PARALELNA KARIJERA ZVONE BOBANA: Osim što je desna ruka predsjedniku FIFA-e, on je i uspješan poduzetnik

Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Dobro je poznato kako je Boban vlasnik sveučilišne diplome iz povijesti, kako je pisao za novine, bio nogometni analitičar za talijasnki Sky te kako trenutno radi i na doktoratu iz komparativne književnosti, no, malo tko je upoznat s Bobanovom poduzedničkom karijerom.

Već smo svi dobro upoznati s rezimeom bivšeg kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, Zvonimira Bobana. Prošloga tjedna službeno je imenovan posebnim savjetnikom za nogometna pitanja predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu, a otprije nam je dobro poznato kako je Boban vlasnik sveučilišne diplome iz povijesti, kako je pisao za novine, bio nogometni analitičar za talijasnki Sky te kako trenutno radi i na doktoratu iz komparativne književnosti. No, malo tko je upoznat s Bobanovom poduzedničkom karijerom.

U sudskom registru navodi se kako Boban posjeduje desetak tvrtki. Frapantno je to što sve njegove tvrtke posluju u plusu, ali Bobana to nije spriječilo pa je tako nedavno u Zagrebu i u Bolu otvorio nekoliko slastičarnica s talijanskim sladoledom, prenosi Poslovni.

Neuspjeh s hrenovkama

Zanimljivo je kako je samo u 2015. Zvonimir Boban osnovao je dvije nove tvrtke, u još dvjema postao je direktor te u jednoj prokurist. Stožerna mu je tvrtka godinama bila “Moja zemlja”, koju je osnovao još 1992., a kao suvlasnici vremenom su mu se pridružili dvojica nekadašnjih suigrača iz Milana, branič Paolo Maldini i napadač Andrij Ševčenko. Glavna je djelatnost Moje zemlje uvoz i distribucija hrenovki Wudy i Pavo, vodećih brendova iz asortimana talijanske kompanije AIA.

“Moja zemlja” ekskluzivni je zastupnik te kompanije, jednog od vodećih europskih proizvođača pilećeg i purećeg mesa koji u svom asortimanu ima više od 600 artikala, a na dan obrađuje 300.000 pilića i dva milijuna jaja. AIA je, nota bene, dio grupacije Veronesi, čiji su godišnji prihodi veći od dvije milijarde eura. Veronese je jedan od vodećih talijanskih proizvođača prerađevina od svinjskog mesa.

Kako se navodi na web stranici “Moje zemlje”, tvrtka “proizvodi robne marke za gotovo sve najveće trgovačke lance u Hrvatskoj”. Njihovi se proizvodi osobito dobro plasiraju preko Konzumove prodajne mreže jer je vlasnik Agrokora Ivica Todorić u partnerskim odnosima s vlasnikom te talijanske prehrambene industrije.

Ipak, prihodi “Moje zemlje” pali su međutim sa 53,9 u 2013. na 2,8 milijuna kuna u 2014., a od 20 zaposlenih ostao je samo jedan zaposlenik.

Problemi su možda povezani s neriješenim odnosima između Bobana i njegovog bivšeg prijatelja i poslovnog partnera Tihomira Eleza, a na kojeg je ‘90-ih prenio poslovni udjel.

Vlasnik je nekoliko uspješnih tvrtki

Dio poslova Boban je očito preusmjerio na svoju tvrtku Korten, osnovanu 2013. Godine 2014. Korten je imao 7,3 milijuna kuna prihoda i 3,7 milijuna kuna dobiti. Boban je 2014. povećao temeljni kapital tvrtke sa 20.000 na 870.000 kuna, da bi ga lani dodatno povećao na 4,47 milijuna, piše Poslovni.

Prokurist Kortena je Saša Santini, a obojica su od lani prokuristi u zagrebačkoj tvrtki “Na cesti 041”. Kao osnivač te tvrtke u sudskom se registru navodi Branko Drndalovski, poslovni čovjek iz Italije, vlasnički i menadžerski povezan s cijelim nizom istarskih tvrtki.

Bivši kapetan nogometne reprezentacije od lani je postao i direktor tvrtke “Muraena Helena j.d.o.o.”, koja je s deset kuna uloga osnovana također lani i to na Murteru. Osnivači su bili Bartol Jelić s Murtera i Andrija Kero iz Kaštel Kambelovca. Tvrtka Muraena Hellena iste je godine promijenila i sjedište i vlasnike: sada se vodi kao zagrebačka tvrtka, a novi osnivač je postala tvrtka “Na cesti 041”.

Drndalovski i Boban lani su osnovali tvrtku “BB 1968”, a Boban je osnovao i tvrtku “Šibenik 059″, kojoj je jedini vlasnik. Od lani, Boban je i direktor tvrtke” LL 1969″, čija je vlasnica bila njegova supruga Leonarda Lončar, a sada je kao jedini osnivač upisan Korten.

Sve su Bobanove tvrtke nedavno registrirane na novoj adresi, Kennedyjev trg 6, odmah pokraj maksimirskog stadiona. Na nekoj drugoj adresi registrirana je samo Bobanova tvrtka “ZG tenis”, koja je 2014. uprihodila 800.000 kuna.


Komentari