REPKA JE IPAK U PROBLEMIMA: Utakmica s Mađarima pokazala je nešto veoma zabrinjavajuće

Facebook

Iako skor od pobjede i remija kaže kako sve i nije tako loše, sama igra nam otkriva dosta problema.

Posljednje dvije prijateljske utakmice koje su ujedno i svojevrsna priprema za Europsko prvenstvo u Francuskoj koje počinje za manje od tri mjeseca, nažalost nisu bile dovoljno uvjerljive. Čačićevi eksperimenti s formacijama i taktikama pokazali su samo kako se hrvatska reprezentacija ne osjeća baš najbolje igrajući 3-5-2, a kao ni u formaciji 4-4-2 ne djeluje više baš uvjerljivo kao što je djelovala s Rusijom prošle godine.

Nekolicina igrača djelovala je dosta umorno i pomalo nezainteresirano, ali tomu je također razlog Čačićevo nepozivanje dovoljnog broja igrača iz samo njemu poznatih razloga, što je na koncu rezultiralo time da su 180 minuta odigrali gotovo svi iz početne 11-orke, iako možda nisu trebali. Također, mogao je Čačić, samo da je pozvao još dvojicu, trojicu (Pašalić, Kramarić), dati malo na širini momčadi, a ne ih limitirati na jednu postavu koja stalno drhti pred ozljedama. To mu se upravo i dogodilo kada je između Izraela i Mađarske ostao bez dva prvotimca, pa mu se momčad svela na svega 16 igrača, a od toga su u rotaciji bila tri vratara.

Prvu utakmicu smo apsolvirali, no, ona jučerašnja pokazala je kako je hrvatska reprezentacija još daleko od momčadi spremne za Euro. U utakmice se kreće u leru pa kako vjetar puhne tako se momčad pomakne. Gotovo pola sata bilo je potrebno da se lopta malo ubrza i da se iskombinira neka kvalitetna akcija. Tek se tada ubacilo u prvu brzinu, ali tek u prvu, a ne u treću ili četvrtu s kojom se nota bene trebalo i početi. I onda slijedi sve već viđeno. U drugom poluvremenu drastično pada ritam, protivniku se previše dozvoljava, igrači su umorni, da ne kažemo nezainteresirani i nervozni, ideja nema i Mađari koriste svoju priliku.

Mnogi govore kako ove dvije utakmice treba zaboraviti, ali upravo je suprotno, ove dvije utakmice treba zapamtiti i iz njih valja učiti. Do Eura je ostalo još malo i još je samo jedan ciklus pripremnih pred Vatrenima, a izbornik je još uvijek u fazi eksperimentiranja. Hrvatska je do sada već trebala imati uigranu formaciju, a svi igrači već su trebali znati svoje zadaće na terenu, no, ove dvije utakmice kako je taj cilj još miljama daleko. Moramo se suočiti s činjenicom da bi s ovakvom igrom teško mogli proći i skupinu, a kamoli dogurati do četvrtine finala ili polufinala.

Što smo na koncu naučili iz ova dva susreta? Prvo ime repke je apsolutno Ivan Perišić koji, realno, nosi momčad već neko vrijeme. Nadalje, Brozović mora imati mjesto u prvoj momčadi, barem kada je i Perišić unutra jer u paru izgledaju odlično. Potom, vidjeli smo kako je Vrsaljko vjerojatno bolja opcija od Srne na desnom beku jer može igrati solidno u oba smjera i istrčavati svaki napad. Također, jasno je kako Hrvatska izgleda duplo bolje kada zadnju liniju čuvaju četvorica i na koncu ono najvažnije vezni red bi trebao početi diktirati tempo, ali malo brži tempo od onog kojeg smo gledali u prošle dvije utakmice.

>>> ĆIRO UNIŠTIO ČAČIĆA: ‘S ovakvim sustavom, svaka malo jača reprezentacija bi nas unakazila’

>>> POBJEDOM FINO ZAMASKIRALI PROPUSTE: Želi li proći skupinu na Euru, Čačić će morati poraditi na ovome


Komentari