Plenković favorizira Darija Šimića nauštrb Šukera? ‘Vrijeme je da se problemi u nogometu počnu rješavati’

foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Varaždinu, gdje je otvorio novi studentski dom, odgovorio i na pitanje novinara što misli o borbi za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. 

“Važno je da se problemi koji postoje u hrvatskom nogometu počnu rješavati. Nogomet, kao i sport općenito, mora biti onaj proces u društvu kroz koji ljudi uče i o timskom radu, motivaciji i zdravom životu. Sport ne smije pridonijeti tome da se stvaraju podjele između sjevera i juga, između klubova, ne smijemo imati više navijačkoga nasilja”, rekao je Plenković te dodao da mu se čini da je “HNS poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnosti kandidiranja”.

“Bilo bi dobro da u tom procesu ima više kandidata, da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati te da na taj način i Hrvatski nogometni savez napravi iskorak i promjene. Smatram da je to osobito važno kada nam reprezentacija ostvaruje ovako sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo gdje se automatski stvara jedno pozitivno ozračje u društvu. I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu”, zaključio je Plenković.

Očito je kako se sadašnjoj garnituri u HNS-u ne sviđaju nikakve promjene, jer situacija u kojoj oni čvrsto drže svoje pozicije njima totalno odgovara. Svaka promjena s ciljem transparentnosti i demokratičnosti im se ne sviđa, pa je za očekivati da će Šuker, Mamić i Vrbanović učiniti ono što im najbolje ide – ignorirati prozivke političara i odmah se pozvati na UEFA-u i FIFA-u koji zabranjuju miješanje politike u nogomet. No, još je zanimljivije da HNS-om drma upravo HDZ-ov politički kadar.

Plenkovićeve riječi su vrlo oprezne, pa je teško čitati između redaka želi li premijer smjenu sadašnje garniture i jesu li ovo prve naznake potpore Dariju Šimiću. No, sudeći prema razvoju cijele situacije sve će ostati na ovakvim mekim izjavama, a Davor Šuker će ponovno biti izabran…


Komentari