PET PREŠUĆENIH ČINJENICA O DINAMU OVE SEZONE: Nakon što vidite o čemu je riječ, bit ćete ponosni što ste Zagrepčanin!

Facebook

Kako je sezona završila, a još uvijek se uglavnom govori samo o negativnim stvarima vezanim za klub, valjalo bi se tako prisjetiti i nekih pozitivnih činjenica.

Mnogi su navijači Dinama pomalo i razočarani ovosezonskim izdanjem Dinama. Dio navijača kazati će kako je klub mogao puno više u Ligi prvaka, dio će ih kazati kako se prvenstvo trebalo, po navici, osvojiti još do Božića, dio će predbacivati to što je Dinamo jedva uzeo to isto prvenstvo par kola prije kraja te kako sam nogomet nije bio na nešto visokoj razini u nastavku sezone. Naravno tu su i skandali s Mamićem kao i slučaj s mladim Fintićem i izbacivanjem juniora iz Lige prvaka. No, postoji i ona druga, nešto ljepša i pozitivnija strana kluba.

Kako je sezona završila, a još uvijek se uglavnom govori samo o negativnim stvarima vezanim za klub, valjalo bi se tako prisjetiti i nekih pozitivnih činjenica.

Plasman u ligu prvaka

Ne smijemo zaboraviti kako je plasman u Ligu prvaka, najelitnije europsko klupsko natjecanje, veliko priznanje za svaki klub, a naročito za klub koji dolazi iz malene, da ne kažemo slabije, nogometne sredine. Svakako valja istaknuti kako Dinamo gotovo svake sezone izbori neko od elitnih natjecanja, što ne uspjeva mnogim renomiranim europskim klubovima. Ipak BBB-ovci su zahtjevni navijači, pa se tako od Dinama uvijek očekuje makismum, što u slučaju Lige prvaka znači treće mjesto, pa čak i drugo mjesto u skupini, ako se ukaže prilika. U svakome slučaju, skupina Lige prvaka prvo je veliko postignuće Dinama ove sezone.

Facebook
Facebook

Pobjeda nad Arsenalom

Svima je pao mrak na oči kada je Dinamo ždrijeban u skupinu s Arsenalom, Olympiacosom i Bayernom. Kalkuliralo se u početku samo s Olympiacosom, odnosno, klubom slične kvalitete i jačine, no, šok nad šokovima uslijedio je već u prvom susretu, onom s moćnim Arsenalom. Dinamo je na otvaranju Lige prvaka priredio nevjerojatnu senzaciju i u prvom kolu skupine F pred 17.800 gledatelja na Maksimiru srušio londonskog velikana  s 2:1 pogocima Josipa Pivarića (24) i Juniora Fernandesa (58).

Istina, Arsenal je tada bio u strahovito lošoj formi, ali Dinamo je to pametno iskoristio i ušao u legendu. Nažalost, Dinamo je upisao samo tu pobjedu u šest utakmica skupne faze Lige prvaka, a baš s Olympiacosom su podbacili najviše. Ipak, o pobjedi nad Arsenalom priča se još dan dana.

Pomlađivanje momčadi

Bilo je dosta turbulencija u prvome dijelu sezone. Mladi Ante Ćorić prijetio je odlaskom iz kluba, puno se pisalo o njegovom odlasku i odlasku Pjace na polusezoni, kružili su strani klubovi oko Maksimira i pecali sve što iole vrijedi. No, nekim čudom Dinamo je odolio svim financijskim ponudama i zadržao sve najveće talente do kraja sezone. Ipak zima je osim stresa donijela i nešto poprilično zanimljivo, a to je nagovještaj da će Dinamo graditi budućnost na mladosti iz vlastitih redova.

FOTO: GNK DINAMO
FOTO: GNK DINAMO

Kako Modri leže na “omladinskom El Doradu” bilo je samo pitanje hoće li i kada će Mamić integrirati nekoliko najvećih talenata u prvu momčad. Nagovještaj je stigao na pripremama u La Mangi kada je Mamić pozvao dobar dio mladih talenata. Naveliko se počelo govoriti o mladom, sada već bivšem Dinamovcu, Brekalu, pa onda o Soldi, Fintiću, Mori, Sosi, Šemperu, Lovrenu i da ne nabrajamo dalje. Sve su to mladići koji će vjerojatno već sljedeće sezone dobiti priliku zaigrati u prvoj momčadi. U svakom slučaju to je veliki plus za momčad koja je do sada više povjerenja imala u neprovjerene strance.

Transferi

Kako kralj transfera Zdravko Mamić, službeno više nije u klubu, odnosno, nije izvršni predsjednik već samo savjetnik, mnogi su strahovali kako će Dinamo rasprodati sve i to ispod cijene. No, dogodilo se upravo suprotno. Modri su stavili čvrst lokot na vrata Maksimirske 128. Otišao je samo Ivo Pinto i to kako bi se oslobodilo mjesto za mladog slovenskog “wonderkida” Petra Stojanovića. Transfer je to koji svakako treba pohvaliti. Na sveopće iznenađenje transfer Pinta i Šimunovića s početka sezone (7 mil. eura u Celtic) jedini su izlazni transferi ove sezone, a Dinamo je na njima zaradio respektabilnih desetak milijuna eura.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

S druge pak strane razumno se trošilo. Na početku sezone doveden je Marko Rog za pet milijuna eura. Najskuplje pojačanje Dinama svih vremena, pokazalo se kao fantastično riješenje za sredinu terena. Rog je odigrao odličnu sezonu, a činjenica da je pozvan i u reprezentaciju govori kako je riječ o vrhunskom igraču. Tu je i spomenuti Petar Stojanović kojeg je Dinamo doveo za dva milijuna eura, a Stojanović je u potpunosti opravdao epitet “wonderkida”.

No, na neke stvari jednostavno se ne može utjecati, pa je tako Dinamo nakon uspješno okončane sezone ostao bez Josipa Brekala kojeg je Wolfsburg kupio za 7 milijuna eura. Vjerojatno će ostati i bez Pjace čija se cijena popela na 17 milijuna eura (Benfica). No, kao što smo već kazali, mlada garda je tu i spremna je na popunjavanje upražnjenih mjesta.

Humanitarni rad i projekti

Dinamo je kao i svake godine sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama. Pjevali su Dinamovci tako karaoke za socijalnu samoposlugu, sudjelovali u akciji prikupljanja sredstava za teško bolesnog dječaka Matea Mavrića igrali humanitarne utakmice, a valja istaknuti i kako svake godine prvotimci i igrači Dinamove nogometne škole sudjeluju u zanimljivim projektima u sklopu kampanje “Jednakost = Jedini izbor” koji se bave problematikom rasizma i diskriminacije u nogometu.

Ove godine slali su nebrojno puno poruka protiv diskriminacije u bilo kojem obliku, a sada je klub odlučio spojiti generacije, to jest, one najiskusnije i najpopularnije Dinamovce s onima koji će to tek postati.

FACEBOOK; GNK DINAMO
FACEBOOK; GNK DINAMO

Dodajmo i kako je Dinamo i ove godine predstavljao Hrvatsku u jednom od najvećih međunarodnih nogometnih programa za mlade ”Nogomet za prijateljstvo”. Treću godinu zaredom, polaznici Dinamove nogometne škole našli su se među 32 ekipe iz 32 različite zemlje, a sudjelovali su na Četvrtom međunarodnom dječjem forumu ”Nogomet za prijateljstvo” (F4F – Football for Friendship). Ove godine ambasadori su bili Ante Ćorić i Filip Benković.

Dalo bi se tu pobrojati još dobrih djela i gesta Dinama, ali poanta je kako klub silno radi na humanitarnoj kampanji i kako se iz sezone u sezonu sve više govori o Dinamu u pozitivnom kontekstu baš zbog dijela koja čine izvan terena.

>>> EMOTIVNA STRANA MODRIH: Kampanja Dinama koja će vas sigurno raznježiti (VIDEO)

>>> DINAMO PREDSTAVLJA HRVATSKU NA FORUMU MLADIH: Ćorić i Benković ambasadori programa ‘Nogomet za prijateljstvo’


Komentari