Novi izvještaj HHO-a: Stepinac, Mamić, transparenti i ‘gamad purgerska’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Donosimo vam izvješće HHO-a čiji su promatrači u okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” pratili utakmice 11. kola Hrvatske Telekom prve lige. Mi smo odabrali dvije utakmice, u kojima su igrali zagrebački klubovi.

Izvještaj HHO-a:

NK CIBALIA – GNK DINAMO 2 : 5

Utakmica 11. kola HT prve lige odigrana u subotu, 30. rujna na Gradskom stadionu u Vinkovcima u 17 sati privukla je preko 3.000 gledatelja među kojima se isticala veća skupina Bad Blue Boysa (BBB-navijačka skupina GNK Dinama), njih oko 250, dok je domaćih Ultrasa (navijačka skupina NK Cibalije) bilo sedamdesetak. Većim dijelom susret je protekao u korektnoj navijačkoj atmosferi, a BBB su sve iznenadili istakavši veliki portret blaženog Alojzija Stepinca.

Uz njegov, istakli su i nekoliko portreta Zdravka Mamića s prekriženom glavom, te transparent s natpisom „Na koljena pred nikoga nećemo“. Također u drugom dijelu susreta istakli su još jedan natpis „U borbi za svoj klub odabrali smo jedini pravi put časti i ponosa“. U dva navrata (40. i 41.minuta) skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ uz dodatak „Mamiću znaj, svemu je kraj“. Sredinom drugog poluvremena dohvatli su se i pirotehničkih sredstava pa u 72. minuti ispaljuju petardu i pale zapaljivu smjesu, te jednu dimnu kutiju. Dvije minute potom (73.) čini se da je zapaljena jedna stolica, a ispaljena je i jedna petarda, a u 79. minuti opet se vidi dim iz jedne dimne kutije.

Ultrasi su snažno bodrili svoju momčad, a iznervirani nekim sudačkim odlukama u 49. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 52-oj „Jebo vas Mamić“. Svoje nezadovoljstvo sudačkim odlukama iskazala je i manja grupa gledatelja na zapadnoj tribini povicima „Cigani,Cigani“ u 49. i 55. minuti.

NK RUDEŠ – HNK RIJEKA 1 : 5
Utakmica 11. kola HT prve lige između NK Rudeša i HNK Rijeke, održana je u nedjelju 1. listopada, 2017. u 19 sati Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred oko 1.000 gledatelja od kojih oko 30 pripadnika navijačke skupine NK Rudeša, i 100 pripadnika navijačke skupine NK Rijeka (Armada). Već u 9. minuti navijači NK Rudeša počinju ispadima i govorom mržnje skandirajući „Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“, pa potom „Srbe na vrbe“.

Armada odgovara u 10. Minuti sa sa „Purgerske pičke“, ali to ne utišava navijače iz Rudeša pa oni nastavljaju sa „ Šugava Rijeko, šugavi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“. Armada u 17. Minuti opet nastavlja s „Purgerske pičke“ i „U Zagrebu živi gamad ta, gamad purgerska“. Dvije minute poslije (19. Min) slijedi upozorenje spikera zbog neprimjerenog navijanja. Upozorene su obje navijačke skupine.

U 31. minuti Armada uzvikuje „Jebo vas Mamić“, što ponavljaju i u 44. minuti, a u 58-oj skandiraju „Purgerske pičke“, što ponavljaju i u 86. minuti.


Komentari