Riječani bez ljutnje! Evo zašto je sraz Dinama i Hajduka JOŠ UVIJEK NAJVEĆI DERBI…

Facebook

Hajduk je zbog siromaštva i lošeg vođenja postao rezultatski nekonkurentan Dinamu, automatski time je izgubio epitet Dinamovog najvećeg suparnika. Sada je to postala privatizacijom financijski ojačana Rijeka, no dvoboj Dinama i Hajduka ipak je najveća utakmica hrvatskog nogometa.

Iako je Rijeka opasno zaprijetila kandidaturom za osvajanje naslova prvaka ipak je u hrvatskom nogometu jedan najveći derbi, bez obzira tko bio gdje na ljestvici u trenutku početka utakmice. Uostalom, stoga je i – derbi.

Danas na maksimirskom zdanju igra se derbi, koji je pritom još zanimljiviji jer su oba kluba, zajedno s Rijekom na čelu ljestvice. Dobro, nostalgični smijemo biti, jer su derbiji prije, napose u bivšoj državi i prvih godina naše Hrvatske, bili još većinu iščekivanju i konkurentnosti, da ne govorimo o posjetama na stadionu za igranje dvoboja Dinama i Hajduka.

Danas kad se samo možemo prisjetiti tih dana i tih velikih derbija iščekujemo novu utakmicu istih suparnika koja zorno može podsjetiti na takve utakmice, ponajprije zbog, ponavljamo, razloga što je Hajduk s mladom momčadi istinski konkurentan i gladan uspjeha. S druge strane stoji objektivno bolji Dinamo, no prepun stranaca i bremenit svojim problemima, a neki se rješavaju i sudačkim istragama…

Najveći problem ovog derbija, kao mnogi u Zagrebu u posljednje vrijeme jesu gledatelji. Dobar dio onih sklonih modroj boji i dalje su u bojktotu, neki odavni više niti ne idu na utakmice zbog neslaganja s klupskom upravom. Opet valja reći da su mnogi Hajdukovi navijači već osijedili i ostarili čekajući u prvenstvu pun uspjeh protiv Dinama, pa su odustali i od derbija i od malih utakmica, pa danas imamo situaciju da se derbi u Zagrebu igra pred nekoliko tisuća gledatelja.

Zato neki tvrde da to danas uopće nije derbi. O čemu je riječ? Ljudima koji su život malo poživjeli i koji se sjećaju događaja prije dvadesetak ili tridedsetak godina ne možete pričati priče o derbiju Dinama i Hajduka. Da, Dinamo i Hajduk svoju utakmicu Prve hrvatske nogometne lige igraju u subotu u 15 sati na zagrebačkom Maksimiru, no za te ljude koji se sjećaju antologijskih utakmica zagrebačke i splitske momčadi ne možete prodati priču o još jednom derbiju. Jer, nekad su Dinamo i Hajduk igrali svoje utakmice pred najmanje pedesetak tisuća gledatelja, ako ih je bilo manje zabrinula bi se cijela javnost, sociolozi, nogmetni radnici, igrači.. Danas je na tribinama Maksimira na derbiju jedva koja tisuća gledatelja. Dobro, u Splitu ih se skupi dvadesetak, no Hajduk je što se tiče gledatelja za Dinamo neka druga priča.

Pa se tako situacija zamrsila, Hajduk je zbog siromaštva i lošeg vođenja postao rezultatski nekonkurentan Dinamu, automatski time je izgubio epitet Dinamovog najvećeg suparnika. Sada je to postala privatizacijom financijski ojačana Rijeka, no dvoboj Dinama i Hajduka ipak je najveća utakmica hrvatskog nogometa. U to nema nikakve sumnje. Ako zbog ničeg drugog onda zbog starih dana, zbog neprijeporne velike tradicije i Dinama i Hajduka. Rijeka se ipak zbog te konstatacije nema što ljutiti, štoviše tvrdnje o najvećem derbiju zagrebačkog i splitskog nogometnog kluba mogu im biti nenadmašan motiv.


Komentari