POBJEDOM FINO ZAMASKIRALI PROPUSTE: Želi li proći skupinu na Euru, Čačić će morati poraditi na ovome

Facebook

Do Eura je ostalo još nešto mjeseci i par prijateljskih utakmica, a repka na žalost ne izgleda dovoljno uvjerljivo.

Govorilo se puno uoči utakmice o svim Čačićevim idejama koje kani provesti protiv Izraela i većinu ih je proveo, ali ne baš najuspješnije. Najviše se govorilo o novoj-staroj formaciji 3-5-2 koju je reprezentacija njegovala do prije deset i nešto više godina, a potom i velikom Čačićevom eksperimentu u kojem je momčad trebao provući u jednoj utakmici kroz još dvije formacije, 4-4-2 i 4-2-3-1. Krenuli su očekivano u najavljenom 3-5-2 sustavu sa Subašićem na vratima, Lovrenom, Ćorlukom i Vidom u obrani, Srnom na desnom i Peršićem na lijevom krilu, Modrićem, Badeljom i Brozovićem u sredini i na kraju Mandžukićem i Kalinićem u napadu.

Prednosti i mane 3-5-2 formacije

Na prve boljke nove formacije nije se trebalo čekati dugo, već u startu vidjelo se kako će nam Izraelci ordinirati po bokovima. Perišić i Srna jednostavno ne mogu u jednoj utakmici svladati sve obrambene i napadačke zadatke koje inače imaju igrači u ovoj formaciji, stoga se jedan više fokusirao na napad (Perišić), a drugi je djelovao malo izgubljeno i obično je boravio na kojih desetak metara od središta igrališta, ali ne na svojoj polovci. No, to je bilo i za očekivati kao i to da će njihova slabija igra na bokovima razvodniti obranu koja je mahnito bježala sa zadanih pozicija na bekovske kako bi spriječavala napade po boku. Normalno, to je ostavljalo velike rupe u sredini koje veznjaci nisu na vrijeme dolazili krpati, ali na svu sreću Izraelci su slabi protivnici koji poklone ne znaju koristiti.

Kad smo već krenuli spominjati vezu, ona je djelovala dosta dobro, ali samo u napadu. Prednost ove formacije baš i jest napad u kojem aktivno sudjeluje praktički sedam igrača. To se odmah i vidjelo jer su svi goropadno jurili prema izraelskom šesnaestercu i lako ih miješali po bokovima pa čak i sredini terena. No, kako bi kretale ‘kontre’, transformacija je izostala i nastajali bi problemi. Igrači su se presporo vraćali u obranu i ostavljali prostore po 20-ak metara u kojima su se protivnici mogli razmahati samo da imali dovoljno kvalitete.

To bi u konačnici sumiralo 3-5-2 formaciju, iako je teško reći je li ona uspješna ili ne nakon samo jednog poluvremena, može se reći kako je bilo lijepo vidjeti uigrane akcije u napadu, doduše njih su uglavnom odigrali već ionako uigrani Perišić i Brozović, uz pomoć Modrića, ali opet bilo je to lijepo vidjeti. S druge strane boljelo je gledati kako ta formacija ne djeluje u obrani i kako je slaba veza sredine terena s obranom. No, Čačić bi trebao razmotriti, ako želi dalje forsirati ovu formaciju, krila pretvoriti u ofenzivne bekove koji bi ipak više ostajali u obrani nego vrludali po protivničkoj polovici, ali i to bi moglo biti malo teže jer Perišić ne može odmah naučiti igrati obranu, a Srna tako i tako više ne može igrati u oba smjera jer su godine ipak uzele svoj danak.

Kad smo kod Srne, njegova nesretna ozljeda na teren je uvela Šimu Vrsaljka koji je još jednom dokazao kako bi mogao biti riješenje za ovu formaciju. Igra dobro u oba smjera, jak je, prodoran i zna zavrnuti loptu u 16-terac. No, ipak treba imati petlje i reći kapetanu, “žao mi je ipak je on bolje riješenje za bok”, a da kapetan to ne shvati kao uvredu.

Facebook
Facebook

Drugo poluvrijeme – dvije nove formacije, a nijedna uspješna

Nastavak je donio nove igračke promjene, a samim time i promjene u formaciji. Ušao je Lovre Kalinić umjesto Subašića, a Schifo umjesto Ćorluke. Ulaskom Vrsaljka i Schife Čačić je pomaknuo Vidu na lijevog beka i spustio Šimu na desnog. Brozović je zaigrao na desnom krilu, Perišić na lijevom, a sredinu su držali Badelj i Modrić, napad, naravno Mandžukić i Kalinić. Znači nova formacija bila je 4-4-2. Tempo je osjetno pao, a ulaskom Halilovića umjesto badelja, Brozović se premjestio u sredinu, a Alen na desni krilo. Kako se vidjelo da baš stvari neće funkcionirati u ovoj formaciji, Čačić ju nakon par minuta mijenja i prelazi u 4-2-3-1, izvadio je Kalinića i stavio Kovačića, Mandžukiću iza leđa.

Do kraja utakmice gledali smo jednu blijedu utakmicu, a postala je još bljeđa ulaskom Domagoja Antolića. Srećom na golu je bio raspoloženi Kalinić koji je spašavao nekoliko vrlo dobrih pokušaja gostiju.

Čačić pogodio samo u jednom segmentu

Ono što se moglo zaključiti nakon utakmice jest – Čačićev eksperiment bio je relativno neuspješan. Pogodio je samo jednom segmetnu, onom ofenzivnom kod formacije 3-5-2, ali obrana je itekako podbacila. Da se kojim slučajem u prvome dijelu na protivničkoj strani našla Španjolska ili Turska ili Češka, s kojima ćemo odmjeriti snage na Euru, bilo bi tu vjerojatno i golova. O formaciji 4-4-2 ne možemo puno razglabati, ali znamo kako je protiv Rusije jesenas bila efikasna. Što se tiče 4-2-3-1 ona bi možda i funkcionirala da su na terenu bili svi najjači igrači, ali ovako neuigrani na “ho ruk” nisu imali što za pokazati.

Bilo kako bilo, do Eura je ostalo još nešto mjeseci i par prijateljskih utakmica, a repka na žalost ne izgleda dovoljno uvjerljivo, stoga bi Čačić ipak trebao razmisliti i uigravati jednu formaciju umjesto da bespotrebno isprobava, šara i nabada po formacijama koje možda ne pristaju ovim igračima.

>>> ČAČIĆ EKSPERIMENTIRA: Pokušat će provesti nešto što malo kojem izborniku pođe za rukom?


Komentari