NOVO OKUPLJANJE VATRENIH! Dalić: ‘Puno stvari me muči’

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u ponedjeljak uoči kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare u Hotelu Hilton, a prvi trening s igračima zakazan je za 19 sati na igralištu Hitrec-Kacian koji će biti otvoren za javnost.

Koje su vam bile najveće brige uoči ovog okupljanja?

“Neću govorit o problemima. Neću gledati negativno. Ako ćemo nabrajati tko nam sve fali, ići ćemo u krivom smjeru. Tražit ćemo alibije, opravdanja… Od obrane samo je Domagoj Vida na raspolaganju sa SP-a.

Prema naprijed je bilo dosta problema. Rebić, Brozović.. To su one stvari koje su me mučile. Međutim, imamo alternative kojima vjerujemo i s kojima možemo nadoknaditi izostanke.

Najveće problema nam radi faza obrane. To je teško uskladiti, teško je uigrati to u samo dva dana.”

Hoće li biti promjena između vratnica?

“Ja volim standardno, ne volim puno mijenjati. Ali morat ćemo malo razgovarati i o vratarima. Lovre Kalinić se ozlijedio, nije branio na pet posljednjih utakmica. Dominik Livaković je u formi. Vidjet ćemo.”

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati u kvalifikacijama?

“Definitivno moramo promijeniti stil igre za razliku od SP-a. Ne igramo više protiv velikih gdje možemo čekati i napadati iz kontre što smo usavršili do maksimuma. Sada smo mi glavni, moramo raditi na tome da preko bokova radimo višak, da kontroliramo utakmicu kroz posjed lopte i biti dominantni.”

Koliko je teško ozlijeđen Tin Jedvaj i kako gledate na Kramarićevu sjajnu formu?

“Jedvaj se ozlijedio prošli tjedan na terenu pokrivenom snijegom, osjetio je mišić, sedam dana nije radio s momčadi, ovaj vikend je na testu opet osjetio bol. Ako je imalo rizik, nećemo ga koristiti i forsirati. A Kramarić zabija konstantno, u najboljoj je formi od svih prema naprijed, to me veseli i ohrabruje.”

Možemo li očekivati Brunu Petkovića protiv Azera?

“On je tip igrača kojeg mi trenutno nemamo u kadru reprezentacije. Dobar je u asistenciji, ima dobar skok, zna sačuvati loptu. Vidjet ćemo kakva će situacija biti s Antom Rebićem koji je jučer igrao 15 minuta. Bruno je s nama, trenira s nama i vidjet ćemo kako nam može pomoći.”

Kako ćete riješiti pitanje desnog beka. Možemo li očekivati eksperiment kao s Rogom protiv Španjolske?

“Probat ćemo tu opciju, moramo naći rješenja. Oni imaju dva brza igrača naprijed i Brazilca Almeidu koji ima dobar završni pas. Ali rješenja imamo, imam ideju i viziju, Bartolec je jedna od tih ideja.”

Što očekujete od Azerbajdžana?

“Nikola Jurčević pozvao je nekoliko novih igrača, pet ih igra vani, a drugi su iz dva-tri kluba iz njihove lige, poznaju se i imaju konstantu. Brazilac Almeida je kreativni veznjak, od njega puno toga polazi, a naprijed imaju dva brza igrača. Njihov napadač koji igra u Rusiji zabio je tri gola u zadnje tri utakmice. Nije to ekipa za podcjenjivanje. Očekujem pun Maksimir, nakon SP-a navijači su mogli uživati i u Dinamovoj jeseni, nadam se da će se ta sinergija nastaviti. Ove kvalifikacije moramo odraditi elegantnije, ali ako ne budemo ozbiljni, imat ćemo problema.”

Prva utakmica Hrvatske zakazana je za četvrtak, 21. ožujka, kada će na zagrebačkom Maksimiru Vatreni ugostiti Azerbajdžan.

Tri dana kasnije Dalić i društvo gostuju kod Mađarske.

U skupini s Hrvatskom su još Slovačka i Wales, a na Euro odlaze dvije prvoplasirane momčadi.

Uoči početka kvalifikacija za Euro izbornik Dalić ima velikih problema s ozljedama. Reprezentaciji nedostaju tri beka prvotimca – Šime Vrsaljko, Ivan Strinić i Josip Pivarić. Posljednji je zbog teške ozljede otpao Marko Pjaca, a umjesto njega Dalić je uputio poziv napadaču Dinama Bruni Petkoviću.


Komentari