Od ‘NOVOG’ Ronalda i svjetske zvijezde, do BANKROTA i povratka u FAVELU

Facebook

Navodno je ostao bez svega i preselio se k majci u zloglasnu Vilu Cruzeiro, favelu poznatu po čestim okršajima, baš tamo gdje je kao dijete igrao počeo svoj nogometni san.

Brazil je od pamtivijeka imao predvodnike generacija. Nećemo sezati u davnu prošlost, ali možemo od Pelea i Garrinche, kasnije su tu bili Zico i Socrates, a nama mlađim generacijama nekako najviše ostaju u sjećanju Romario i Bebeto, pa koju godinu kasnije Rivaldo i Ronaldo. Posljednju veliku generaciju Brazila predvodili su Ronaldinho i Adriano. Ronaldinho je vrlo brzo očarao svijet svojim igrama i vodio tada novi, mladi, Brazil do naslova svjetskog prvaka 2002, ali o njegovom kraju ćemo nekom drugom prilikom. Adriano koji je i tema naše priče trebao je biti nasljednik velikog Ronalda. Imao je sve, brzinu, dribling, snagu, odličan udarac i veliku želju za dokazivanjem. No, njegova priča završila je neslavno.

Briljirao na posudbama

Još kao mali je, kao i većina Brazilaca, pikao loptu po prljavim ulicama Rio de Janeira, da bi kasnije postao zvijezda Intera i Brazilske reprezentacije. Za njegovo probijanje u profesionalnom nogometnom svijetu zaslužan je Inter koji ga je poslao kaljenja u Parmu i Fiorentinu. Još kao 18-godišnjak u sezoni 01/02 završio je na posudbi u Fiorentini gdje dobio je priliku igrati u prvoj momčadi, a naznaka kvalitete vidjela se odmah. Već u prvoj profi sezoni zabio je sedam pogodaka. 

Sljedeće sezone briljirao je na posudbi u Parmi s 18 golova i svijet je brzo počeo brujati o novome Ronaldu. Inter ga je sljedeće sezone ostavio na posudbi u Parmi, a ovaj je do polusezone zabio osam golova, a Inter ga je tada povukao pa je Adriano ostalih 12 golova zabio za matični klub.


Uspon i pad u Interu

Sezone 04/05 Adriano je eksplodirao i zabio ukupno 28 golova u 42 utakmice, tada je već cijela Europa, ali i svijet govorila o novoj zvijeri koja će voditi Inter i Brazil do slave. No, Adriano je imao druge planove. Počeo je s izlascima i raskalašenim životom, vjerojatno mu je slava udarila u glavu, a niti velika plaća nije bila faktor koji treba zanemariti. Već u idućoj sezoni učinak mu je pao. U 45 utakmica zabio je 19 golova, a posljednjih nekoliko utakmice zbog loše forme nije niti igrao.

Facebook
Facebook

Sezona 06/07 definitivno je bila presudna u karijeri Adriana, loša forma se nastavila pa je u cijeloj sezoni uspio zabiti svega šest golova, doduše malo je ublažio dojam asistiravši 11 puta. Uzrok loše forme i pad u karijeri bio je Adrianov način života. Druženja sa sumnjivim tipovima iz kriminalnog milja, slikanje s naoružanim brazilskim mafijašima iz favela, provodi sa ženama sumnjiva morala, nagnale su Inter da ga se već sljedeće sezone riješi barem posudbom.

Od tada Adriano muku muči s pronalaženjem novog kluba i afirmirnjem u nogometnom svijetu uopće jer gdje god da je dolazio sa sobom je nosio i svoje loše navike. Probudio se još nakratko sezone 08/09 kada je za Flamengo postigao 19 pogodaka, ali već dogodine klub ga se odrekao. Sljedećih sezona klupe je grijao u Romi, Paraneanseu, od 2014. je slobodan igrač.

Povratak u favele

Nedvojbeno je kako je imao ogroman potencijal, ali nikada nećemo saznati do kuda je Imperator mogao dogurati. Adriano se u potpunosti ogradio od medija koje je u nekoliko navrata krivio za svoju lošu formu jer su prenosili sve njegove nestašluke, a nedavno se počelo pisati kako je blizu bankrota. Navodno je ostao bez svega i preselio se k majci u zloglasnu Vilu Cruzeiro, favelu poznatu po čestim okršajima, baš tamo gdje je kao dijete igrao počeo svoj nogometni san.

Instagram
Instagram

>>>Tužan kraj jednog od NAJVEĆIH POTENCIJALA

 

Komentari

loading...