Oštro zagrebačko pero: Citati najvećeg pisca 20. stoljeća otkrivaju svu slabost ljudskog roda

wikimedia

Miroslav Krleža je cijenjeni esejist, dramatičar, pripovjedač, kritičar i pjesnik, a smatra se najvećim piscem 20. stoljeća. 

Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893. godine u Zagrebu, a napisao je velik broj djela koja obuhvaćaju do 80 svezaka. Način pisanja mijenjao se tijekom vremena, pa se tako na početku karijere može primijetiti utjecaj Strindberga, Nietzschea te Ibsena. Iako je na početku pokazivao antagonizam prema Dostojevskom, u pojedinim djelima vidljiv je utjecaj poznatog pisca iz Rusije te ekspresionizma i impresionizma koji su prevladavali na početku 20. stoljeća.

Krleža je bio kritičar, pisac koji je shvaćao probleme društva, osoba koja je bila ispred svoga vremena. Sam protih svih borio se oštrim perom i neospornim znanjem. Umro je u prosincu 1981. godine, a njegovi citati i danas opisuju najveće slabosti društva.

Miroslav Krleža – mudre misli

“Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora.”

“Europa je danas kuća samotna u kojoj Zločin spi.”

“Tebi, o, gluposti ljudska, udaram himnu o bubanj, (…) Danas paseš ko krava nad grobom glupe Evrope, ne umijući drugo nego mahati repom.”

“Čovjek treba da je svjestan da je potpuno sam u ovoj zvjezdanoj prašini i da nad njim nema nikoga.”

“Pisati? Što? Fraze? Glupe, bombastične fraze? Govoriti? Kome? Cijelo čovječansvo već deset tisuća godina ne radi drugo nego govori. Štampati? Kome? Dokazivati? Isto tako nema smisla. Što bi preostalo? Lagati? Gdje su mostovi preko kojih se čovjek može spasiti? U istini? A istina, što je istina…”

“Đavolski je mračno na ovoj našoj mrtvoj straži pameti ljudske.”

“Čovječe, sjeti se da si ravan onome pred kim se ponizuješ, i ne ponizuj se! Hodaj uspravno, ne plači pred tuđim vratima, jer iza tih vrata za tebe nema nikoga, pljusni i pljuni, ali se ne ponizuj.”

“Ljubav prema Jednome ostavlja dovoljno prostora za mržnju prema mnogim drugima.”

“Nema velikih i malih naroda, nema velikih i malih jezika. Veliki i mali jezici vrijede upravo onoliko koliko iza tih jezika stoji ili u njihovo ime progovara gomila dobro naoružanih noževa.”

“Sloboda je cilj, apstrakcija koja vrijedi samo dok se akcija upravlja spram nje. Kad bismo je se domogli, ubila bi nas dosada.”


Komentari