OTKRIVEN BOLESNI PLAN HULIGANA: Šef osiguranja Vatrenih objasnio jeziv scenarij napada na suca

Facebook

Povratkom hrvatske delegacije iz Francuske šef osiguranja reprezentacije Miroslav Marković, otkrio je točne, odnosno, detaljne planove huligana koji na svu sreću nisu provedeni do kraja.

Nakon nemilih događaja u St. Etienneu na utakmici Europskog prvenstva između Hrvatske i Češke, počele su kružiti svakojake priče u kojima se nagađalo, špekuliralo i konstruiralo o pravim ciljevima huligana. No, povratkom hrvatske delegacije iz Francuske šef osiguranja reprezentacije Miroslav Marković, otkrio je točne, odnosno, detaljne planove huligana koji na svu sreću nisu provedeni do kraja i to samo zato što se urgiralo na vrijeme kod francuske policije.

“Nismo zadovoljni s prve dvije utakmice, u Parizu i St. Etienneu. U tom dijelu zaštitari nisu uspostavili osiguranje na najvišoj razini. Naši navijači su svjedočili da pregled na ulazima nije bio iznimne kvalitete. Više su se bili koncentrirali na VIP prostor i na novinare, što je bilo apsurdno. Na tribine pozornost nije bila tako usmjerena. Iz tog razloga se i dogodio propust s unošenjem pirotehnike u St. Etienneu, ali isto tako je ušlo pirotehničko sredstvo u Parizu”, kazao je Miroslav Marković, šef osiguranja Vatrenih na Euru, prenosi Jutarnji.

Nakon debakla osiguranja na utakmici s Češkom, uspostavila se nešto bolja suradnja hrvatske i francuske policije pa je na sljedećim utakmicama situacija shvaćena znatno ozbiljnije.

“To se vidjelo na utakmicama u Bordeauxu i Lensu. Pregled na ulazima je bio na mnogo većoj razini, pregledavalo se do detalja, korišteni su i psi koji otkrivaju naprave, među ostalog i pirotehniku. Nisu samo zaštitari pregledavali navijače, već i francuska policija”, kazao je Marković.

Napad na suca značio bi izbacivanje s Eura

Šef osiguranja tada je otkrio kako je plan napada na suca u Bordeauxu bio pomno isplaniran, ali je na svu sreću spriječen. “U Bordeauxu smo imali informaciju da je planiran upad u teren i napad na pomoćnog suca. Bila je točna. Jedan od izgrednika je na stadion trebao ući u španjolskom dresu, a ispod njega noseći hrvatski. U trenutku utrčavanja trebao je skinuti španjolski te u hrvatskom napasti pomoćnog suca. Naši policijski spoteri bili su ti koji su napravili sve pravovremene izmjene informacija s francuskom policijom te su uspjeli osigurati pravovremena postupanja. U Lensu je također postojala prijetnja utrčavanja na teren“, veli Marković.

Tvrdi kako su huligani bili razočarani što Hrvatska nije izbačena s Eura, pa je tako pala odluka da se napadne suca. “Huligani se dobro pripremaju za svoje aktivnosti. Bili su jako razočarani odlukom Disciplinske komisije UEFA-e koja je naš Savez kaznila sa 100.000 eura, oni su očekivali izbacivanje. Onda su se dobro raspitali, proučavali propozicije, pa zaključili da će Hrvatsku s Eura sigurno izbaciti napad na suca. Naravno, ostaje pitanje jesu li propozicije iščitavali baš huligani ili netko drugi… U suradnji sa službenim osobama iz UEFA-e, delegatom i časnikom za sigurnost iskomunicirali smo sve, napravili pritisak te osigurali da zaštitarska služba odradi svoj posao na visokoj razini, a najveći doprinos dali su naši policijski spoteri, ti momci su odradili iznimno veliki i težak posao”, objašnjava Marković.

>>> ZAMALO SE DOGODIO NAJCRNJI SCENARIJ: Huligani krenuli izvršavati stravičnu misiju, ali onda… (FOTO)

>>> HULIGANI PLANIRAJU NOVU INVAZIJU: Pripremaju incident i na utakmici Hrvatske i Portugala!


Komentari