio usredotočen. Sve do tog trenutka mlako je i sporo izgledala igra hrvatske postave koja je više čuvala svoja vrata nego što je razmišljala o suparničkim. Zbog velikog uloga i Norvežani su bili oprezni, a čekali su svoju prigodu iz prekida.

U takvim okolnostima kada jedna i druga momčad pomno paze na svoja vrata izostali su burni, zanimljivi događaji. Sve se svelo na šahovsko, doslovce taktičko nadigravanje. Za naše navijače takva igra sigurno je bila razočaravajuća. Oni hrvatsku momčad gledaju kao na prekaljenu postavu iskusnih nogometaša koji, k tome, igraju u najboljim europskim klubovima. I ako što očekuju od te momčadi onda je to agilnost, napad, inicijativa, dominacija. Sve to najprije nismo vidjeli u Azerbajdžanu, a navlas isto je bilo i u prvome dijelu protiv Norveške.

U početnim minutama nastavka evo konačno zanimljivih napada Hrvatske, Perišića i Mandžukića, nažalost bez realizacije.  No, iz viđenog se dalo vidjeti da je Mandžukić uistinu posve izvan forme. On je nekad takve situacije lakoćom rješavao.

I onda je na djelo došlo staro nogometno pravilo. Kada ne zabiješ gol – primiš ga. Nakon jednog slobodnog udarca i ubačaja u kazneni prostor Hrvata lopta se kao u igrici odbijaoaod jednog do drugog igrača, da bi došla do Bergeta  koji se varkom tijela oslobodio Srne i iskosa pogodio u  bliži Subašićev kut. Nevjerojatno ali istinito. Hrvatska je u prvim minutama propustila dvije-tri izgledne šanse i iz jedne bezopasne akcije primila gol.

Izbornik Niko Kovač odmah je na zagrijavanje poslao Kalinića i Olića. Norveška je nakon vodstva izgledala još bolje, sjajno je čuvala loptu, raširila se i koristila prazan prostor kojeg su Hrvati ostavljali jer su konačno morali krenuti prema naprijed. Kovač je izvukao iz igre Pjacu i uveo Olića.

Nemoć Hrvatske bila je iritantna, čak je i Modrić znao kobno griješiti, krivim dodavanjem poslati Norvežane same u protunapad

I u 69. minuti Norvežani zasluženo dolaze i do povišenja vodstva. Berget je sjajno proigrao, prevario je opet Srnu, uputio prizemni šut, lopta je dotakla Čorluku i malo promijenila smjer, Subašić je bio prekratak. Hrvatska je doživjela posvemašnji slom.

Do kraja utakmice ista slika, kao na rekreaciji, hrvatska momčad gubila se u dugom dodavanjima i traženju nekih rješenja. Kojih nije bilo. Upravo zapanjujuća je ta metamorfoza hrvatske reprezentacije nakon sjajnog starta u kvalifikacijama do ovakvog kraha!


Komentari