O OVOME JE MALO TKO PISAO: Osim huliganstva, utakmica s Česima otkrila je još jedan golemi problem

Iako je to danas nemoguće, ostavimo nakratko huligane po strani i pozabavimo se još jednim ozbiljnim problemom s kojim se reprezentacija suočila u ogledu s Česima.

Danima uoči utakmice gradila se, konstruirala i njegovala jedna specifična atmosfera. Pobjeda nad Turskom podigla je moral, samopouzdanje i motiv reprezentativcima, a tragična smrt Srnina oca zapravo je izvukla neku do sad neviđenu energiju kod naših igrača. Igralo se za Darijeva oca i za sve nabrijane Hrvate koji su gorjeli danima nakon dobrog otvaranja Eura. I krenulo je dobro, Hrvatska je dominirala, trčala, nametala tempo i ritam igre. Igralo se dobro po bokovima po sredini u obrani, Česi su bili bezidejni. Bila je to najbolja Hrvatska još od Bilićevih najboljih dana.

Iz aviona se vidjelo da slijedi katastrofa

Bila je sve do sredine drugog poluvremena, a onda se su počeli problemi. Modrić je zbog kako tvrdi liječnik reprezentacije morao izaći zbog istegnuća aduktora i tu je bio kraj. Hrvatska se vratila u ono stanje u kojem je bila, recimo, kao na utakmici s Moldavijom. Igra se usporila, igrači su se povukli, a tu velika krivica ide na izbornika Čačića koji je očito osjetio kako momčad može s 2:0 izgurati do kraja utakmice i sa slabijim ritmom.

Kako je Modrić izašao, momčad je izgubila lidera, poveznicu i motor momčadi. Uslijedila je katastrofa. Česi su se otvorili i rastvorili Hrvatsku. Stezao se obruč oko obrane i bilo je samo pitanje vremena kada će ona i kapitulirati. To se i dogodilo. Iz aviona se vidjelo da će se nešto loše dogoditi, igrači nisu izvršavali presing na protivnika, ulazilo se mlako na loptu i Česi su to kaznili. Vezni red je zakazao, Kovačić i Badelj jednostavno nisu materijal za zatvaranje utakmice, bekovi su djelovali grogirano, a Vida i Ćorluka nisu mogli sve sami. Vidjelo se to kod prvog gola Čeha kada je obrana popustila, a Subašićeva reakcija nije bila na razini. Ono je vratar Hrvatske morao obraniti!

FACEBOOK
FACEBOOK

Neredi došli kao ulje na vatru

Sramotni neredi dodatno su narušili kolko-toliko smirivanje igre na terenu, taman kad su se igrači pribrali uslijedio je kaos i poremetio im tek uspostavljeni mentalitet za privršavanje utakmice kraju. Čačić je taj prekid, iako je to nepredvidiva situacija, mogao isto tako iskoristiti za bolje instrukcije igračima, ali očito nije. Igrači su se vratli nervozni, rastrojeni i pomalo ljutiti, a Česi su krenuli u gung-ho navalu kada su namirisali krv. Nesmotrena reakcije Vide i penal donijeli su Česima izjednačenje, a Hrvatska je potpuno potonula. Srećom brzo je uslijedio kraj, a da se igralo još malo možda bi čak Hrvatska i izgubila.

Dobrosdošao hladan tuš

I što sada pitanje je? Ovo je svakako bio dobrodošao hladan tuš hrvatskoj reprezentaciji. Čačić je pokazao kako Hrvatska uistinu ovisi samo o Modriću, a to je katastrofalno. Pokazao je i kako bez lidera na terenu ima veliki problem sa kontrolom utakmice. To zapravo znači kako je svaka sljedeća reprezentacija, odnosno, protivnik, dobio jasnu sliku kako neutralizirati igru Hrvatske. Sva atmosfera koja se stvorila prije utakmice, sada može u zasluženu remisiju. Slijede nam Španjolci koji su vječno neugodna reprezentacija koja voli udarati baš po slabim točkama, a Hrvatska ih ima. Dobro poznaju Modrića koji je najjača, a kako vidimo i najslabija karika kada nije na terenu. Neutraliziraju li Modrića mogao bi nastati kaos, čuvat će ga vjerojatno Busquets koji ga ionako dobro poznaje iz ogleda s Realom.

Slabe točke sada znaju svi

Sve u svemu, iz utakmice s Turskom izvukli smo i dobrih pouka, ali one pripradaju onom djelu utakmice u kojoj je Modrić držao sve konce, ali smo izvukli i mnoge loše pouke, a one su vidljive, kako smo već kazali, od onoga trenutka kada je momčad ostala bez Luke. Isto tako Čačić je ovdje trebao podignuti momčad u trenutku kada ona nije imala vodstvo na terenu, bolje izmjenjivati, možda staviti Brozovića u sredinu ili ranije staviti Vrsaljka i rasteretiti ranjenog Srnu.

Moramo se ipak pomiriti s time da ova reprezentacija, ma koliko mi željeli da nema, ima itekako puno nedostaka. Hoće li igračima pasti moral nakon ovog, a prema njihovim izrazima lica izjavama pao je i hoće li se uspjeti pribrati do utakmice sa Španjolcima vidjet ćemo u danima koji dolaze. No, sada je ipak vrijeme da Čačić preuzme ulogu psihologa i vrati momcima samopouzdanje, naravno, samo ako je kadar to učiniti.

>>> ĆIRO SVJETSKI ‘OPRAO’ HULIGANE: U jednoj rečenici opisao s kakvim ljudima Hrvatska ima posla

>>> BIVŠI NAVIJAČ PROGOVORIO O DRUGOJ STRANI NAVIJANJA: ‘Reći ću vam istinu o divljanju na tribinama’

>>> NAJAVILI NEREDE ZA SLJEDEĆU UTAKMICU: Huligani objavili detaljan nacrt i poslali sablaznu poruku! (FOTO)

>>> ON JE RAZLOG DIVLJANJA HULIGANA?! Pogledajte tko je cijelo vrijeme dobacivao Čaćiću! (FOTO)


Komentari