PRVA HNL VIŠE NEĆE BITI ISTA! HNS uvodi drastičnu promjenu koja će promijeniti domaći nogomet

Hrvatski nogometni savez najavio je još u lipnju 2018. godine pokretanje procedure za uvođenje VAR (video assistant referee) tehnologije.

Predstavnici FIFA-e i IFAB-a gostovali su u četvrtak u Zagrebu na inicijalnom sastanku sa svrhom pojašnjenja svih faza uvođenja i korištenja VAR-a.

“Uvođenje VAR-sustava u HT Prvu ligu i u utakmice završnice kupa, vidjeli smo to danas, jedan je od najvećih projekata kojeg se HNS uhvatio u povijesti. Gosti iz IFAB-a i Fife punih su šest sati prezentirali detalje procedure uvođenja, faze edukacije i testiranja, složenost tehnologije koja je nužna za uvođenje i korištenje VAR-a. Nakon prezentacije kojoj su nazočili i partneri iz tvrtke Croatel zadužene za tehnologiju, predstavnik partnera u projektu, HT-a, te svi sudački instruktori zaduženi za provođenje projekta, jasno nam je kakav je izazov pred nama. Objektivno, godinu je dana potrebno da se sustav postavi i da bude spreman za uporabu, prije svega zbog potrebne i propisane količine treninga koju moraju proći suci i operateri, ali pokušati ćemo to razdoblje skratiti koliko bude moguće”, izjavio je šef suđenja Ante Kulušić.

VAR bi se, nakon uvodne testne faze, službeno u Prvoj HNL počeo koristiti s početkom proljetnog dijela sljedeće sezone. Svi klubovi bit će zaduženi za osiguravanje prostorije za pomoćne suce u kojoj će se pregledavati i analizirati sporne situacije. Svaki stadion morat će posjedovati posebnu VAR licenciju.

Hrvatski suci morat će proći edukaciju u siječnju, a sudačka komisija navodno ima popis od 20 sudaca koji će proći obuku. Suci na terenu moraju proći neke korake, a VAR suci kompletnu obuku, koja se sastoji od sedam koraka. Edukacija je neophodna kako bi se izbjegale pogreške poput nedosljedne ili loše primjene VAR-a ili prečestog zaustavljanja igre.

Troškovi projekta iznose otprilike milijun i pol eura, ali FIFA pokriva 80 posto troškova, dok HNS osigurava preostalih 20 posto.


Komentari