Pogledajte kako je izgledao jelovnik 1930. godine

FOTO: Zagreb.info

Mnogi su jelovnici bili zapisani te tako ostali svjedok jednog vremena.

Ručak za obiteljskim stolom, bio je najvažniji dio dana. Mnoge su se obitelji okupljale svakog dana kako bi provele zajedničko vrijeme. Danas se mnogo toga promijenilo, no zanimljivo je čitati crtice iz povijesti pa makar i kroz preporuku jelovnika ’30-ih godina.

Iz tjednika Obitelj iz 1930. godine, moguće je vidjeti komadić povijesti koji nam predočuje kakav je bio jelovnik tih godina između dva svjetska rata. Neki su obroci danas nezamislivi s obzirom da smo ih davno izgurali iz naših jelovnika.

Preporuka objeda za početak tjedna započinjala je nedjeljnim ručkom. U nedjeljnom jelovniku nalazi se juha od puranske sitneži (sitnež; sitne stvari) te pečeni puran s pečenim krumpirom i miješanom salatom. Kao desert preporuka je kolač od meda te ukuhano voće.

Svaki je dan preporučena jedna juha: juha od rajčice s rižom, goveđa juha s rezancima, juha od telećeg mozga a za oko nam je zapela juha od kajmaka s prženim žemljama.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Mnoga su glavna jela i danas na zagrebačkim stolovima: Faširani odresci, kuhana govedina s restanim krumpirom, paprikaš s kuhanim krumpirom te svinjski kare. Posebno se zanimljivo prisjetiti deserata među kojima je voće, savijača od sira i gotovo zaboravljeni drobljenac.

U tjedniku su ponuđena tri recepta od kojih je jedan juha, glavno jelo te recept za desert.

Mnogi se obroci mogu i danas pronaći na obiteljskim stolovima a lijepo je prisjetiti se onih koji su polako zaboravljeni. Možda nas ovaj jelovnik inspirira da probudimo neke davno zaboravljene okuse.


Komentari