Ništa nije besplatno: Evo koliko će zaraditi hrvatski igrači od plasmana na SP

foto: Ivan Klindić

Plasman hrvastske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije samo sportski, već i dobar financijski uspjeh od kojeg će naši igrači itekako profitirati. 

Izbacivanjem Grčke i plasmanom na SP u Rusiji hrvatski nogometaši učinili su sebe i nas ponovno sretnima i ponosnima, no taj uspjeh donosi i popriličnu financijsku dobit – kao i uvijek dosad, vodstvu HNS-a i igračima, ne i navijačima. Naime, prolazak na SP donosi oko 8 milijuna eura (60 milijuna kuna) koji bi se trebali podijeliti u omjeru 60-40 u odnosu savez-igrači. Dakle, 60 posto ili 36 milijuna kuna slit će se u blagajnu HNS-a, a preostalih 24 milijuna u džepove igrača i stručnog stožera i to na način da će 4 milijuna ići stručnom stožeru, a preostalih 20 milijuna igračima.

Na početku kvalifikacijskog ciklusa “veterani” Hrvatske, kapetan Luka Modrić i dokapetani Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka, s predsjednikom saveza Davorom Šukerom dogovorili su raspodjelu nagrade 60-40 u korist saveza.

Iako bi u nekom idealnom svijetu igranje za reprezentaciju bio ponos i neka vrsta izloga za strane klubove, pogotovo kad se igra na velikim natjecanjima, većina reprezentacija pa tako i naša ima uhodani sustav prema kojem igrači dobivaju popriličan iznos zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo ili Euro, te još dodatno ovisno o uspjehu. S obzirom da većina naših igrača igra u najvećim europskim klubovima i ima silne milijune na računu, igranje za reprezentaciju u financijskom smislu je dodatni bonus. E, sad, je li to pošteno ili nije mogli bi do sutra raspravljati, no ne bi bilo zgoreg da se nakon svakog uspjeha naši reprezentativci odreknu barem malog dijela novca u humanitarne svrhe.

No, pošto živimo u nesavršenom svijetu, teško ćemo doživjeti i taj dan. Što se tiče podjele novca među igračima, oni ga dijele prema zaslugama, odnosno broju nastupa u prvih 11 i svojim međusobnim dogovorima, a bit će zanimljivo i kako će 4 milijuna kuna podijeliti dva stručna stožera, Čačićev i Dalićev. No, ti podatci teško da će izaći u javnost.

Dakako, s obzirom da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvno, savez i igrači će i dodatno profitirati od TV prava, snimanja reklama, prodaje dresova i sličnog, a FIFA je svakoj reprezentaciji osigurala još i 2 milijuna dolara za pripreme uoči SP. Da ne ispadne da samo oni imaju korist, dokazano je da svaki plasman reprezentacije na SP dovodi do povećanja potrošnje, a samim time i povećanja BDP-a po glavi stanovnika. Tako da ćemo za vrijeme SP u Rusiji uživati u nogometu znajući da nam se osim ponosa i zabave i financijski barem malo isplati što naši Vatreni igraju po ruskim stadionima.

PROČITAJTE JOŠSaznajte sve o tome kako nabaviti ulaznice za Svjetsko prvenstvo i koja im je cijena


Komentari