Pokušavaju prikriti! ‘Hrvatski nogomet umire od opasne epidemije’

press

Mladen Frančić, trener s dugogodišnjim iskustvom upozorio nas je na jednu pojavu u hrvatskom nogometu za koju se, po njegovom sudu, premalo piše. Riječ je o stranim nogometašima ne samo u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, već i u Drugoj, pa i u Trećoj ligi…

“Ponekad ne vjerujem što vidim, pa barem bi niža natjecanja morala biti rasadnik naših talenata, igrača, kad gle čuda, baš svi klubovi uzimaju strance kao da su besplatni. Mislim da je riječ o pojavi silno opasnoj za naš nogomet, a baš se iz Druge i Treće lige crpe na koncu igrači i za Prvu ligu. K tome, u postojećim okolnostima lakše je uzeti stranca i zamračiti neki novac nego baviti se odgojom i razvojom svog mladog igrača”, govori nam upućeni Frančić.

Ajmo se malo za početak poigrati brojkama. Evo, nikada u povijesti, u Prvoj hrvatskoj ligi, nije igralo više od 100 stranaca. Rekord su za sada držale sezone 2015./16. i 2017./18. kada je 1.HNL imao 92 strana inozemna igrača, a u sezoni 2016./17. HNL je brojao 91 stranca. U ovome trenutku u Prvoj HNL ima više od 115 stranaca! Vjerovali ili ne! Najviše stranaca u ovoj sezoni za sada imaju Dinamo i Istra (16), slijedi Hajduk (14), pa Rijeka (12). Gorica ima deset stranaca, Inter i Rudeš osam, Slaven šest, a Lokomotiva „samo“ pet. Što se državljana drugih država u HNL-u tiče, najviše ih je iz Bosne i Hercegovine (18), slijedi Španjolska (7), pretežito zbog Alavesa koji je ušao u Istru, Brazilaca i Makedonaca ima po šest, Austrijanaca i Nigerijaca pet, a u HNL-u igraju i četiri Albanca, Argentinca i Francuza.

Ovakva neugodna situacija po domaće igrače plod je i nerazumnih i nelogičnih odluka HNS-a. Koji je prije dvije godine donio odluku da se u prvoj postavi na utakmici može nastupiti s čak osam stranih nogometaša. To je bila zapravo vrlo važna odluka za cijelu ligu jer klubovi, pogotovo oni s vrha ljestvice samo gomilaju strance, pa je tako nejasno zašto Savez nije obavijestio javnost o ovakvoj odluci. Teško je da će se moći pravdati time da je ovo nevažna odluke, jer kao što smo rekli mnogi klubovi Lige ovise baš o strancima.

Rijeka vodi na vječnoj listi po broju igrača izvana, za nju je od 1992. u HNL-u zaigralo 98 inozemaca, a klub s Rujevice proći će ove sezone okruglu brojku i postati prvi hrvatski klub za koji je u povijesti natjecanja zaigralo više od stotinu stranaca. Prošle sezone Matjaž Kek je koristio 20 igrača iz inozemstva, što je također hrvatski rekord u jednoj sezoni, no Rijeka je zasad tek na četvrtom mjestu po broju igrača izvan Lijepe naše. Nenad Bjelica ih u Dinamu ima čak 16, ali nije jedini trener koji se može pohvaliti tolikim brojem stranaca. Manuel Marquez Roca, 49-godišnjak iz Barcelone, trener je koji će voditi Istru 1961 na startu nove sezone, a i on na raspolaganju ima 16 inozemnih igrača.

“No, i u Drugoj ligi više je od 50 stranaca, u Trećoj nešto manje. Mislim da je to apsurd, jer bi ta nižerazredna natjecanja morala biti poligon za stvaranje svojih mladih igrača. Posljedice će prije ili kasnije, a možda već sada, snositi i Prva liga, te reprezentacija. Otkuda ćemo dolaziti do novih mladih igrača, otkuda ćemo puniti mlade reprezentacije, time i onu A, koje ćemo igrače prodavati ako ih nećemo prodavati. Ovo je epidemija koju bi trebali zaustaviti našim radom”, točno upozorava Mladen Frančić.

Piše Andrija Kačić Karlin


Komentari