REZULTAT MIROLJUBIV, ALI NAVIJAČI NIKAKO: Bacali baklje i prekinuli utakmicu, građani u strahu

www.flickr.com

Nogometaši Zagreba i Rijeke jučer su u Kranjčevićevoj odigrali možda i najbolju utakmicu u uvodnom dijelu prvenstva, iako je rezultat zbog incidenta ostao u drugom planu.

Riječka Armada na tribinama je vodila borbu protiv svih drugih pripadnika hrvatskog nogometa. Na njihovoj tapeti našli su se Bad Blue Boysi, Torcida i vrhuška Hrvatskog nogometnog saveza. Specijalna policija svakih se deset minuta izmjenjivala u istočnom dijelu tribine. Uskoro je bačeno i nekoliko baklji na teren te je utakmica nakratko bila prekinuta. Policija je morala smirivati situaciju na tom dijelu tribine.

Vidio sam kako se specijalci spremaju krenuti u akciju nakon što su navijači Rijeke bacali baklje po terenu, uplašio sam se za svoju i za sigurnost ostalih navijača na utakmici, ovakvim stvarima nije mjesto na tribinama, neka svoje nezadovoljstvo iskažu na drugi i pametniji način” kazao je jedan od građana koji je prisustvovao utakmici.

Nastavak je to borbe hrvatskih pripadnika navijačkih skupina za “boljitak hrvatskog nogometa”, koju već godinama vode pripadnici Bad Blue Boysa i Torcide. Možda je ovo pokazatelj trenda u kojem će ustrajati navijači i drugih klubova Prve hrvatske nogometne lige. Možda možemo očekivati trend velikih promjena u našem nogometu.

Podsjetimo, Bad Blue Boysi vode borbu protiv vladavine izvršnog predsjednika Zdravka Mamića i njegovog brata trenera Zorana Mamića. Oni su prije nekoliko godina prisegnuli za najrigoroznijim oblikom borbe, bojkotom odlaska na utakmice kluba, ali time nisu uspjeli postići gotovo ništa. I danas njih dvojica vode zagrebački klub, a navijači im ne mogu ništa napraviti.

Torcida se bori protiv HNS-a i Dinamova utjecaja u njemu. Godinama upozoravaju na nepravilnosti koje se događaju u hrvatskom nogometu, ali dosad nisu uspjeli postići ništa značajno. Utakmice reprezentacije vrlo se rijetko igraju na Poljudu,  a kad se i igraju, dolazi do velikih ekscesa na tribinama. Ovaj primjer Armade logičan je nastavak pokušaja pokretanja promjena u nogometu, ali je pitanje koliko će imati uspjeha, jer dosad ni Torcida ni Bad Blue Boysi nisu uspjeli u svojim borbama.

Vrhuška HNS-a mora se ozbiljno zabrinuti nad svojim radom. Moguće je da će se navijači uskoro ujediniti u svojoj borbi za nogomet u Hrvatskoj, a to njima sigurno ne odgovara.

Inače, utakmica je završila miroljubivim rezultatom 3:3, te nijedna momčad ne može biti zadovoljna tim ishodom.


Komentari